Επισκέπτες του χώρου μας

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Εκκλησία 1500 ετών βυθισμένη στη λίμνη-VIDEO





Πηγή:  ierovima.gr


(Cihan.com.tr 27/1/2014) Στο Ίζνικ της Προύσας που ήταν ένα από τα σημαντικά κέντρα του χριστιανισμού και στο οποίο υπάρχουν πολλά μνημεία του, για πρώτη φορά καταγράφηκε μια εκκλησία που βρέθηκε κάτω από την λίμνη.
H εκκλησία αυτή σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε κάποιες πηγές είναι του Αγίου Πέτρου, εκκλησία για την οποία δεν υπήρχε κανένα ίχνος. Ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Ουλουντάγ Δρ. Μουσταφά Σαχίν δήλωσε : ¨Συνεχίζεται από βυζαντινολόγους ειδικούς η λεπτομερής έρευνα σχετικά με το θέμα του σε ποιόν ήταν αφιερωμένη η εκκλησία¨.

Η εκκλησία που βιντεοσκοπήθηκε, βρίσκεται στην περιοχή Ιντζιραλτί του Ίζνικ, κοντά στο αλιευτικό καταφύγιο και σε απόσταση 20 μέτρων από την όχθη και ανακοινώθηκε πως θα αποτελέσει σημαντικό για τις επιστημονικές εργασίες που θα γίνουν στην περιοχή. Γίνεται μια σχολαστική εργασία για την αποκάλυψη της εκκλησίας.
Την ώρα που ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Ουλουντάγ Δρ. Μουσταφά Σαχίν, σύμφωνα με κατεύθυνση από τον δήμο και την επαρχία του Ίζνικ, συνεχίζει τις εργασίες του για την ένταξη του Ιζνίκ στην λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, κάτω από την λίμνη βρέθηκαν απομεινάρια μιας ιστορικής εκκλησίας.
Νωρίτερα μια ομάδα του δήμου Προύσας στα πλαίσια εργασιών εντοπισμού Ιστορικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και εξετάζοντας αεροφωτογραφίες της λίμνης που στην αρχαιότητα καλούνταν ¨Ασκανία¨, εντόπισαν σε απόσταση 20 μέτρων από την όχθη και σε βάθος 1,5-2 μέτρων, απομεινάρια αρχαίου κτιρίου.
Ο Δρ. Μουσταφά Σαχίν δηλώνει : Πρόκειται για μια τρίκλιτη βασιλική. Αυτού του είδους τα κτίρια ήταν μόδα και αρχικά χρησιμοποιήθηκαν και ως δικαστήρια. Όταν με το διάταγμα του Μιλάνου (313 μ. Χ.) η χριστιανική θρησκεία έγινε η επίσημη θρησκεία το σχέδιο της βασιλικής έγινε και το βασικό σχέδιο για τις εκκλησίες. Καθώς το κτίσμα που εντοπίστηκε στην λίμνη έχει κατεύθυνση ανατολικά προς δυτικά, ενώ έχει σχέδιο βασιλικής με αψίδα στην ανατολική άκρη, πρέπει να είναι μια εκκλησία¨.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου