Επισκέπτες του χώρου μας

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014


EΞΕΛΕΓΗ ΝΕΟΣ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΣΕΧΙΑΣ ΚΑΙ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ

             
           
        
altΗ έκτακτη ΙΓ΄ Τοπική Κληρικολαϊκή Σύναξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας, η οποία συνήλθε στις 11 Ιανουαρίου 2014 στην πόλη Πρέσοβ Σλοβακίας, υποστήριξε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας περί εκλογής του Επισκόπου Γκοντόνιν Ιωακείμ Αρχιεπίσκοπος Πράγας και Τσεχίας.
Εν συνεχείᾳ σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Ορθοδόξου Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας η Σύναξη με πλειοψηφία ανέδειξε τον Αρχιεπίσκοπο Πρέσοβ και Σλοβακίας Ροστισλάφ Μητροπολίτη Τσεχίας και Σλοβακίας.

Σημειωτέον είναι ότι η Τοπική Κληρικολαϊκή Σύναξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας είναι ο ανώτατος θεσμός της εν λόγῳ τοπικής Εκκλησίας με αρμοδιότητα σε δογματικά, διοικητικά, εκκλησιαστικά και κανονικά ζητήματα. ****
Ο εκλεγείς Μητροπολίτης Τσεχίας και Σλοβακίας Ροστισλάβ (κατά κόσμον Ανδρέας Γκοντ) γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1978 στην πόλη Σνιν Σλοβακίας. Τυγχάνει απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πρέσοφ (2002) με σπουδές επίσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Υπηρετούσε σε Ορθόδοξη ενορία της Σλοβακίας και ήταν πνευματικός του ορφανοτροφείου στο Μεντζιλαμπόρτς.
Στις 8 Οκτωβρίου 2012 προήχθη σε Ηγούμενο.

Στις 18 Νοεμβρίου 2012 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Πρέσοφ.

Τον Ιούλιο 2013 ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας συμμετείχε στους εορτασμούς εξ αφορμής των 1025 ετών Βαπτίσεως των Ρως στη Μόσχα, το Κίεβο και το Μινσκ.
Στις 9 Δεκεμβρίου 2013 εξελέγη Τοποτηρητής του Μητροπολιτικού Θρόνου της Ορθοδόξου Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου