Επισκέπτες του χώρου μας

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Μητρ. Δωδώνης: Κι αν δεχτούμε ότι η Θρησκεία είναι το όπιο του λαού, χρειάζεται λίγο όπιο με την έννοια της πνευματικότητας
 
  • Από  ermisnews.gr
Μητρ. Δωδώνης: Κι αν δεχτούμε ότι η Θρησκεία είναι το όπιο του λαού, χρειάζεται λίγο όπιο με την έννοια της πνευματικότητας


Της Μαριλένας Παπαδάτου 
Η διδασκαλία στο και οι αντιπαραθέσεις που προηγήθηκαν ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και την Εκκλησία, έφεραν στο προσκήνιο ένα ζήτημα που πάντα υπάρχει στο περιθώριο του δημόσιου διαλόγου και έχει να κάνει με τις σχέσεις Κράτους Εκκλησίας.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο μιλώντας πρόσφατα στο ραδιόφωνο του –Ε- και αυτό που επισημάνθηκε από την πλευρά του, είναι ότι το ζήτημα αναμοχλεύεται όταν η εκάστοτε Κυβέρνηση έχει προβλήματα με την κοινωνία.
Ο ίδιος επανέλαβε πως οι δύο θεσμοί έχουν τους ρόλους τους και συνεργάζονται προς όφελος του λαού, ενώ επανέλαβε την ρήση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ σημειώνοντας πως η Εκκλησία δεν πολιτεύεται, δεν αντιπολιτεύεται αλλά πορεύεται.
«Το σύστημα των σχέσεων Εκκλησίας Κράτους είναι μια συλλαληλία . Ο καθένας έχει το ρόλο του και οι δύο μαζί συμπράττουν για το καλό του ελληνικού λαού. Δεν είναι δυνατόν η Εκκλησία, σαν πνευματική κιβωτός, να μην ενδιαφέρεται για το …τι ταΐζουμε πνευματικά τα παιδιά μας. Ακόμη και αν δεχτούμε την …παραδοχή του ότι η είναι το του λαού, χρειάζεται λίγο όπιο με την έννοια της πνευματικότητας. Ο άνθρωπος που πιστεύει, αντλεί πολιτισμό και δύναμη από την πίστη του. Μια πίστη που λέει να αγαπάμε ακόμη και τους εχθρούς μας!» τόνισε ο κ. Χρυσόστομος, συμπληρώνοντας πως πάντα η Εκκλησία θα ενδιαφέρεται πάντα για τη διδασκαλία των παιδιών.
Σε σχέση με την επαναφορά των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας στο προσκήνιο, σχολίασε πως είναι μια μόδα που θα …περάσει:
«Έχω ξαναπεί πως κάθε κόμμα, όταν βρίσκεται στην Κυβέρνηση και έχει πρόβλημα με το λαό, ρίχνει λίγο… Εκκλησία για εκτόνωση! Σαν να λέμε ότι ρίχνει λίγο περισσότερο ή λιγότερο αλάτι, ανάλογα με την πίεση. Μόδα είναι και θα περάσει!»
Τέλος σχολίασε ότι η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα κάθε Υπουργού, είναι θέμα του Πρωθυπουργού και δεν αφορά την Εκκλησία.
«Θα χρησιμοποιήσω την ρήση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ που είπε πως η Εκκλησία δεν πολιτεύεται, δεν αντιπολιτεύεται αλλά πορεύεται» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου