Επισκέπτες του χώρου μας

Σάββατο 17 Μαΐου 2014


Κοίμησις Μητροπολίτου Ελασσώνος


baselass2

Μια ιδιαίτερα θλιβερή είδηση ήλθε να συγκλονίσει το χριστεπώνυμο πλήρωμα της ελληνικής Εκκλησίας, αν μη και των απανταχού Ορθοδόξων. Πρόκειται για την εις Κύριον αποδημία του σεπτού Ποιμένος της επαρχίας Ελασσώνος, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κυρού Βασιλείου, στην ηλικία των 61 ετών.

Ο εκλιπών Επίσκοπος κυρός Βασίλειος (Κολόκας) είχε γεννηθεί το 1953 στο Νησάκι των Ιωαννίνων και υπήρξε απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής. Σπούδασε θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Διάκονος χειροτονήθηκε  το 1975 και Πρεσβύτερος το 1979. Διετέλεσε εφημέριος και προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντος Κ. Τούμπας, καθώς επίσης και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Μητροπολίτης Ελασσώνος εξελέγη το 1995. Μετά την εγκατάστασή του αναδιοργάνωσε τη διοίκηση της Μητροπόλεως, ανακαίνισε το Μητροπολιτικό Οίκο καθώς και το Πνευματικό Κέντρο και μερίμνησε για την ανακαίνιση και επάνδρωση των ιστορικών Μονών της επαρχίας. Με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε η ενορία και ο Ι. Ναός του Αγίου Αρσενίου Αρχιεπισκόπου Ελασσώνος και έγινε η επίσημη αγιοκατάταξη καθώς και η μεταφορά των Αγίων Λειψάνων του από τη Μόσχα της Ρωσίας.
Ο μεταστάς διακρίθηκε για τους χαμηλούς τόνους του και για τις διακριτικές αποστάσεις που τήρησε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Καθώς μάλιστα συνέβη να κατέχει υπεύθυνες θέσεις στην εκκλησιαστική διοίκηση κατά τη διάρκεια ευαίσθητων για την ελλαδική Εκκλησία πρόσφατων περιόδων, φρόντισε να διαφυλαχθεί στο ύψος τους το κύρος και η αξιοπρέπεια της Εκκλησίας, μακριά από τις αδηφάγες ορέξεις των πολεμίων της.
Επίσης διακρίθηκε για το φιλαγιορείτικο και γενικότερα φιλομόναχο ήθος του. Καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου του, αλλά και κατά τη διάρκεια της ποιμαντορίας του, διατήρησε τους στενούς δεσμούς του με ποικίλα μοναστικά ιδρύματα της Ελλάδας και πλήθος ασκητών πατέρων. Πέραν τούτων, ήταν γνωστό ότι και ο προσωπικός του βίος χαρακτηρίστηκε από τα γνωρίσματα της μοναχικής ζωή. Δεν θα ήταν υπερβολή δε, αν ελέγετο ότι ο εκλιπών έζησε σε όλη τη ζωή του ως μοναχός και εκοιμήθη ως Επίσκοπος.
Την τελευταία περίοδο ταλαιπωρήθηκε ιδιαίτερα από τη νόσο του καρκίνου, την οποία αντιμετώπισε με μεγάλη γενναιότητα και αξιοπρέπεια.
Του αειμνήστου Μητροπολίτου Βασιλείου είη η μνήμη αιωνία και άληστος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου