Επισκέπτες του χώρου μας

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

ΙΣΠΑΝΙΑ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΝΕΟ ΝΟΜΟ
 
 
1Η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας υιοθέτησε ένα νομοσχέδιο που περιορίζει σημαντικά τις αμβλώσεις επιστρέφοντας σε ένα σύστημα παρόμοιο με αυτό του 1985, παρά την αντίθεση των φεμινιστριών και της αριστεράς που καταγγέλλουν «την επιστροφή στη δεκαετία του 1930».

Το νομοσχέδιο, που πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο όπου το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία, ακυρώνει έναν νόμο του 2010 που είχε περάσει η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση και ο οποίος επέτρεπε τις αμβλώσεις ως την 14η εβδομάδα κύησης και έως την 22η εβδομάδα σε περιπτώσεις που εντοπίζονται ανωμαλίες στο έμβρυο.

Βάσει του νέου νομοσχεδίου υπάρχουν δύο περιπτώσεις που επιτρέπεται η άμβλωση: «η πρώτη είναι αν αυτή κρίνεται απαραίτητη εξαιτίας ενός σοβαρού κινδύνου για τη ζωή ή την υγεία, σωματική και ψυχική, της εγκύου και η δεύτερη αν η κύηση είναι αποτέλεσμα ενός εγκλήματος κατά της ελευθερίας ή της γενετήσιας ακεραιότητας της γυναίκας», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας Αλμπέρτο Ρουίθ-Γκαγιαρντόν.
Πέραν από αυτές τις περιπτώσεις δεν θα επιτρέπονται οι αμβλώσεις, σύμφωνα με το νομοσχέδιο στο οποίο προβλέπεται ότι για τις ανήλικες θα πρέπει να υπάρχει γονική συναίνεση.

Η δεξιά κυβέρνηση της Ισπανίας επιστρέφει με αυτό τον τρόπο στις βασικές γραμμές ενός νόμου του 1985, αν και πλέον η άμβλωση δεν θεωρείται αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση.

Η τροποποίηση αυτή στη νομοθεσία ήταν μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Ραχόι, παρά τις επικρίσεις των φεμινιστριών και της αριστεράς που καταγγέλλουν «μια επιστροφή στη δεκαετία του 1930».

Πολλοί βουλευτές της αριστεράς υπέγραψαν την Τρίτη ένα «σύμφωνο για το δικαίωμα του ελεύθερου τερματισμού της κύησης», το οποίο συνέταξαν 200 οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, ενώ ζήτησαν και από τους συναδέλφους τους του Λαϊκού Κόμματος να το προσυπογράψουν.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικογενειακού Προγραμματισμού Λουίς Ενρίκε Σάντσεθ δήλωσε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα μπορούσε να σημάνει μια «επιστροφή την κατάσταση που επικρατούσε τη δεκαετία του 1980, οπότε οι Ισπανίδες πήγαιναν στη Γαλλία ή τη Γερμανία» για να υποβληθούν σε αμβλώσεις, εφόσον είχαν τη δυνατότητα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Metroscopia, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο στην εφημερίδα El País, το 46% των Ισπανών τάσσεται υπέρ της διατήρησης του νόμου του 2010, έναντι του 40% που είναι υπέρ του περιορισμού στο δικαίωμα στην άμβλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου