Επισκέπτες του χώρου μας

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

 
 
Πηγή: lllazaros.blogspot.com
 
 
 


"Πάσχα του καλοκαιριού" ονομάζει τον Δεκαπενταύγουστο ο λαός μας!..
Σ' ένα γιορταστικό αφιέρωμα, η εκπομπή μας προσκαλεί σ' ένα μουσικό και χορευτικό ταξίδι σ' όλη την Ελλάδα. Κυριαρχεί η κατάνυξη και η γιορταστική αίσθηση της ημέρας, με χορούς και τραγούδια που αναφέρονται στη χάρη της Παναγίας και συνδέονται με τα καλοκαιρινά πανηγύρια.
Καθώς δεν υπάρχει γωνιά της Ελλάδας χωρίς μιαν εκκλησία ή κάποιο ξωκλήσι αφιερωμένο στη χάρη της Παναγίας, στο διαχρονικό, προαιώνιο σύμβολο της Μεγάλης Μητέρας-Θεάς. Ο Αύγουστος δεν είναι απλώς περίοδος διακοπών αλλά κι επιστροφής και προσκυνήματος των αποδήμων στα πάτρια εδάφη, στα ερημωμένα ορεινά χωριά και στα απομονωμένα νησιά μας. Η κοινότητα ξαναβρίσκεται, οι σχέσεις επανασυνδέονται και τα «ξενάκια» χορεύουν και τραγουδούν στα καλοκαιρινά πανηγύρια, στα ιερά προσκυνήματα.
Στην περιήγησή μας ταξιδεύουμε στις «Παναγιές της Ελλάδας», στις Κυκλάδες, την Κύπρο, το Ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα, την Ήπειρο, τη Θράκη, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, με γιορταστικά τραγούδια, χορούς και αναφορές στις τοπικές παραδόσεις για την Παναγία. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ιστορία των ναών και των θαυματουργών εικόνων καθώς και στα τοπικά έθιμα που προσέδωσαν υπέροχα προσωνύμια στις Παναγίες της χώρας μας.
Στην παρέα μας μια μεγάλη ομάδα από τραγουδιστές, μουσικούς και χορευτές, μέλη και συνεργάτες του Λυκείου των Ελληνίδων.
Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Γιάννης Παυλόπουλος (βιολί, τραγούδι)
Κώστας Παπαπροκοπίου (λαγούτο)
Θοδωρής Τασούλας (κλαρίνο)
Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά)
Φραγκίσκος Τζιωτάκης (βιολί, τσαμπούνα, τραγούδι)
Ηλίας Αβραμίδης (ποντιακή λύρα, τραγούδι)
Δημήτρης Μπάκος (γκάιντα)
Γιάννης Μιχαλόπουλος (ακορντεόν)
Σταύρος Σουλιμιώτης (νταούλι)
Κώστας Μήτσης (τραγούδι)
Αγγελική Καραγιώργου (τραγούδι)
Ματούλα Παπαγεωργίου (τραγούδι)
Μαζί τους η χορωδία της χορευτικής ομάδας του Λυκείου.
Διδασκαλία χορών: Τάσος Πλίτσης.
Ο Λευτέρης Δρανδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Λυκείου, καταθέτει μνήμες από τα πιο χαρακτηριστικά πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου απ' όλη την Ελλάδα με τους ιδιαίτερους χορούς και τα τοπικά έθιμα. Επίσης, η Μαρία Κώτσου-Πασσά, αντιπρόεδρος του Λυκείου και έφορος του τμήματος χορού, αναφέρεται στις «Παναγίες της Ελλάδας» και τους συμβολισμούς των εκκλησιών. Τέλος, η πρόεδρος Ελένη Τσαλδάρη μιλάει για την εκατοντάχρονη δράση του Λυκείου των Ελληνίδων που συνεχίζεται μέσα από τα 51 παραρτήματα σ' όλη την Ελλάδα, τα 14 στο εξωτερικό και τους 15000 μαθητές του!..

Δεκαπενταύγουστος... ελάτε να γιορτάσουμε το "Πάσχα του Καλοκαιριού"!

Σκηνοθέτης: Γιάννης Μαράκης
Έρευνα: Λάμπρος Λιάβας
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου
Παρουσιαστής: Λάμπρος Λιάβας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου