Επισκέπτες του χώρου μας

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

ΕΝΑ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ
ΣΤΟΥΣ ΛΟΦΙΣΚΟΥΣ
ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ
 
 
 
      Το  τριήμερο 26 έως και 28 Ιουλίου είναι ιδιαίτερα εορταστικό για το προάστιό μας καθώς πανηγυρίζουν 3 από τα 7, εν συνόλω, γραφικά παρεκκλήσια που κοσμούν την περιοχή μας.

Νεαρός προσκυνητής στην γραφική είσοδο του παρεκκλησίου
 
 
       Το Σάββατο, 26 Ιουλίου, πανηγύρισε το παρεκκλήσι της Αγίας Ενδόξου Παρθενομάρτυρος Παρασκευής, που βρίσκεται στον ομώνυμο λοφίσκο και που ανήκει στην οικογένεια Σταματίου και Αγλαΐας Σουβλάκη.
 
Ανηφορίζοντας τον μικρό λοφίσκο της Αγίας Παρασκευής
 
Η χαριτόβρυτος εικόνα της Αγίας Παρασκευής
 
 
    ΄Τόσο κατά τον Εσπερινό, την παραμονή, όσο και την κυριώνυμο ημέρα, δεκάδες πιστοί κατέκλυσαν τον χώρο, προκειμένου να ασπασθούν την παλαιά και χαριτόβρυτη Ιερά Εικόνα της Αγίας.
Ο μικρός γραφικός ναΐσκος της Αγίας Παρασκευής
 
    Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τον Θείο λόγο κήρυξε ο ιεροψάλτης μας κος Κωνσταντίνος Π. Θύμης ο οποίος τυγχάνει θεολόγος και ιστορικός.
 
Η πολυμελής οικογένεια των Σταματίου και Αγλαΐας Σουβλάκη
με μερικούς από τους προσκυνητές
 
       Σειρά είχε το ενοριακό παρεκκλήσι του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος, που βρίσκεται στο ομορφότερο σημείο του προαστίου, στον ομώνυμο λοφίσκο.
   
Ο ιστορικός ναΐσκος του Αγ. Παντελεήμονος

 

Το κερκυραικής τεχνοτροπίας κωδωνοστάσιο

Η Εικόνα του Αγιου Παντελεήμονος




Το εσωτερικό του ναΐσκου του Αγ. Παντελεήμονος

"Μνήσθητι Κύριε..."

Η λιτή Αγία Τράπεζα

 

     Το παρεκκλήσι βρίσκεται περικυκλωμένο από ψηλά κυπαρίσσια. Η καταπληκτική θέα ξεκουράζει τον προσκυνητή αλλά συγχρόνως τον αναπαύει πνευματικά.
 





 
     Τον θείο λόγο κήρυξε ο εφημέριός μας, π. Γεώργιος, ο οποίος αναφέρθηκε στο θάρρος της ομολογίας που διέκρινε τον νεαρό Παντελεήμονα αλλά και στο θαύμα της αγάπης που ζούσε ο Άγιος καθ' όλη της διάρκεια της επιγείας του ζωής.
 
Το άλλοτε Ησυχαστήριο του Αγίου Δημητρίου
 
        Την Δευτέρα, 28 Ιουλίου, ανηφορίσαμε για το άλλοτε μονύδριο του Αγίου Δημητρίου, στον ομώνυμο λοφίσκο.
Το νέο προσκυνητάρι της Αγίας Ειρήνης

Μετά την Θεία Λειτουργία
 
      Εκεί από πέρυσι έχει στηθεί το προσκυνητάρι της Οσίας Μητρός ημών Ειρήνης , καθηγουμένης της Μονής του "Χρυσοβαλάντου". Αν και αρκετά κοπιαστική η ανάβαση, εν τούτοις δεκάδες πιστοί έφθασαν από τα γύρω μονοπάτια στο παρεκκλήσι και συμμετείχαν στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας.
 
Το εσωτερικό του άλλοτε μικρού Καθολικού



Η χωνευτή Αγία Τράπεζα

Η μικρά Πρόθεσις

Τα "μήλα"  της Αγίας
 
     Εκτός από την ευλογία των Άρτων οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να δεχθούν και τα ευλογημένα "μήλα" της Αγίας Ειρήνης. Στο κήρυγμά του ο εφημέριός μας αναφέρθηκε κυριως στον βίο της Οσίας αλλά και στον σκοπό που η Εκκλησία ευλογεί και διανέμει  στους χριστιανούς τα ευλογημένα "μήλα".
    
 

Το καθιερωμένο κέρασμα


Με ορισμένους από τους "ορειβάτες" προσκυνητές

Με τους δωρητές του προσκυνηταρίου
Σπυρίδωνα και Βασιλική Κουλούρη

"Μνήσθητι, Κύριε, Σοφίας και Δημητρούλας των μοναζουσών

 
      Αξίζει να σημειωθεί οτι και στα τρία μικρά πανηγυράκια οι Ποταμίτες απέδειξαν οτι ευλαβούνται ιδιαίτερα τους τρείς αυτούς Αγίους της Εκκλησίας των οποίων τις πολύτιμες πρεσβείες επικαλούνται κυρίως σε καιρούς πειρασμών και θλίψεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου