Επισκέπτες του χώρου μας

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015


Γιάννης Αμανατίδης στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ: «Η μισθοδοσία των ιερέων είναι εγγυημένη»
 


  • Πηγή: agioritikovima
Γιάννης Αμανατίδης στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ: «Η μισθοδοσία των ιερέων είναι εγγυημένη»








του Γιώργου Νταλιάρη
«Καμία αλλαγή δεν πρόκειται να υπάρξει στη νομοθεσία για τη μισθοδοσία αλλά και των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων του κλήρου».

Αυτό δηλώνει στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ο Γιάννης Αμανατίδης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος της Κ.Ο. για τα θρησκεύματα.
Ο κ.Αμανατίδης τονίζει χαρακτηριστικά πως τα δύο αυτά ζητήματα που απασχολούν έντονα τον κλήρο είναι εγγυημένα, όπως ορίζονται και από τη νομοθεσία, η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει.
Παράλληλα, ο κ.Αμανατίδης τονίζει πως ζήτημα επιβολής «εκκλησιαστικού φόρου» δεν τίθεται, αφού αυτό «θα ήταν μια πρόσθετη επιβάρυνση στους πολίτες.
Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη στο ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ:
- Κ.Αμανατίδη, ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη μισθοδοσία του κλήρου; Αν από τις 26 Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση, θα υπάρξει συζήτηση για τη μισθοδοσία, ώστε να την αναλάβει η Εκκλησία;
«Η μισθοδοσία των κληρικών υφίσταται ως συμβατική υποχρέωση της Πολιτείας προς την Εκκλησία σε αντιστάθμισμα των απαλλοτριώσεων της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας, που πραγματοποιήθηκαν από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους μέχρι και το 1952. Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται κατά απόλυτο τρόπο τόσο τη μισθοδοσία όσο και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των κληρικών. Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι οι Έλληνες ιερείς συχνά έχουν πολυμελείς οικογένειες να συντηρήσουν, ανήκοντας οι περισσότεροι στην κατηγορία των πολυτέκνων».
999642_680030308694800_509202173_n[1].jpg
- Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει αναφορά πριν από δύο περίπου χρόνια για σκέψη επιβολής «εθελοντικού φόρου» για τη μισθοδοσία του κλήρου. Ποια είναι η θέση του κόμματος;
«Η φορολόγηση των ανθρώπων με βάση το θρήσκευμα δεν υφίσταται σαν πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υποχρεωτικός εκκλησιαστικός φόρος στην Ελλάδα θα αποτελούσε απλά μία πρόσθετη επιβάρυνση του συνόλου των πολιτών δίχως να υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο. Σας είπα και παραπάνω, ότι η μισθοδοσία είναι δέσμευση της Πολιτείας. Η αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας δεν υπάρχει στις προθέσεις μας».
- Τι έχετε να πείτε για το φαινόμενο των άμισθων ιερέων και τα εφημεριακά κενά, που υπάρχουν σε πολλές ακριτικές Μητροπόλεις;
«Τα ζητήματα αυτά με έχουν απασχολήσει ιδιαίτερα, με δεδομένο ότι ο ιερέας στα χωριά της ελληνικής περιφέρειας αποτελεί το τελευταίο ζωντανό κύτταρο αρωγής της τοπικής κοινωνίας. Βλέπουμε σήμερα υπερήλικες ιερείς να αναγκάζονται να ασκούν εφημεριακά καθήκοντα, γνωρίζοντας πως αν συνταξιοδοτηθούν δεν θα μπορέσουν να αντικατασταθούν. Αυτό είναι συνέπεια της μνημονιακής δέσμευσης για κάθε πέντε υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται να διορίζεται ένας καινούργιος. Αντιλαμβάνεσθε πως η εφαρμογή αυτού του κανόνα δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Με δεδομένο, ότι σε κάθε χωριό υπάρχει μόνον ένας εφημέριος, θα έπρεπε τέσσερα χωριά να μείνουν χωρίς ιερέα προκειμένου να καλυφθεί μία εφημεριακή θέση. Η κατάσταση αυτή δημιούργησε το φαινόμενο των αμίσθων ιερέων, ανθρώπων που ουσιαστικά ζουν από την ελεημοσύνη του κόσμου. Αυτό είναι ένα ζήτημα, που πρέπει να λυθεί άμεσα. Δεν μπορούμε να αφήνουμε την ακριτική Ελλάδα χωρίς ιερείς ή να οδηγήσουμε τον κλήρο στη ζητεία».




Σχόλιο "παρά Ποταμόν": Ελπίζουμε και προσευχόμεθα για το αληθές των ως άνω δηλώσεων. Ως εκ τούτου ο κος Τσίπρας οφείλει ν΄αποστασιοποιηθεί από τις, κατά καιρούς γνώμες, που εκφράζουν τα στελέχη και συνεργάτες του και που στρέφονται κατά της Εκκλησίας και των λειτουργών της.....Είδομεν......!!!!".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου