Επισκέπτες του χώρου μας

Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Το γαλλικό υπουργείο παιδείας καλεί τους μαθητές Λυκείου να πάνε με φούστα και κραγιόν στο σχολείο!


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ CONCHITA ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Δ. Πορφύρης, Π. Σταφυλά

Ημέρα "Ce que soulève la jupe" στα γαλλικά σχολεία !

(όπως σωστά μαντέψατε, υπέρ της ισότητας και ενάντια στις "διακρίσεις" είναι για άλλη μια φορά η δικαιολογία)
Διαμάχη έχει ξεσπάσει και πάλι στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας στη Γαλλία με αφορμή μια ακόμη αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία των αρχών: Παρασκευή 16 Μαίου μια ημέρα φούστας για κορίτσια και … αγόρια σε 27 Λύκεια της Nantes με την υποστήριξη του Γαλλικού Υπ. Παιδείας.


Οι μαθητές και οι μαθήτριες οφείλουν να έρθουν ντυμένοι με φούστες ή με κόκκινο κραγιόν στα χείλη αυτήν την Παρασκευή 16 Μαίου. Αυτή η δράση ονομάζεται: «Γυναίκες, Άντρες φοράμε φούστα». Το όλο project υποστηρίζεται από το γαλλικό Υπουργείο Παιδείας και την Ακαδημία της Nantes. Πολλές μητέρες από την Nantes  έχουν ήδη διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο εκείνη την ημέρα, σύμφωνα και με τν απόφαση της γαλλικής νεοσυσταθείας οργάνωσης “Μια Ημέρα Αποχής από το Σχολείο”.
Οι υπεύθυνοι δικαιολογούνται ότι ήταν πρόταση μαθητικού συμβουλίου. Αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και το 2013. Η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γονέων Elisabeth Costagliola δηλώνει ότι « σύμφωνα με τους μαθητές ακόμη και κάποιοι καθηγητές ήταν έτοιμοι να έρθουν με φούστα την προηγούμενη φορά.»
jupette
“ Λύκειο Georges Clémenceau Nantes 2013-2014 /Να σηκώσω τη φούστα… Το Λύκειο αναρωτιέται αναφορικά με την ισότητα αγοριών –κοριτσιών”.
Η μάχη εναντίον του σεξισμού είναι μια μάχη καθημερινή. Η “Επιτροπή κατά των Διακρίσεων και της Ισοπολιτείας” του Ακαδημαικού Συμβουλίου στη σχολική ζωή του Λυκείου επεξεργάστηκε το πρόγραμμα για μια ακαδημαική ημέρα ευαισθητοποίησης κατά του σεξισμού. Το Λύκειο Georges Clémenceau συμμετέχει σ΄αυτήν την Ημέρα, Παρασκευή 16 Μαίου . Μια ημέρα περίσκεψης σχετικά με τις διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών αλλά και όλες τις μορφές διακρίσεων.
Την Παρασκευή 16 Μαίου οι μαθητές όσο και οι ενήλικοι, κορίτσια κι αγόρια προσκαλούνται να φορούν μια φούστα,κόκκινο κραγιόν στα χείλη ή ένα αυτοκόλητο « Μάχομαι κατά του σεξισμού ,εσείς ; » προκειμένου να επιβεβαιώσουν τις συμμετοχές τους σ΄αυτήν την Ημέρα.
Κατά την διάρκεια της ημερίδας ένας τοίχος έκφρασης όσο κι ένα βιβλίο καλεσμένων θα είναι στη διάθεση των μαθητών για να συλλεχθούν οι εντυπώσεις τους…
Φιλμ μικρού μήκους θα προβάλλονται στο εσωτερικό του Λυκείου ενώ ένα εργαστήρι φωτογραφίας θα στηθεί για να απαθανατίσει την ημερίδα.
Σας προσκαλούμε ένθερμα να συμμετέχετε ενεργά σ΄αυτήν τη δράση την Παρασκευή 16 Μαίου ντυμένοι με φούστα ή /και με μακιγιαρισμένα χείλη.
Η Επιτροπή της μίνι φούστας.”
Αντίθετα ο Olivier Vial Πρόεδρος της Ένωσης Εθνικών Συνδικάτων και συγγραφέας του βιβλίου «Το σχολείο άρρωστο από εξισωτισμό» διαπιστώνει ότι: «Kάνουμε ο,τιδήποτε στο όνομα της ισότητας. Yπήρχε κάποτε στα σχολεία μια ημέρα αφιερωμένη στη φούστα, με σκοπό να επιτραπεί σε μαθήτριες που ζούσαν σε αυστηρό οικογενειακό περιβάλλον, να μπορέσουν να αναδείξουν τη θηλυκότητά τους. Τώρα πρόκειται για το τελείως αντίθετο. Στην ουσία αρνούνται και τη θηλυκή ταυτότητα και την ανδρική»
(le figaro 14/05/14)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου