Επισκέπτες του χώρου μας

Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

ΕΟΡΤΑΣΕ ΣΗΜΕΡΑ
Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΣΠΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ
ΣΤΟ ΤΕΜΠΛΟΝΙ
 
 
      Πλήθη πιστών κατέκλυσαν από ενωρίς το πρωί τον Ιερό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπαρμιωτίσσης Τεμπλονίου Κερκύρας (πάλαι ποτέ Γυναικείο Ησυχαστήριο), με την ευκαιρία της εορτής της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Υ. Θ. Οδηγητρίας).
              Στο πανηγυρικό Ιερατικό συλλείτουργο προεξήρχε ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης π. Ρωμανός Κανιτάκης, ενώ το Ιερό Θυσιαστήριο πλαισίωσαν οι εφημέριοι Ξανθάτων, Ποταμού, Κομπιτσίου, Αγ. Ιωάννου Λάζου, Άφρας, Κυράς Χρυσικού και Άνω Γαρούνα.
 
 
Τους δε υπέροχους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσε με μοναδικό, για την ντόπια παράδοση,  τρόπο η πολυφωνική μικτή εκκλησιαστική χορωδία του Ι. Ναού Αγ. Ιωάννου Λάζου.
 
 
             Μετά το πέρας της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ακολούθησε μικρά λιτάνευσις του Θεομητορικού Επιταφίου πέριξ του Ιερού Ναού.
             Τον θείο λόγο κήρυξε ο εφημέριός μας, π. Γεώργιος, ο οποίος αναφέρθηκε, εν συντομία στο χάρισμα της σιωπής που χαρακτήριζε την Παναγία μας σε όλη την επί γης πορεία της. Συγκεκριμένα τόνισε :
 
 "Αν και η Θεοτόκος συμμετείχε σε όλα τα κοσμοϊστορικά και κοσμοσωτήρια γεγονότα, εν τούτοις έζησε αθόρυβα και εν σιωπή, μια μυστηριώδη σιωπή. Ιδιαίτερα ελάχιστες είναι οι φορές που στα ιερά κείμενα εμφανίζεται να ομιλεί. Κρατούσε όμως στα βάθη της καρδιάς της όλα όσα άκουγε και έβλεπε από τον Υιόν της.......
             Επειδή η κάθε εορτή δεν πρέπει να περνάει χωρις μηνύματα πνευματικά, σήμερα λέμε οτι πρέπει όλοι να εμπνευστούμε από το παράδειγμά της, το παράδειγμα της εσωτερικής ζωής και σιωπής της. Να καταλάβουμε οτι η αληθινή πνευματική ζωή εξελίσσεται ΑΘΟΡΥΒΑ και ΜΥΣΤΙΚΑ....
             Πολλοί σήμερα εκστομίζουν λόγια μεγάλα και βαρύγδουπα, γεμάτα στόμφο και εγωισμό. Είναι όμως λόγια που δεν φθάνουν ούτε στα αυτιά  αυτών που τα εκφράζουν. Πόσο μάλλον δεν αγγίζουν την καρδιά των υπολοίπων ακροατών. Και τούτο συμβαίνει διότι αυτοί που ομιλούν δεν ξέρουν πρωτίστως να τηρούν σιωπή προκειμένου να ακούσουν την φωνή του Θεού.
             Αν φθάσαμε στην σημερινή τραγικότητα είναι διότι "φιμώσαμε" την φωνή του Θεού και θελήσαμε να ακουστεί μόνον η δική μας. Και την φιμώσαμε διότι η φωνή του Θεού, συνήθως, δεν συμβαδίζει με τις δικές μας άνομες πράξεις και ενέργειες.
             Αν θέλουμε και πάλι να προκόψουμε, αν θέλουμε και πάλι να ορθοποδήσουμε σαν λαός και σαν έθνος ΑΣ  ΣΙΩΠΗΣΟΥΜΕ, όπως σιώπησε και η Παναγία, ΑΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΟΥΜΕ όπως προσευχόταν η Θεοτόκος και ΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΟΥΜΕ την από δω και στο εξής πορεία μας στα χέρια του Παντοδυνάμου Θεού.
            Το κάθε τι που κάνουμε, το κάθε τι που εκστομούμε, το κάθε τι που ενεργούμε ή σκεπτόμαστε, πρωτίστως να το ζυγίζουμε σε μία ζυγαριά, στην ζυγαριά του Ευαγγελίου.
              Μόνον έτσι θα ξαναγεννηθεί η ομορφιά του Έλληνα και κυρίως μόνον έτσι, και δια πρεσβειών της Κυρίας των Αγγέλων, θα αποκτήσουμε την ατελεύτητη και αστείρευτη ομορφιά του Παραδείσου".
 
 
               Αξίζει να σημειωθεί οτι την όλη ευθύνη της Ιεράς Πανηγύρεως είχε ο εφημέριος Τεμπλονίου αιδεσιμολ. πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Διαβάτης, ο οποίος με μεράκι και ενθουσιασμό, όπως πάντα, διοργάνωσε, κατά άρτιο τρόπο, τις θρησκευτικές και λατρευτικές εκδηλώσεις του διημέρου, 22 και 23 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου