Επισκέπτες του χώρου μας

Κυριακή 11 Μαΐου 2014


Κατάργηση του άρθρου του Συντάγματος για τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας ζητά ο Στ.Θεοδωράκης

του Αντώνη Τριανταφύλλου                        Πηγή: amen.gr

 
Ιδιαίτερο προβληματισμό σε εκκλησιαστικούς, αλλά και σε νομικούς κύκλους προκαλεί η ανακοίνωση του κόμματος του Στ.Θεοδωράκη για τη συνταγματική αναθεώρηση. Το «Ποτάμι» το απόγευμα της Κυριακής προχώρησε στη δημοσιοποίηση των προτάσεών του για την αναθεώρηση του Συντάγματος προτείνοντας, μεταξύ άλλων, την κατάργηση ολόκληρου του άρθρου 3, αλλά και του 13 για τις θρησκευτικές ελευθερίες.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το κόμμα του Στ.Θεοδωράκη προτείνεται:
«Διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας: Απομάκρυνση από το κείμενο του Συντάγματος των σχέσεων Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και Πολιτείας, με κατάργηση ολόκληρου του άρθρου 3. Δεν μπορεί παρά να εντυπωσιάζει κάθε καλόπιστο σχολιαστή η σιωπή που τήρησαν εδώ και πολλά χρόνια τα δύο μεγάλα κόμματα για τον εξόφθαλμο αυτό αναχρονισμό του Συντάγματός μας στο πεδίο των δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ ζήτησαν την αναθεώρηση των άρθρων 3 και 13 του Συντάγματος, παρά τις πολλές καταδίκες της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου για παραβιάσεις στο χώρο της θρησκευτικής ελευθερίας».
Το «Ποτάμι» επί της ουσίας ζητά την πλήρη κατάργηση των συνταγματικών προβλέψεων για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, αλλά και αυτών για την θρησκευτική ελευθερία.
Στο τρίτο άρθρο του καταστατικού νόμου προβλέπονται και ρυθμίζονται οι σχέσεις της Πολιτείας με την Εκκλησία, διαφυλάσσεται νομικά το ιδιαίτερο καθεστώς που επικρατεί στην Αθωνική μοναστική Πολιτεία, ενώ προβλέπει και το αναλλοίωτο του κειμένου της Αγίας Γραφής.
Συγκεκριμένα, το Άρθρο 3 αναφέρει ότι:
1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. HOρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού  τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις.
Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.
2. Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.
3. Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όσο και προβληματισμό όμως προκαλεί η πρόταση του κόμματου του Στ.Θεοδωράκη για την κατάργηση και του άρθρου 13 που ορίζει τη θρησκευτική ελευθερία, καθώς με την συνταγματική αυτή πρόβλεψη απαγορεύεται ο προσηλυτισμός και ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, οι κανόνες λατρείας προκειμένου να μην προσβάλλουν τα χρηστά ήθη.
Συγκεκριμένα το άρθρο 13 αναφέρει:
1. Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη. Η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός.
2. Kάθε γνωστή θρησκεία είναι ελεύθερη και τα σχετικά με τη λατρεία της τελούνται ανεμπόδιστα υπό την προστασία των νόμων. H άσκηση της λατρείας δεν επιτρέπεται να προσβάλλει τη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη. O προσηλυτισμός απαγορεύεται.
3. Oι λειτουργοί όλων των γνωστών θρησκειών υπόκεινται στην ίδια εποπτεία της Πολιτείας και στις ίδιες υποχρεώσεις απέναντί της, όπως και οι λειτουργοί της επικρατούσας θρησκείας.
4. Kανένας δεν μπορεί, εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, να απαλλαγεί από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς το Kράτος ή να αρνηθεί να συμμορφωθεί προς τους νόμους.
5. Kανένας όρκος δεν επιβάλλεται χωρίς νόμο, που ορίζει και τον τύπο του.
Ιεράρχες αλλά και νομικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για το περιεχόμενο των προτάσεων του κόμματος του «Ποταμιού».
«Επί της ουσίας ο κ. Θεοδωράκης μας λέει ότι καταργεί με ισοπεδωτικό τρόπο όλες τις συνταγματικές προβλέψεις για τις σχέσεις της Εκκλησίας με το κράτος, όπως και αυτές για την θρησκευτική ελευθερία. Δεν μας λέει όμως πως θα προστατεύσει το ιδιαίτερο καθεστώς του Αγίου Όρους, ή μήπως θα πρέπει να θυσιάσουμε και το άβατό του στο βωμό της τουριστικής βιομηχανίας;» διερωτάται Μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος μιλώντας στο Amen.gr.

Έτερος ιεράρχης της Ελλαδικής Εκκλησίας εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κατάργηση του άρθρου 13 του Συντάγματος. «Με την πρότασή του το κόμμα του κ. Θεοδωράκη μας υποστηρίζει ότι πρέπει να καταργήσουμε όσα προβλέπει το Σύνταγμά μας για την προστασία από τον προσηλυτισμό και να ανοίξουμε διάπλατα τις πύλες της χώρας σε κάθε απίθανη θρησκευτική σέχτα που μπορεί να πρεσβεύει ακόμα και εωσφορικές αντιλήψεις. Καλό θα ήταν να αποσαφήνιζε τις θέσεις του, προκειμένου να μην υπάρχουν παρερμηνείες» σημείωσε με ιδιαίτερο νόημα. 
- See more at: http://www.amen.gr/article18006#sthash.DpGDjmKs.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου