Επισκέπτες του χώρου μας

Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Μία εβδομάδα βγαλμένη από «τα βάθη της κόλασης»


Μία εβδομάδα βγαλμένη από «τα βάθη της κόλασης».. Δύσκολα μπορεί κανείς να θυμηθεί ένα επταήμερο βουτηγμένο σε τόσο αίμα.. επιφορτισμένο με τόσες πολεμικές και τρομοκρατικές πράξεις σε τόσα διαφορετικά σημεία του πλανήτη…
Η κόλαση της Γάζας μπορεί να βρίσκεται συνεχώς στα πρωτοσέλιδα – (και δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση παρά την ανακοίνωση της 72ωρης κατάπαυσης πυρός), όμως και έτερα περιστατικά βίαιων συγκρούσεων έχουν συγκεντρώσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης:
Όπως οι συνεχιζόμενες φρικαλεότητες της ISIS στο Ιράκ και το χάος που προκαλούν ξανά οι ισλαμιστές στη Λιβύη. Ο πόλεμος στην Ανατολική Ουκρανία «συμπληρώνει» την τετράδα των συγκρούσεων που λαμβάνουν της περισσότερης προσοχής και κάλυψης από τα μέσα. Η ουκρανική κυβέρνηση ξεκίνησε πλέον έναν νέο γύρο επιθετικών επιχειρήσεων κατά των ρώσων αυτονομιστών και ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει κατοικημένες πόλεις και να αφαιρεί πολλές ζωές αμάχων..
Τι έχει ξεφύγει όμως από την προσοχή σχεδόν όλων μας – οι πράξεις βίας, οι θάνατοι και ο πόλεμος συμβαίνουν σε πολλές ακόμη χώρες – την Κίνα, τις Φιλιππίνες, το Καμερούν, τη Συρία και το Αφγανιστάν..
Ακολουθεί μία σύντομη περιγραφή των φρικαλέων γεγονότων που έμειναν εκτός των πρωτοσέλιδων των Μέσων ενημέρωσης και της προσοχής της παγκόσμιας κοινής γνώμης:
  1. Στην Κίνα, επίθεση που έλαβε χώρα στην επαρχία Xinjiang οδήγησε στο θάνατο δεκάδων ανθρώπων, σύμφωνα με τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων. Αναφορές κάνουν λόγο για επιθέσεις με μαχαίρια και τσεκούρια. Οι υποψίες έπεσαν κατευθείαν πάνω στις ομάδες των Ουιγούρων που ήταν υπεύθυνοι για παρόμοιες τέτοιες επιθέσεις τους τελευταίους μήνες. Ο μύθος της κινεζικής εθνικής αρμονίας δεν μπορεί να «κρατηθεί για πολύ ακόμη ζωντανός» από τις κινεζικές αρχές, ούτε και να κρυφθούν οι επιθέσεις και οι βιαιότητες μεταξύ Ουιγούρων και Κινέζων Χαν.
  2. Στις Φιλιππίνες, η τρομοκρατική οργάνωση Abu Sayyaf σκότωσε 23 ανθρώπους, έξι εξ αυτών παιδιά, σε επίθεση κατά ομάδας ταξιδιωτών που επιχείρησαν να επισκεφτούν τους συγγενείς τους κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου.
  3. Στο Αφγανιστάν, όπου ακόμη κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος θα καταλάβει το Προεδρικό αξίωμα, ο εξάδελφος του νυν Προέδρου, και πολιτικό πρόσωπο με ισχυρή επιρροή, σκοτώθηκε από επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας . Ο βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε κρυμμένα στο τουρμπάνι του.
  4. ToΚαμερούν έγινε για μία ακόμη φορά στόχος της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Boko Haram, που δρα κυρίως στη γειτονική Νιγηρία. Περισσότεροι από 200 τρομοκράτες πέρασαν τα σύνορα μεταβαίνοντας στην πόλη Kolofata, απαγάγοντας αρκετούς ανθρώπους, μεταξύ αυτών και τη σύζυγο του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού του Καμερούν σκοτώνοντας τουλάχιστον τρία άτομα. Η συγκεκριμένη επίθεση ήταν η τρίτη  διασυνοριακή επίθεση της Haram μέσα σε τέσσερις μόλις ημέρες. Το Καμερούν, σε συνεργασία με το Chadκαι το Νίγηρα, συμφώνησαν πρόσφατα να βοηθήσουν τη Νιγηρία ώστε να δημιουργήσει μία ειδική στρατιωτική ομάδα για να αντιμετωπίσει τη Boko Haram.
  5. Τέλος, στη Συρία (σ.σ. pentapostagma.gr– δεν πρέπει να ξεχνάμε τον σπαραγμό στη Συρία), το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε  ότι το καθεστώς Assad αγνοεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τη χρήση αυτοσχέδιων βομβών-βαρελιών κατά άμαχου πληθυσμού. Οι βόμβες αυτές, αυτοσχέδιες και κατασκευασμένες από βαρέλια πετρελαίου και φιάλες αερίου, γεμίζονται με οβίδες και εκρηκτικά, και συνήθως ρίχνονται από ελικόπτερα. Οι οβίδες οδηγούν σε πολύ μεγάλη αύξηση των ανθρώπινων θυμάτων.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου