Επισκέπτες του χώρου μας

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Αυστραλία: Τέρμα η θρησκευτική κατήχηση στα σχολεία
         
 
 
Πηγή:    neoskosmos.com
 
                    
Αυστραλία: Τέρμα η θρησκευτική κατήχηση στα σχολεία
  

Τα Θρησκευτικά, με την έννοια της ορθόδοξης κατήχησης στα σχολεία, ενδέχεται να καταργηθούν
Τα Θρησκευτικά, με την έννοια της ορθόδοξης κατήχησης στα σχολεία, ενδέχεται να καταργηθούν, σύμφωνα με κυβερνητικές αλλαγές που απαιτούν την εκτόπισή τους, σε περίπτωση που τα σχολεία δεν έχουν τα απαραίτητα οικονομικά μέσα να τα στηρίξουν.
Επί του παρόντος, τα σχολεία προσφέρουν στους μαθητές θρησκευτική κατήχηση διάρκειας 30 λεπτών, μία φορά την εβδομάδα, στη θρησκεία της επιλογής τους.
Να σημειωθεί ότι στη Βικτώρια 24 σχολεία απασχολούν ορθόδοξο Έλληνα θεολόγο, ενώ στη Ν.Ν. Ουαλία η ορθόδοξη κατήχηση προσφέρεται σε περισσότερα από 100 σχολεία.
Νέες αλλαγές που τέθηκαν σε εφαρμογή από τον περασμένο Μάιο, δίνουν στα σχολεία την επιλογή να καταργήσουν το μάθημα των Θρησκευτικών, σε περίπτωση που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα προσφέρουν κανονικά.
Επίσης, όλα τα μαθήματα των θρησκευτικών επιβάλλεται να παρακολουθούνται και από έναν άλλο -εκτός του θεολόγου- εκπαιδευτικό, απαγορεύεται, δε, να διανέμεται οποιοδήποτε, θρησκευτικού περιεχομένου, υλικό έξω από την τάξη της διδασκαλίας.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν Θρησκευτικά, είναι διπλωματούχοι και προτείνονται από την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας τα τελευταία 20 χρόνια.
Στη Βικτώρια, ο συντονιστής του εν λόγω προγράμματος, Ντάνιελ Μπελλής, θα πει σχετικά ότι ο αριθμός των μαθητών στο συγκεκριμένο μάθημα το πρόγραμμα έχει σημειώσει μικρή αύξηση και δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τις νέες αλλαγές.
«Είμαστε ενήμεροι και φροντίζουμε να ικανοποιήσουμε τις νέες απαιτήσεις. Κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να εξελιχθούν ομαλά τα πράγματα» δήλωσε στο «Νέο Κόσμο».
Να πούμε ότι το πρόγραμμα είχε μεγάλη επιτυχία σε σχολεία όπου φοιτούν πολλά παιδιά ελληνικής καταγωγής. Στη Βικτώρια όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός Ελλήνων, παρακολουθούν μαθήματα Θρησκευτικών (με την έννοια της ορθόδοξης κατήχησης) πάνω από 1.000 παιδιά, ενώ πλησιάζουν την Αρχιεπισκοπή πάρα πολλοί οι οποίοι επιθυμούν να διδάξουν το εν λόγω μάθημα.
Οι αλλαγές, εντούτοις, επαυξάνουν το φόβο ότι ορισμένοι διευθυντές σχολείων θα χρησιμοποιήσουν τις κυβερνητικές αλλαγές ως αποδιοπομπαίο τράγο προκειμένου να καταργήσουν τη θρησκευτική κατήχηση.
Το ελληνικό πρόγραμμα κατήχησης έχει συγκροτηθεί από το Μοναστήρι Παντάνασσας στη Ν.Ν. Ουαλία και περιέχει πλούσιο υλικό, το οποίο επεκτείνεται από την Εβδομάδα των Παθών μέχρι τη ζωή στο Άγιο Όρος.
Στα δημοτικά σχολεία οι μαθητές ζωγραφίζουν τα πρόσωπα των αγίων, μαθαίνουν λέξεις που έχουν σχέση με τη θρησκεία, το μάθημα δε γίνεται και στις δύο γλώσσες.
Αναφερόμενος στην ύλη του προγράμματος, ο κ. Μπελλής θα πει ότι γενικά παρουσιάζει ενδιαφέρον για τα παιδιά: «Κρίνοντας από την ανταπόκριση των μαθητών, τους αρέσει πάρα πολύ αυτή η μισή ώρα μαθήματος και με χαρά περιμένουν την επόμενη φορά». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου