Επισκέπτες του χώρου μας

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Ο θρησκευτικός ηγέτης της Τουρκίας ζητά την Αγιά Σοφιά Τζαμί...
 
 
 
Πηγή:   
 
                    
Ο θρησκευτικός ηγέτης της Τουρκίας ζητά την Αγιά Σοφιά Τζαμί...

 
Του Νίκου Χειλαδάκη
Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε στην Τουρκία οι δηλώσεις του μέχρι σήμερα προβαλλόμενου σαν μετριοπαθή θρησκευτικού ηγέτη, Mehmet Görmez, ότι η Αγία Σοφία είναι...
τόπος ισλαμικής λατρείας και ότι δεν είναι μουσείο ούτε χριστιανική εκκλησία.
Μιλώντας σε μια τηλεοπτική εκπομπή όταν του έγινε από τηλεθεατές η ερώτηση ποτέ θα ανοίξει ξανά η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης στην ισλαμική λατρεία, δηλαδή ποτέ θα ξαναγίνει μουσουλμανικό τέμενος, απάντησε ότι η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο παγκοσμίου πολιτισμού και της ιστορίας, αλλά παράλληλα είναι και τόπος ισλαμικής λατρείας.
Η Αγία Σοφία, σύμφωνα με τον θρησκευτικό ηγέτη της Τουρκίας, δεν είναι μουσείο και ότι μετά την πτώση της Πόλης από τον σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή, έγινε μουσουλμανικό τέμενος για να ασκείται η ισλαμική λατρεία για όλο τον ισλαμικό κόσμο. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ο Mehmet Görmez έκανε δημόσιες δηλώσεις για τον μεγάλο αυτό θέμα και για πρώτη φορά τοποθετήθηκε τόσο ξεκάθαρα υπέρ της απόδοσης της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης στην μουσουλμανική λατρεία.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν τις αντιδράσεις κάποιων παραγόντων, όπως του Münevver Eminoğlu, της Διεύθυνση Ιστορικών Κτισμάτων, ο όποιος δεν απέρριψε τις θέσεις του θρησκευτικού ηγέτη της Τουρκίας αλλά τόνισε πως το ιστορικό κτίσμα της Αγίας Σοφίας είναι πολύ σημαντικό και για τις δυο θρησκείες, δηλαδή και για το Ισλάμ αλλά και για τον χριστιανισμό γιατί, όπως ανέφερε, πριν γίνει μουσουλμανικό τέμενος ήταν επί χίλια περίπου χρόνια χριστιανικός ναός.
Οι δηλώσεις του Mehmet Görmez πυροδότησαν εκ νέου τις δημόσιες συζητήσεις για το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, συζητήσεις που είχαν κοπάσει εδώ και λίγους μήνες.
 Όπως είναι γνωστό από τον περασμένο χρόνο έχει αρχίσει στην Τουρκία μια μεγάλη εκστρατεία για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, με πρωτοστάτη τον πρόεδρο του «Ιδρύματος Νέων Ανατολίας», Salih Turhan.
Ο Salih Turhan υποστηρίζει σε συνεντεύξεις του ότι η Αγία Σοφία, αυτό το αρχιτεκτονικό μεγαλούργημα, είναι το...σύμβολο του Φατίχ, δηλαδή του Πορθητή της Κωνσταντινούπολης και για τον λόγο αυτό όπως ο Μωάμεθ ο δεύτερος μόλις μπήκε στην Πόλη μετέτρεψε την αγία Σοφία σε τζαμί, έτσι και τώρα θα πρέπει ο ναός αυτό να αποδοθεί στην πραγματική του λειτουργία, δηλαδή σαν μουσουλμανικό τέμενος.
Για το ίδιο θέμα σε σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής φιλοκυβερνητικής ισλαμικής εφημερίδας, Yeni Şafak, στο φύλο της 2/12/2013, είχε αναγγελθεί προκαλώντας μεγάλη αίσθηση ότι τον επόμενο χρόνο η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, πρόκειται να ξαναλειτουργήσει σαν μουσουλμανικό τέμενος.
Οι νέες αυτές δηλώσεις υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ίσως δεν είναι άσχετες με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν για την ανάγκη δημιουργίας δυο μουσουλμανικών τζαμιών στην Αθήνα. Από την δική μας επίσημη πλευρά, εμείς παρακολουθούμε σαν… απλοί θεατές όλες αυτές τις εξελίξεις ενώ οι ισλαμολάγνοι προχωρούν στην περεταίρω ισλαμοποίηση της μνημονιακής Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου