Επισκέπτες του χώρου μας

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014


ΠΥΡΕΤΩΔΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ
ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ
ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ.
ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ "ΨΑΘΑΔΩΝ"
ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ !



   


Η μεγάλη πανήγυρις του ιστορικού προαστίου πλησιάζει. Η ημέρα που οι Ποταμίτες θα λιτανεύσουν την "Κυρά" τους βρίσκεται πολύ κοντά. Την Κυριακή (του τυφλού) 25 Μαΐου η Παναγιά η "Δημοσιάνα" θα στρατεύσει ανάμεσα από τους αγρούς και τους ελαιώνες της περιοχής. Η καταπράσινη φύση θα ευλογηθεί για μία ακόμη φορά από την Μητέρα του Θεού.
     Ένα ολόκληρο συνεργείο πιστών ανθρώπων εργάζεται πυρετωδώς,  εδώ και ένα μήνα, για την μεγάλη ημέρα που το προάστιο του Ποταμού θα κλίνει γόνυ σώματος και καρδίας ενώπιον της Εικόνος της Θεομήτορος.


     
       Οι προετοιμασίες πολλές. Η παράδοση των πατέρων μας πρέπει να τηρηθεί με απόλυτη ακρίβεια. Η παράδοση αυτή αποτελεί το κρυφό καμάρι κάθε Ποταμίτη.  

      Τμήμα  της ποταμίτικης παράδοσης αποτελούν και οι προετοιμασίες στο Τεμπλόνι, στο Ναό της Παναγίας της Σπαρμιώτισσας, στο χώρο που καταλήγει η πρωινή, 3ωρη λιτάνευση της Εικόνος.


      








Εκεί μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία όλοι οι πιστοί, τα πρώτα εκείνα δύσκολα χρόνια, κάθονταν χάμω στο έδαφος και απολάμβαναν το λιτό πρόγευμα που αποτελείτο από λίγο ψωμί, λίγο τυρί, ένα κόκκινο αυγό, ντόπιο κρασί και μία "κουκούτσα" (βραστή αγγινάρα). Επειδή όμως το έδαφος δεν καλυπτόταν από πλάκες, μία ομάδα Ποταμιτών δύο ή τρείς ημέρες πριν, έστρωναν σε όλη την αυλή της Εκκλησίας μεγάλες ψάθες, πάνω στις οποίες κάθονταν οι πιστοί.


      
        Βέβαια σήμερα όλο το προαύλιο του Ναού είναι  πλακόστρωτο και ως εκ τούτου οι ψάθες είναι περιττές. Όμως επειδή ο ήλιος τις ώρες της ημέρας καλύπτει όλο τον χώρο οι Ποταμίτες απλώνουν πάνω από τα σημερινά τραπεζοκαθίσματα άλλες "ψάθες" για την προστασία, αυτή τη φορά, από τον ήλιο. Επίσης η πεντανόστιμη "κουκούτσα" αντικαταστάθηκε από φέτες κερκυραϊκού σαλαμιού.
       Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας  τοποθέτησης των "ψαθών" όλοι όσοι συμμετείχαν, ανάβουν φωτιά και ψήνουν φρέσκες σαρδέλες και με τη βοήθεια ντόπιου κρασιού, προσφορά του εφημερίου Τεμπλονίου, "στήνουν" ένα μικρό γλέντι , μία μικρή πρόγευση του μεγάλου παραδοσιακού γλεντιού που θα πραγματοποιηθεί την ημέρα της πανηγύρεως, μετα την επιστροφή της Ιεράς Εικόνος και πάλι στον Ναό του Αγίου Βαρβάρου στον Ποταμό.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου