Επισκέπτες του χώρου μας

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

H EOΡΤΗ
ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
ΣΤΟ ΠΡΟΑΣΤΙΟ ΜΑΣ
 
 
        15η Αυγούστου! Σύμπασα η Ορθοδοξία πανηγυρίζει το μεγάλο γεγονός της Κοιμήσεως αλλά και της εις ουρανούς μεταστάσεως της Θεομήτορος. Ένα γεγονός που τιμά με κάθε μεγαλοπρέπεια ο χριστιανικός κόσμος. Χαρά και αγαλλίαση είναι τα κύρια συναισθήματα των πιστών. Μα γιατί χαρά; Πως είναι δυνατόν να χαίρεται κανείς με τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου;
 
 
        Από την στιγμή που τον θάνατο τον γεύθηκε ο Υιός και Λόγος του Θεού, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός και ανέστη εκ νεκρών, ο θάνατος έπαψε πλέον να προκαλεί φόβο και τρόμο. Αποτελεί ένα απλό πέρασμα από τα επίγεια στα ουράνια, από τα πρόσκαιρα στα αιώνια, από τα φθαρτά στα άφθαρτα, από τα λυπηρά στα ευχάριστα.
 
 
        Ο θάνατος είναι η στιγμή της λυτρώσεως των πιστών από τα θλιβερά της επίγειας ζωής και η είσοδός τους στην μακαριότητα της Βασιλείας των ουρανών. Αυτό ίσχυε και ισχύει για όλους τους Αγίους αλλά και για την Παναγία μας η οποία πληροφορούμενη από τον αρχάγγελο την είδηση της εντός τριών ημερών αναχωρήσεώς της από την γη, ουδόλως θορυβήθηκε αλλά αντιθέτως χαροποιήθηκε καθώς επρόκειτο να συναντήσει τον Υιόν της. Γι΄αυτό και η κοίμησή της είναι ένας θρίαμβος και μεγάλη εορτή, η μεγαλύτερη Θεομητορική εορτή, το Πάσχα του καλοκαιριού.
 
 
        Μέσα σ΄αυτό το πανευφρόσυνο και εορταστικό κλίμα πανηγύρισε και το προάστιό μας το μεγάλο αυτό γεγονός με επίκεντρο τον ιστορικό Ιερό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Ελεούσης.
         Το απόγευμα της παραμονής τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός με αρτοκλασία καθώς και τα Εγκώμια ενώπιον του Θεομητορικού Επιταφίου.
 
 
         Μετά το πέρας της ακολουθίας αρκετοί πιστοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εφημερίου μας να παρακαθήσουν στην λιτή τράπεζα, στο προαύλιο του Ναού και κάτω από τον αυγουστιάτικο έναστρο ουρανό προκειμένου να γευθούν δροσερά φρούτα της εποχής και χυμούς.
 
 
 

        Την κυριώνυμο ημέρα οι Ακολουθίες ξεκίνησαν με τον Όρθρο μετ΄Αρτοκλασίας και εν συνεχεία την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας πραγματοποιήθηκε  μικρή λιτάνευση στον χώρο του Ενοριακού Κοιμητηρίου.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
         Το απόγευμα οι πιστοί συμμετείχαν στην από 15ετίας λιτάνευσιν του Θεομητορικού Επιταφίου στο κάτω τμήμα του προαστίου μας. Σ΄αυτήν εκτός του Εφημερίου μας, συμμετείχαν ο ποταμίτης πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Διαβάτης ο οποίος, τιμής ένεκεν, έφερε το Ιερόν Ευαγγέλιον αλλά και πρωτοπρεσβύτερος π. Λεωνίδας Βλάχος, εφημέριος των Τριών Μαρτύρων Ανεμομύλου.
 







 
        Την λιτανευτική πομπή πλαισίωσαν η φιλαρμονική Κορακιάνας, η μικτή Χορωδία της Π.Ε.Π. "ο Μπόργος" καθώς και τμήμα του 5ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Ποταμού.
        
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου