Επισκέπτες του χώρου μας

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

ΙΕΡΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΑ
ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ της "ΔΗΜΟΣΙΑΝΑΣ" !
Η ΜΕΓΑΛΗ ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ


        Με ιερά συγκίνηση και δάκρυα στα μάτια, οι πιστοί του Ποταμού και των πέριξ περιοχών ασπάσθηκαν την θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Παναγιάς της "Δημοσιάνας". Η μεγάλου μεγέθους αμφίπλευρη Εικόνα που από τη μία πλευρά εικονίζει την Παναγία Βρεφοκρατούσα και από την άλλη τον πολιούχο της Κέρκυρας, Άγιο Σπυρίδωνα, βρίσκεται στον ιστορικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής και Αγίου Βαρβάρου Ποταμού. Η προέλευσή της χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ιστορικοί υποστηρίζουν οτι προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη, την εποχή της φοβερής εικονομαχίας.
       Η Εικόνα αυτή συνδέεται άρρηκτα με τους κατοίκους του Ποταμού και των γύρω περιοχών, όχι μόνον από τις προσωπικές ευεργεσίες που έχουν δεχθεί κατά καιρούς αλλά κυρίως από το μεγάλο θαύμα της απαλλαγής της νήσου από τα φοβερά δεινα της ανομβρίας. Τότε που, εδώ και 500 και πλέον έτη, ο ουρανός είχε "κλείσει" για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα  το θανατικό να καιροφυλαχτεί πάνω από την λογική αλλά και άλογο δημιουργία. Άνθρωποι και ζώα υπέφεραν από την έλλειψη του νερού. Και τότε στράφηκαν που αλλού; Προς την "Κυρά" τους, την "Δημοσιάνα", την γλυκειά Παναγιά. Την έβγαλαν από τον Ναό και άρχισαν να την οδηγούν μέσα απο τους αγρούς και τους κατάξερους ελαιώνες. Το τάμα τους ήταν να Την οδηγήσουν στην Μονή της Παλαιοκαστρίτσας, απόσταση 15 περίπου ωρών, και εκεί να παραμείνουν επί μία εβδομάδα παρακαλώντας Την να μεσιτεύσει προς τον Υιό Της προκειμένου να λυτρωθούν από την ανομβρία. Μετά την παρέλευση της εβδομάδος ξεκίνησε η επιστροφή, εν μέσω καύσωνος βαρυτάτου. Τα δάκρυα είχαν στερέψει αλλά η ελπίδα προς την "Μητέρα" παρέμενε ολοζώντανη. Είχαν απόλυτη πεποίθηση οτι σε λίγο, αν και ο ουρανός παρέμενε ανέφελος, το θαύμα θα γινόταν. Και πράγματι, αφού η πίστη των ανθρώπων δοκιμάστηκε, στην θέση Τεμπλόνι οι ουρανοί "άνοιξαν" και μέθυσαν τα αυλάκια από το βρόχινο νερό, ποτίστηκε η διψασμένη και κατάξερη γη, ξεδίψασαν άνθρωποι και ζώα και όλοι μαζί άρχισαν να ευχαριστούν τον Θεό και την Παναγιά. Στο σημείο εκείνο του θαύματος οι Ποταμίτες έκτισαν Ναό στο όνομα της Παναγιάς της "Σπαρμιώτισσας".
      Έκτοτε η ίδια πορεία προς την Παλαιοκαστρίτσα συνεχίσθηκε να πραγματοποιείται κάθε χρόνο μέχρι του έτους 1677, οπου για τελευταία φορά μετέφεραν την Εικόνα στην ιστορική Μονή καθώς από το επόμενο έτος η διαδρομή περιορίσθηκε μέχρι το Τεμπλόνι, απόσταση 3 ωρών.
      Έτσι και φέτος. Στις 04:30 π.μ. ξεκίνησε η σύντομη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίου Βαρβάρου και στις 06:00 η πιστοί πήραν στα χέρια το ιερό Εικόνισμα και το μετέφεραν  με βήμα ταχύ, σε διάστημα τριών ακριβώς ωρών, στον Ναό της Σπαρμιώτισσας, οπου τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του οικείου Επισκόπου, Μητροπολίτου κ. Νεκταρίου, ο οποίος ομιλησε επάνω στην ευαγγελική περικοπή σε συνδυασμό με την παρουσία της Παναγίας στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Το ψαλτήρι κόσμησαν, κατά τον όρθρο, οι ιεροψάλται Λουκάς Σκορδίλης και Παναγιώτης Μικρούλης, ενώ κατά την Θεία Λειτουργία έψαλε η μικτή τετραφωνική εκκλησιαστική χορωδία του Ι. Ναού Αγίου Ιωάννου Λάζου.
      Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας κλήρος και λαός κατευθύνθηκε στο μεγάλο προάυλιο του Ναού (άλλοτε γυναικείας Ιεράς Μονής) οπου μετά τον καφέ γεύθηκαν το καθιερωμένο πασχαλινό πρόγευμα. Στις 15:00 η Ιερά Εικόνα ξεκίνησε το δρόμο της επιστροφής, όπου στις 19:00 ακριβώς κλήρος και λαός, άρχοντες και πιστοί οδήγησαν την Παναγία τη "Δημοσιάνα" και πάλι στο Ναό της. Συμμετείχαν 3 φιλαρμονικές, αγήματα Ε.Ε.Σ., Λυκείου Ελληνίδων, Μικτής Χορωδίας Π.Ε.Π. "ο Μπόργος", Δημοτικού Σχολείου Ποταμού, Προσκόπων και Ναυτοπροσκόπων, εκπρόσωποι των Αρχών του νησιού και εκατοντάδες πιστοί.
      Eις το μέσον σχεδόν της λιτανεύσεως και εις την ιεράν πομπήν εισήλθε Ιερεύς ο οποίος έφερε το απότμημα της τιμίας κάρας του Οσίου Βαρβάρου του Πενταπολίτου, που αποκτήθηκε κατά την λιτάνευσιν της προηγούμένης χρονιάς
     Λίγο πριν την είσοδο της Ιεράς Εικόνος στον Nαό ο Επίσκοπος ανέγνωσε ευχαριστήρια ευχή για την απαλλαγή της νήσου εκ της ανομβρίας.
      Με απόλυτη επιτυχία η Μικτή Χορωδία του προαστίου μας απέδωσε  το γνωστό πασχαλινό κοντάκιο "Ει και εν τάφω..."  μελοποιημένο από τον μακαριστό Ποταμίτη Ιερέα π. Μάρκο Αρμένη, εφημέριο του Ποταμού και ο οποίος αναπαύεται στον εξωνάρθηκα του Ναού του Αγίου Βαρβάρου.



















      Αξίζει να σημειωθεί οτι την βαρυτάτην εικόνα μετά του θρόνου και της κορώνας έφεραν καθ΄όλην την διάρκειαν την δίωρης λιτανεύσεως άνδρες της Ομάδος Ελλήνων Διασωστών.
    Ακολουθεί ένα εκτενές φωτογραφικό ρεπορτάζ.



Μεταφέροντας το Ιερό Εικόνισμα στους ώμους

Η Αρτοκλασία στο Τεμπλόνι




Έξω από τον Ναό της Σπαρμιώτισσας





Σε μία από τις καθιερωμένες στάσεις


Η μικτή πολυφωνική χορωδία





Ο εφημέριος και ακάματος εφημέριος Τεμπλονίου, π, Παναγιώτης








Το εσωτερικό του Ναού της Σπαρμιώτισσας





Ο Επίσκοπος κηρύττων τον λόγον του Θεού





Μέτά την Θεία Λειτουργία




Η αναχώρησις του Επισκόπου





Οι Ιεροψάλτες κ.κ. Σκορδίλης Λουκάς και Μικρούλης Παναγιώτης






Απολαμβάνοντας την αβραμιαία φιλοξενία




Οι αυλές του Ναού κατάμεστες από τους πιστούς





Οι Εφημέριοι Ποταμού και Τεμπλονίου





Το τσούγκρισμα των πασχαλινών αυγών





Το τέμπλο του Ι.Ν. Αγ. Βαρβάρου με τις σπάνιες εικόνες του Χρυσολορά




Η Σκόλα του Αγίου Σπυρίδωνος




Η Φιλαρμονική " Ι. Καποδίστριας"





Η Σκόλα του Αγίου Βαρβάρου




Μέλη του Ε.Ε.Σ.




Η Φιλαρμονική "Σπ. Σαμάρας" Κ. Κορακιάνας




Με το φλάμπουρο στα χέρια




Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ποταμού




Το Λύκειο Ελληνίδων







Η σκόλα της Ελεούσας





Η Φιλαρμονική Εταιρεία "Ο Άγιος Σπυρίδων"





Οι Ναυτοπρόσκοποι του Ποταμού











Η Μικτή Χορωδία Π.Ε.Π. "ο Μπόργος"





Ο Τίμιος Σταυρός και οι Ιεροπαίδες




Ο σεβάσμιος Ιερός Κλήρος













Ο Επίσκοπος και οι Διάκονοι





Η "Αρχόντισσα" του Ποταμού








Ο Εφημέριος Ποταμού φέρων το Ιερόν Ευαγγέλιον



Εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του νησιού




Το σημείο της Δέησης με τις βενετσιάνικες σημαίες












"Ει και εν τάφω..." από την χορωδία του οταμού





Η καθιερωμένη δέησις από τον Επίσκοπο




Η ανάγνωσις της Ευχαριστηρίου Ευχής































Το απότμημα της τιμίας κάρας του Οσίου Βαρβάρου του Πενταπολίτου





Η Είσοδος εις τον Ναόν





Η Απόλυσις από τον Επίσκοπο




Χρόνια πολλά και ευλογημένα!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου