Επισκέπτες του χώρου μας

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Ιερός πόλεμος! «Υπό διωγμό και η Αγία Γραφή»
 
 
 
Πηγή:  εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
 
                   
Ιερός πόλεμος! «Υπό διωγμό και η Αγία Γραφή»
Του Δημήτρη Ριζούλη
Φουντώνει όλο και περισσότερο το κύμα των αντιδράσεων εντός της Εκκλησίας για τον αντιρατσιστικό νόμο, δημιουργώντας πλέον κλίμα «ιερού πολέμου» που μπορεί να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις απ’ ό,τι αρχικά είχε φανεί.
Μετά τις «πύρινες» επιστολές τεσσάρων μητροπολιτών προς τον Αντώνη Σαμαρά, που με σκληρά λόγια καταφέρονταν κατά του περιεχομένου του σχεδίου νόμου, ο μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος και ο μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας έδωσαν χθες συνέχεια στο θέμα με νέες βαριές εκφράσεις κατά της κυβέρνησης και σαφέστατες αιχμές για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το θέμα στις πολιτικές ισορροπίες της χώρας.
Πέραν των παρεμβάσεων μητροπολιτών της λεγόμενης «παραδοσιακής πτέρυγας», μεγαλώνουν και οι αντιδράσεις των απλών πιστών, που με επιστολές και αναρτήσεις στο διαδίκτυο ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου. Την ίδια ώρα οι «εκσυγχρονιστές» της ιεραρχίας εμφανίζονται πιο ψύχραιμοι αλλά σαφώς προβληματισμένοι, ενώ και πρόσωπα ήπιων τόνων (όπως ο π. Βασίλειος Θερμός) συντάσσονται δημοσίως με τους ιεράρχες που αντιδρούν.
Εκκλησιαστικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι με τις ρυθμίσεις που προωθούνται ουσιαστικά φιμώνεται η φωνή της Εκκλησίας και οι παρεμβάσεις της για ηθικά και εθνικά ζητήματα. Στην παρούσα φάση φαίνεται ότι για την Εκκλησία το ζήτημα των γενοκτονιών περνά σε δεύτερη μοίρα (κυρίως μετά τις διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Δικαιοσύνης) και το κοινό μέτωπο των μητροπολιτών θέτει τώρα ως πρώτιστο πρόβλημα του νόμου τις αναφορές στα θέματα της ομοφυλοφιλίας και στον εβραϊκό λαό που υπάρχουν στην Αγία Γραφή.
Επί της ουσίας, οι ιεράρχες που παρενέβησαν θεωρούν ότι θα μπορεί στο μέλλον κάποιος δικομανής ή εχθρός της Εκκλησίας να μηνύει κληρικούς και ιεροκήρυκες και να τους απαγορεύει να χρησιμοποιούν περικοπές του Ευαγγελίου!
Ολα αυτά αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία εν όψει της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τη Δευτέρα. Παρότι ο κ. Ιερώνυμος έχει αποδείξει έως σήμερα ότι αντιμετωπίζει τα θέματα που ανακύπτουν με ψυχραιμία και χαμηλούς τόνους, στην Αρχιεπισκοπή επικρατεί προβληματισμός και αναλόγως των εξελίξεων δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια αναφορά στο θέμα και από το επίσημο όργανο της Εκκλησίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το θέμα θα επιμείνει ιδιαίτερα ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος.
Στον Παπανδρέου
Πάντως μία από τις πρώτες κινήσεις της ΔΙΣ, εφόσον ασχοληθεί με το θέμα, θα είναι να παραπέμψει στη σκληρή επιστολή που είχε στείλει το 2011 προς τον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, όταν είχε έρθει προς διαβούλευση αντίστοιχο νομοσχέδιο και θεωρείται η ρίζα του κακού. Τότε η ΔΙΣ ανέφερε: «Υπό την αυτονόητον υπόμνησιν ότι η Αποστολοπαράδοτος διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού δεν κηρύττει το μίσος και είναι διδαχή της Αγάπης δια τί πρέπει να θεωρήται ποινικόν αδίκημα λ.χ. το κήρυγμα ή η διανομή φυλλαδίων, όταν αποβλέπουν εις την ενημέρωσιν και προφύλαξιν του ορθοδόξου ποιμνίου έναντι των πολυειδών και αναριθμήτων αιρετικών ομάδων».
Θυμίζουμε ότι εκείνο το νομοσχέδιο τελικώς πάγωσε λόγω των αντιδράσεων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου