Επισκέπτες του χώρου μας

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016




Όταν ο άνθρωπος αποφασίσει να αφιερώσει τη ζωή του στο Θεό, πρέπει να ξέρει πως οι πειρασμοί θα έλθουν πάνω του σαν μια χιονοστιβάδα για να δοκιμάσουν την εσωτερική του κατάσταση. Τότε θα δει ο άνθρωπος εαν μπορεί να υπηρετήσει εν πίστει και αληθεία τον Θεό. Αυτός ο δρόμος, καθώς λένε οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας, είναι στενός και δεν μπορεί να τον διασχίσει ο καθένας. Μερικοί σκοντάφτουν από την αρχή ακόμη, μερικοί μόλις που φτάνουν στα μισά του δρόμου, μη καταφέρνοντας να φτάσουν μέχρι το τέλος.

Αλλά τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος όταν του επιτίθενται δυνάμεις για τις οποίες δεν ήξερε πολλά μέχρι τότε; Να παλέψει φυσικά, και να βγει νικητής με την βοήθεια του Θεού.
Η ταινία «ο Μοναχός και ο δαίμονας», η οποία μετά την
ταινία Ostrov θεωρείται η καλύτερη στο είδος της, βασίζεται σε ένα συμβάν από τον βίο του Αγίου Ιωάννη του Νόβγκοροντ, ο οποίος, κατά την διάρκεια της ζωής του, όταν ο διάβολος τον πείραξε στο κελί του, την ώρα που προσευχόταν, εκείνος με την δύναμη του Σταυρού έδεσε εκείνον τον δαίμονα και τον διέταξε να τον πάει στα Ιεροσόλυμα για να προσκυνήσει τον τάφο του Ιησού.

 

Ξεκινώντας λοιπόν από αυτό το συμβάν από τον βίο του Αγίου Ιωάννη του Νόβγκοροντ, ο σκηνοθέτης της ταινίας «ο Μοναχός και ο δαίμονας» καταφέρνει να μας δείξει πως ο αγώνας για τις ψυχές μας είναι ο ίδιος. Εξάλλου ο σκηνοθέτης φέρνει το παρελθόν στην πραγματικότητα που ζούμε σήμερα. Μία πραγματικότητα χωρίς μετάνοια, γεμάτη πειρασμούς, όπου έχουμε πολλές φορές την εντύπωση πως δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δοκιμασίες.
Παρακολουθώντας αυτήν την ταινία βλέπεις τους αγώνες που έχει να δώσει ο κάθε μοναχός στο μοναστήρι, αλλά και ο χριστιανός στον κόσμο, για να κερδίσουν την σωτηρία τους.
Όπως τόνισαν ο σκηνοθέτης Nicolae Dostal και ο σεναριογράφος Iurii Arabov, η ταινία «ο Μοναχός και ο δαίμονας
» μιλάει για την Αγάπη. Μιλάει όχι μόνο για την νίκη του Καλού επί του Κακού, αλλά και πως πρέπει να αγαπάει ο ένας τον άλλον και, το σημαντικότερο, να αγαπάμε τους εχθρούς μας.
Η ταινία πήρε το πρώτο βραβείο στο διεθνές φεστιβάλ ορθοδόξων ταινιών ''Ποκρόβ'', όπου έλαβε μέρος στο Κίεβο στις 12 Οκτωβρίου 2016.


πηγή /Απόδοση στα ελληνικά π. Γεώργιος Κονισπολιάτης - Προσκυνητής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου