Επισκέπτες του χώρου μας

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

"Δεύτε φιλέορτοι... ΒΑΡΒΑΡΟΝ στέψωμεν"




φωτο Παναγιώτης Μικρούλης







       Με ξεχωριστή λαμπρότητα οι κάτοικοι του Ποταμού Κερκύρας εόρτασαν για μία ακόμη φορά, την ανάμνηση του ,υπό του Οσίου ΒΑΡΒΑΡΟΥ του Πενταπολίτου και Μυροβλήτου, θαύματος ιάσεως παραλυτικού νέου κατά το έτος 1542.

       Σύμφωνα με γραπτή εκκλησιαστική μαρτυρία αναφέρεται οτι: "στα 1542 ένας καπετάνιος Σκλαβούνος αρρώστησε  βλέπει στον ύπνο του το Άγιο ΒΑΡΒΑΡΟ, που του λέει αν θέλει να γίνει καλά να έλθει στον τάφο του. Ο Σκλαβούνος επήγε και αφού εθεραπεύτηκε, επήρε το λείψανο στο καράβι του, με σκοπό να το μεταφέρει στην Ρώμη. Περνώντας για την Ιταλία, αγκυροβόλησε κοντά στο προάστιο της Κερκύρας Ποταμός. Εκεί ο Άγιος θεράπευσε ένα παραλυτικό παιδί, από την οικογένεια Σουβλάκη. Με παράκληση των κατοίκων του χωριού, ο Σκλαβούνος έβγαλε το άγιο λείψανο στην ακτή, οπου οι άρρωστοι έτρεξαν και βρήκαν τη γιατρειά τους. Οι Ποταμίτες προς τιμήν του Αγίου έκτισαν ψηλό καμπαναριό και κάθε 15 Μαΐου γιορτάζουν το θαύμα της θεραπείας του παραλυτικού".






       Αν και τα ακριβή ιστορικά στοιχεία μπορεί να απουσιάζουν, αποτελεί δεδομένο το γεγονός οτι μετά το θαύμα του Αγίου Βαρβάρου άρχισε η ανακαίνιση του αρχικού Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής, η οποία ολοκληρώθηκε ταυτοχρόνως με το κτίσιμο του υψηλού πυργοειδούς κωδωνοστασίου (35 μέτρων) κατά το έτος 1605.






       Ο εφετινός εορτασμός ήταν ξεχωριστός καθώς είναι η πρώτη φορά που κατ΄ αυτήν την εόρτιον ημέραν οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να ασπασθούν εκτός από την ιερά εικόνα του Οσίου, και απότμημα της τιμίας κάρας του . Όπως έχει αναφερθεί και σε παλαιότερες αναρτήσεις , η απόκτηση του τεμαχίου ιερού λειψάνου του Αγίου Βαρβάρου πραγματοποιήθηκε, μετά από προσπάθειες δύο ετών, μόλις πρό 16 μηνών (Ιανουάριος 2013) και έκτοτε κοσμεί, ευλογεί και αγιάζει τους πιστούς της τοπική μας Εκκλησία.






       Κατά το εορταστικό διήμερο αρκετοί κληρικοί συμμετείχαν στις ιερές Ακολουθίες. Κατά τον Μέγα Εσπερινό μετά το πέρας του οποίου τα παιδιά του 5ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων προσέφεραν εντελώς δωρεάν σε όλους τους πιστούς καθώς και σε κάθε περαστικό, ζεστούς λουκουμάδες, χυμούς και αναψυκτικά. Το αποκορύφωνα των λατρευτικών συνάξεων ήταν η τέλεση της Θείας Λειτουργάς με ιερατικό συλλείτουργομε προεξάρχοντος του πανοσιολογιωτάτου Ιεροκήρυκος, αρχιμανδρίτου Σεραφείμ Λινοσπόρη, όστις  στο σύντομο αλλά μεστό του κήρυγμα αναφέρθηκε στην "ανάγκη ύπαρξης σωστών προτύπων, κάτι τι οποίο στερείται η σημερινή κοινωνία. Τα πρότυπα τα υγιή υπάρχουν ΄μέσα στον χώρο της Εκκλησίας μας και αυτά είναι οι άγιοι".






      Κατά το εσπέρας της κυριωνύμου ημέρας πραγματοποιήθηκε η Ιερά Παράκλησις προς τον Άγιον Βαρβαρον, μετά το πέρας της οποίας η ιερά αργυρά λειψανοθήκη που περιέχει το μικρό τεμάχιο από την ιερά κάρα του Οσίου επανατοποθετήθηκε στην μόνιμη θέση του.
     


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου