Επισκέπτες του χώρου μας

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Οθωμανικό αμόκ κατά του ναού του

Αγ. Δημητρίου Θεσσαλονίκης

Πηγή: ierovima.gr
Espresso-από τον Κώστα Ζαφειρίου

Ξεπερνά κάθε όριο η προκλητικότητα των τούρκων, ενώ το περίεργο είναι ότι από ελληνικής πλευράς και ιδιαίτερα από το υπουργείο Εξωτερικών, υπάρχει απόλυτη σιωπή
«Η Αθήνα πρέπει να νικήσει τώρα αυτό το άγχος και το φόβο» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Star. Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην προημερών επίσκεψη του υπουργού Υγείας της Τουρκίας Μεχμέτ Μουεζίνογλου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη και στη Βέροια, όπου έκανε σειρά προκλητικών δηλώσεων ενώ έστειλε και μήνυμα στην κυβέρνηση!


Ο τούρκος έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι ο καθεδρικός ναός του Πολιούχου της Πόλης, του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτη, «μετατράπηκε το 1917 σε χριστιανικό ναό ενώ ήταν το μεγάλο και ονομαστό Κασιμίγιε Τζαμί, για το οποίο κάνει πολλές αναφορές ο Οθωμανός περιηγητής του δεκάτου πέμπτου αιώνα, Ελβιά Τσελεμπή, με αποτέλεσμα να στερηθεί το μουσουλμανικό ποίμνιο αυτό το μέρος για τις προσευχές του». Εμεσα ο εγκάθετος της Άγκυρας θέτει θέμα...τζαμιού στον Άγιο Δημήτριο, το σύμβολο της πόλης της νύμφης του Θερμαϊκού.


Ο Μουεζίνογλου ανενόχλητος και με τη ευκαιρία της μεγάλης μουσουλμανικής εορτής του Μπαϊραμίου, πραγματοποιεί μεγάλη περιοδεία στην Ελλάδα. Σε κάθε σταθμό του ανακινούσε θέμα επαναλειτουργίας μουσουλμανικών τζαμιών για να μπορεί, όπως υποστήριξε, «η μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα της Ελλάδας, να έχει επιτελούς, τόπους λατρείας και προσευχής κάτι που σήμερα το στερείται με παράνομο τρόπο από τις ελληνικές αρχές».

Ο Τούρκος υπουργός στη συνέχεια έφτασε στην Βέροια, όπου απαίτησε να ανοίξουν για τους μουσουλμάνους δύο ιστορικά τζαμιά! Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «μακάρι και σε αυτά τα δυο τζαμιά σήμερα να τελούνταν μουσουλμανική προσευχή καθώς και στην περιοχή αυτή υπάρχει μεγάλη μουσουλμανική μειονότητα η οποία ζητά τρόπο να τελέσει τα θρησκευτικά της καθήκοντα». Ο Μουεζίνογλου ισχυρίστηκε πως στην περιοχή υπάρχει μια μουσουλμανική μειονότητα αποτελούμενη από τρεις χιλιάδες μουσουλμάνους και είναι λυπηρό που δεν υπάρχει ένα τζαμί σε λειτουργία.

Ο Μουεζίνογλου έκανε αναφορά και στο μουσουλμανικό τέμενος στην ελληνική πρωτεύουσα.Μάλιστα με τρόπο προκλητικό, κατηγόρησε την ελληνική πλευρά ότι διακατέχεται από κόμπλεξ και γι’ αυτό δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα στην ανέγερση του τζαμιού. Δεν έχασε και την ευκαιρία να δηλώσει: «Αν η Ελλάδα κάνει ένα βήμα σε θέματα όπως αυτό του δικαιώματος εκπαίδευσης της μειονότητας, της εκλογής του μουφτή, και του τζαμιού στην Αθήνα, μπορεί να ξαναέρθει στο τραπέζι η Χάλκη»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου