Επισκέπτες του χώρου μας

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Έκθεση σοκ από τη UNICEF: 1.000.000 παιδιά πεθαίνουν την πρώτη κιόλας μέρα της ζωής τους!



unicef 1

Σύμφωνα με την έκθεση προόδου της UNICEF για το 2014 με τίτλο «Δέσμευση για την Παιδική Επιβίωση: Η ανανέωση μιας υπόσχεσης» σχεδόν 2,8 εκατομμύρια βρέφη πεθαίνουν στις κρίσιμες πρώτες 28 μέρες της ζωής τους, ενώ ένα εκατομμύριο ζουν μόνο την πρώτη ημέρα της ζωής τους, κυρίως από αστοχίες των συστημάτων υγείας
Η ανάλυση των στοιχείων υποδεικνύει τις ελλείψεις στα συστήματα υγείας στο κρίσιμο χρονικό διάστημα γύρω από τον τοκετό και δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα και μεταξύ πλούσιων και φτωχών στην αφομοίωση και την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που είναι διαθέσιμες για τις έγκυες και τα μωρά τους.
Όπως επισημαίνει η UNICEF σε σχετικό δελτίο Τύπου, πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν εύκολα να προληφθούν με απλές, χαμηλού κόστους παρεμβάσεις πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τη γέννηση.
Σύμφωνα με το pentapostagma.gr, οι χώρες που εμφανίζουν κάποιους από τους μεγαλύτερους αριθμούς θανάτων νεογνών εμφανίζουν επίσης μικρή κάλυψη μεταγεννητικής φροντίδας για τις μητέρες και είναι η Αιθιοπία (84.000 θάνατοι, 7% κάλυψη), το Μπαγκλαντές (77.000 θάνατοι, 27%), η Νιγηρία (262.000 θάνατοι, 38%) και η Κένυα (40.000 θάνατοι, 42%).
Τα στοιχεία της έκθεσης για την Ελλάδα δείχνουν χαμηλά ποσοστά και στη νεογνική και βρεφική θνησιμότητα σε σχέση με τα παγκόσμια ποσοστά. Όσον αφορά στη νεογνική θνησιμότητα, στην Ελλάδα σημειώθηκαν εννιά θάνατοι κατά τον πρώτο μήνα της ζωής ανά χίλια ζώντα νεογνά το 1990 και 3 το 2013. Σχετικά με τη βρεφική θνησιμότητα σημειώθηκαν στην Ελλάδα 11 θάνατοι κατά το πρώτο έτος της ζωής ανά χίλια ζώντα βρέφη το 1990 και 4 το 2013.
Όσο και να αυξηθεί η πρόοδος στις επιστήμες και στις τεχνολογίες, όσο υπάρχουν ακόμα παιδιά, τα οποία από ελλείψεις στο σύστημα υγείας, χάνουν τόσο πρόωρα και άδικα τη ζωή τους, δεν δικαιούμαστε να μιλάμε για πολιτισμό και ανθρωπιά…

Πηγή:pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου