Επισκέπτες του χώρου μας

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Εισάγουν την γιόγκα στις ακαδημίες του Ολυμπιακού



".. η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπενθυμίζει στο χριστεπώνυμο πλήρωμα ότι: η «Γιόγκα» αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουϊσμού, έχει ποικιλομορφία σχολών, κλάδων, εφαρμογών και τάσεων και ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ «είδος γυμναστικής».."


Μαθήματα γιόγκα έχουν ξεκινήσει από την αρχή της χρονιάς τα τμήματα της Ακαδημίας του Ολυμπιακού! Συγκεκριμένα, αφορά τις ομάδες Κ15, Κ16, Κ17 και Κ20. (Το Κ15, Κ16 κλπ σημαίνει ηλικίες κάτω των 15 κλπ).
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο γυμναστήριο της Ακαδημίας στο Προπονητικό Κέντρο Ρέντη και έχουν πολλαπλά οφέλη για τους νεαρούς παίκτες. Η γιόγκα είναι άκρως διαδεδομένη στο χώρο του ποδοσφαίρου και πολλές μεγάλες ομάδες αλλά και πρωτοκλασάτοι ποδοσφαιριστές την επιλέγουν για να τους βοηθήσει στην αύξηση της φυσικής αντοχής, στην καλύτερη λειτουργίας της καρδιάς και στην αντιμετώπιση του στρες.
Η γιόγκα έχει επίσης ως στόχο την πνευματική διαύγεια και την αυτοπειθαρχία.
Υπενθυμίζουμε ότι η γιόγκα για την Ορθοδοξία δεν είναι απλά κάποιο είδος «γυμναστικής». Ούτε κάποια απλή μέθοδος «χαλάρωσης». Η γιόγκα περιέχει όλη την ινδουιστική φιλοσοφία, το κάρμα και τη μετενσάρκωση και είναι μια πλήρης και οργανωμένη θρησκεία, η δε Ορθόδοξη χριστιανική διδασκαλία βρίσκεται σε αντιδιαστολή με τη γιόγκα, καθώς η γιόγκα «δεν λυτρώνει και δεν διαφωτίζει, αλλά σκλαβώνει και συσκοτίζει».
Υπάρχει αρκετή βιβλιογραφία για το θέμα αυτό, αρκετά άρθρα, αρκετές ανακοινώσεις και αρκετές ομιλίες. Παραθέτω μία κατατοπιστική στο τέλος.
Να θυμηθούμε την πιο πρόσφατη ανακοίνωση, αυτή του 2015, την οποία εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος, με αφορμή την λεγόμενη «Παγκόσμια Ημέρα της γιόγκα», που γιορτάζεται (!) στις 21 Ιουνίου, που ανέφερε τα εξής:
«Στο πλαίσιο του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία στην Ελλάδα είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη και σεβαστή, αλλά και της ποιμαντικής της ευθύνης για την αποφυγή δημιουργίας κλίματος θρησκευτικού συγκρητισμού, με αφορμή την πρόσφατη καθιέρωση από τον ΟΗΕ της 21ης Ιουνίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Γιόγκα», η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπενθυμίζει στο χριστεπώνυμο πλήρωμα ότι: η «Γιόγκα» αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουϊσμού, έχει ποικιλομορφία σχολών, κλάδων, εφαρμογών και τάσεων και ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ «είδος γυμναστικής».
«Ως εκ τούτου η ‘’Γιόγκα’’ τυγχάνει απολύτως ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας και δεν έχει καμία θέση στη ζωή των Χριστιανών», σημειώνει η Ιερά Σύνοδος.
Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ είχε εκδώσει ειδική εγκύκλιο για να αναγνωσθεί την Κυριακή 21 Ιουνίου στους Ιερούς Ναούς της Μητροπολιτικής Περιφερείας Πειραιώς, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Η γιόγκα ετυμολογικά προέρχεται από το σανσκριτικό “yuj” που σημαίνει “σύζευξη” και “ένωση” του ανθρώπου με το απρόσωπο απόλυτο ένα του ινδουισμού και των ανατολικών θρησκειών. Επομένως, η γιόγκα δεν είναι απλή και αθώα μέθοδος χαλάρωσης, δεν είναι τρόπος αποβολής του άγχους, δεν είναι μέθοδος σωματικής ευεξίας, όπως διαφημίζεται, αλλά στάδιο του ινδουιστικού διαλογισμού που συνδέεται με την αντιχριστιανική θεωρία της μετεμψύχωσης» αναφέρει η εγκύκλιος και συνεχίζει:
«Στις διάφορες σχολές γιόγκα διαπιστώνουμε την άμεση εξάρτηση των ασκουμένων από ινδουιστή δάσκαλο (γκουρού) που τους καθοδηγεί και τους αλλάζει το ορθόδοξο χριστιανικό τους όνομα. Οι διάφορες τεχνικές της γιόγκα δεν έχουν σχέση με την επιστήμη, αντίθετα έχουν τα χαρακτηριστικά της μαγείας».
Παράλληλα, ο μητροπολίτης Σεραφείμ προειδοποιεί: «Η ενασχόληση με τη γιόγκα κρύβει ψυχικούς και σωματικούς κινδύνους. Η “Νέα Εποχή του Υδροχόου”, που πολεμά την Mίαν, Αγίαν, Kαθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν, την Ορθοδοξία μας, κατακλύζει τη χώρα μας με την προβολή της γιόγκα για να παραπλανήσει με το δαιμονικό δόγμα πως οι θρησκείες είναι ίδιοι δρόμοι που οδηγούν στον ίδιο σκοπό».
Ο κ. Σεραφείμ έκανε έκκληση στους ορθόδοξους χριστιανούς και κυρίως τους νέους να αντισταθούν στα ιδεολογικά προστάγματα της νέας τάξης πραγμάτων, να συνδεθούν με την ενορία τους και τους ιερείς τους, για να γνωρίσουν την ορθόδοξη άσκηση και πνευματικότητα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα υπάρχει τώρα κάποια ανακοίνωση; Κάποια αντίδραση; Και βέβαια, οι γονείς (όσοι τουλάχιστον δηλώνουν χριστιανοί ορθόδοξοι) των παιδιών δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Σε λίγο θα βάλουν την γιόγκα στα σχολεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου