Επισκέπτες του χώρου μας

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

71 XΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ...
 
 
Συντρίμμια του γερμανικού αεροσκάφους στην είσοδο του Ι. Ναού της Ελεούσης
 
      Συμπληρώθηκαν φέτος 71 χρόνια από την τραγική εκείνη ημέρα της 13ης του Σεπτέμβρη του 1943, οπου την 08:00η πρωινή ώρα, γερμανικό πολεμικό αεροσκάφος βληθέν από ιταλικά αντιαεροπορικά πυρά, κατέπεσε επί του άλλοτε μικρού κωδωνοστασίου του Ι. Ναού Υπερ. Θεοτόκου Ελεούσης Ποταμού, με αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή όλου του ιερού οικοδομήματος.
 
πέτρες και σίδερα ...


 

Ο περικαλλής Ναός της Ελεούσης, όπως είναι σήμερα


Το σημείο που βρισκόταν το μικρό καμπαναριό της Ελεούσης

Το σημερινό, ύψους 25 μέτρων, πυργοειδές κωδωνοστάσιο
 
      Το γεγονός αυτό αποτέλεσε και την αιτία του, μετ΄ολίγων ωρών, ανιλεή βομβαρδισμού της πόλεως της Κερκύρας από γερμανικές εμπρηστικές βόμβες. Μία βραδυά που, όπως λέγουν, υπήρξε η χειρότερη  στην ιστορία του νησιού.
 
Η απόλυτη καταστροφή της πόλεως ...
 
       Μία βραδυά με δεκάδες νεκρούς αθώους πολίτες. Μία βραδυά γεμάτη τρόμο, οδύνη και απόλυτη καταστροφή.

Στιγμή του βομβαρδισμού (λήψη από πολεμικό γερμανικό αεροσκάφος)
 
        Η Ενορία μας, για τρίτη συνεχή χρονιά, μετά την πένθιμη κρούση των κωδώνων του Ιερού Ναού της Ελεούσης, την 08:00ην πρωινήν, και μετά το πέρας του Μεγάλου Εσπερινού της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, πραγματοποίησε την καθιερωμένη, πλέον, ΕΚΔΗΛΩΣΗ  ΜΝΗΜΗΣ, με κεντρικό ομιλητή τον κερκυραίο καθηγητή και ιστορικό ερευνητή κο Δημήτριο Καπάδοχο, με θέμα: "Ο Ποταμός μέσα από τις υπάρχουσες ιστορικές πηγές".

 
      Ο κύριος καθηγητής στην εισήγησή του αυτή, που κράτησε 40 λεπτά, κατέθεσε στους 150 περίπου παρευρισκομένους ιστορικά στοιχεία και λεπτομέρειες που ήταν άγνωστες , μέχρι εκείνη τη στιγμή, στους περισσοτέρους.

 
       Ακολούθως, στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, η 50μελής Μικτή Χορωδία Εβροπούλων "Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ", υπό την διεύθυνση της καθηγήτριας μουσικής κας Πέλης Κοντογούρη παρουσίασε το πρόγραμμά της που αποτελείτο από 7 όμορφα χορωδιακά τραγούδια, προσαρμοσμένα στο κλίμα της επετείου.


 
       Στο τέλος, ο εφημέριός Ποταμού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στην όμορφη εκδήλωση, ενώ  συνεργάτες και στελέχη της ενορίας προσέφεραν σε όλους λουκουμάδες και αναψυκτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου