Επισκέπτες του χώρου μας

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

H "TEΛΕΥΤΑΙΑ" ΕΠΙΘΥΜΙΑ
ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ κυρού ΙΑΚΩΒΟΥ Β'
 
      
       Σε περιόδους που ο ανά τον κόσμον,  χριστιανικός κόσμος  δέχεται ασταμάτητα πυρά από "φίλους" και εχθρούς, περισσότερο από ποτέ είναι επιτακτική η ανάγκη οι πιστοί να "βρίσκουν παρηγοριά και στηριγμό στους ποιμένες της Εκκλησίας. Και δόξω τω Θεώ οι Επίσκοποι -ποιμένες σε αρκετά μεγάλο ποσοστό είναι άνθρωποι με αυτοσυνειδησία, ασκητικό και θυσιαστικό πνεύμα.
      Τέτοιους ποιμένες χρειάζεται η Εκκλησία μας καθώς όπως λέει και ο Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος, ο επίσκοπος λειτουργεί ως το κέντρο της ενότητος όλων των χριστιανών, οι οποίοι για να ζουν εν Χριστώ Ιησού, θα πρέπει να υπακούουν απόλυτα εις αυτόν. Στην δε Θεία Ευχαριστία ο επίσκοπος ευρίσκεται καθήμενος εις τόπον και τύπου Χριστού. Και όπως έλεγε ένας σχετικά πρόσφατα μακαριστός αγωνιστής επίσκοπος: εάν ο Θεός επιθυμεί να ευλογήσει έναν τόπο, στέλνει εις αυτόν άγιο Επίσκοπο.΄
     Πολύτιμο διαμάντι της Ιεραρχίας μας αποτέλεσε ο εκλιπών επίσκοπος και μητροπολίτης Αργολίδος κυρός ΙΑΚΩΒΟΣ ο Β΄, που την 26η του μηνός Μαρτίου και περί ώραν 07:15 έλαβε το μεγάλο μήνυμα του ουρανού να εγκαταλείψει τα εγκόσμια προκειμένου να οδηγηθεί πλησίον του επουρανίου Θυσιαστηρίου.
      Πνευματικό τέκνο του γέροντος του Αμαρουσίου, μακαριστού ιερομονάχου (ουδέποτε εδέχθη το οφφίκιον του αρχιμανδρίτου) π. Αθανασίου Χαμακιώτου, ο επίσκοπος Ιάκωβος υπήρξε πρότυπον Ιεράρχου, άνθρωπος ταπεινός, πράος, παραδοσιακός, με έντονο ασκητικό και φιλομοναστικό ήθος.
Ο μακαριστός γέροντας Αθανάσιος Χαμακιώτης
Πνευματικός του μητροπολίτου Ιακώβου
       Χαρακτηριστικό όλων των παραπάνω χαρισμάτων του, αποτελεί η μαρτυρία της μακαριστής ηγουμένης του Ιερού Ησυχαστηρίου Φανερωμένης περιοχής Ροδοπόλεως (Μπάλλα) Αττικής, γεροντίσσης Μακρίνης (Παντελή), πνευματικόν τέκνον και αυτή του γέροντος Αθανασίου Χαμακιώτου. Σε μια από τις πολλές μας συναντήσεις μου διηγήθηκε το εξής σχετικά με τον επίσκοπο Ιάκωβο: "όταν ο Ιάκωβος εξελέγη Μητροπολίτης, δεν έσπευσε να παραγγείλει πολυτελή άμφια ή να φροντίσει για δεξιώσεις. Ήλθε εδώ στο μοναστηράκι μας, προσκύνησε τον τάφο του γέροντός μας και εν συνεχεία επί τρείς ημέρες παρέμεινε προσευχόμενος μέσα στο ταπεινό κελί του μακαριστού ιερομονάχου Αθανασίου". Αντιλαμβανόταν πλήρως το βάρος της Αρχιερατικής τιμής.
η τελευταία επίσκεψη στο αρχιεπισκοπικό μέγαρο
       Ένα ακόμη χάρισμα του μακαριστού Ιεράρχου υπήρξε η ικανότητα επιλογής προσώπων προκειμένου να διακονήσουν το Ιερό Θυσιαστήριο. Μέσα σ'αυτά τα πρόσωπα είναι και ο σημερινός επίσκοπος Επιδαύρου Καλλίνικος, ο οποίος εστάθη μέχρι τελευταία στιγμή δίπλα στον ηλικιωμένο και καταπονημένο από την ασθένεια της σαρκός, μητροπολίτη Ιάκωβο.

Ανακοινώνοντας την απόφαση για παραίτησή του, λόγω ασθενείας
Πίσω του ο επίσκοπος Επιδαύρου Καλλίνικος
       Οι πάντες, εντός και εκτός της Ιεραρχίας, γνωρίζουν οτι μία από τις τελευταίες επιθυμίες του μακαριστού Ιακώβου ήταν η διαδοχή του να γίνει από το αγαπημένο του τέκνο, επίσκοπο Καλλίνικο. Το είχε ανακοινώσει στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην τελευταία του επίσκεψη στο Αρχιεπισκοπικό μέγαρο, όπως επίσης το είχε αναφέρει και στην "αποχαιρετιστήρια" ομιλία του στον Ιερό Ναό του Αγίου Πέτρου  Άργους, την 20η Ιανουαρίου ε.ε., κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας επί τη εορτή της επανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου.
Την ημέρα των μητροπολιτικών εκλογών ας μην ξεχάσουν
 κάποιοι αυτά τα δακρυσμένα μάτια
        Και μη θεωρήσει κανείς οτι η αναφορά μας στο πρόσωπο του επισκόπου Καλλινίκου κρύβει κάποια σκοπιμότητα, αφού μόνον κατ΄όψιν τον γνωρίζουμε. Απλά και μόνον έχοντας συγκινηθεί από την απλότητα και αγιότητα του μακαριστού Ιακώβου θεωρούμε οτι είναι απολύτως δίκαιον oι Αρχιερείς μας να κλίνουν γόνυ, για τελευταία φορά, στην μνήμη του αοιδίμου ιεράρχου, προτείνοντας ως νέον Ποιμενάρχη της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος, τον ήδη επίσκοπο Επιδαύρου Καλλίνικο.
 

Αναπαύου εν ειρήνη μακαριστέ Γέροντα Ιάκωβε

      Και με την ευκαιρία, καλό θα είναι η Ιερά Σύνοδος να θέσει ως θέμα σε μία από τις συνεδρίες της, την αλλαγή του τρόπου εκλογής των επισκόπων και να επαναφέρει το "ψήφω κλήρου και λαού". Εις τρόπον ώστε να σταματήσουν οι ανίερες συμμαχίες και τα "κονταροκτυπήματα" που παρατηρούνται σε κάθε διαδικασία εκλογής μητροπολίτου, και που δημόσια εσχάτως παρουσιάζονται, με αποτέλεσμα να σκανδαλίζεται το πλήρωμα της Εκκλησίας.
 
π. Γεώργιος
 


1 σχόλιο:

  1. αν καλέ μου π. Γεώργιε η εκλογές επισκόπων γίνονταν "ψήφω κλήρου και λαού", τότε το 1985 σίγουρα δεν θα είχε εκλεγεί ο μακαριστός Ιάκωβος αλλά ο νυν Σεβ. Δωδώνης (ο μακαριστός Σεραφείμ ήθελε τον Χρυσόστομο, και η "χρυσοπηγή" άλλον, γι αυτό και συμβιβαστικά έγινε ο Ιάκωβος αφού πίεσε προς αυτή την κατεύθυνση και ο τότε Άρτης) που τον ήθελε και ο λαός του Άργους για να διαδεχθεί τον Χρυσόστομο Δεληγιαννόπουλο (και του οποίου ήταν πνευματικό παιδί)... μέχρι το Σεπτέμβρη πολλά θα μαθευτούν για το Άργος πάτερ μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή