Επισκέπτες του χώρου μας

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014


Παραίτηση Δήμου μετά το σάλο με το Άγιο Φως-Άνθιμος: "Αν είναι αναμμένο το ράσο θα σε κάψει αν είναι μαύρο θα σε μουτζουρώσει"
 
  • Από  desk agioritikovima
Παραίτηση Δήμου μετά το σάλο με το Άγιο Φως-Άνθιμος: "Αν είναι αναμμένο το ράσο θα σε κάψει αν είναι μαύρο θα σε μουτζουρώσει"


Του Μάνου Χατζηγιάννη 
Με αιχμές κατά του επικεφαλής του "Ποταμιού" Σταύρου Θεοδωράκη παραιτήθηκε από το νέο κίνημα ο συγγραφέας Νίκος Δήμου μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του για το Άγιο Φως.
"Τα πήρε το...ποτάμι" είπε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος σχολιάζοντας την παραίτηση του συγγραφέα πριν από λίγο στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Υπενθυμίζεται πως ο Στ. Θεοδωράκης είχε κρατήσει ξεκάθαρες αποστάσεις από όσα είπε ο κ. Δήμου λέγοντας πως "Δεν είναι σωστό οι πολιτικοί να παίζουν με το θρησκευτικό συναίσθημα". Με αφορμή αυτή τη δήλωση ο κ. Δήμου απάντησε: "Έγραψα κάτι το αντικληρικόν, ξεσηκώθηκαν τα Μέσα και ο αρχηγός αναγκάστηκε να «κρατήσει αποστάσεις» (ή, όπως έγραψε άλλο Μέσο, «με άδειασε»). Κι εγώ, ως όφειλα, έστειλα την παραίτησή μου. Δεν πήρα απάντηση, άρα έγινε δεκτή"
Διαβάστε το κείμενο παραίτησης του Νίκου Δήμου: 
«Έγραφα την πρώτη Απριλίου στο protagon.gr:
Τι γίνεται όταν ένας ανένταχτος διανοούμενος, που δρα και μιλάει δημόσια επί δεκαετίες, έχει διαμορφώσει δικό του αξιακό σύστημα, τρόπο σκέψης, γραφής και μία ξεκάθαρη ταυτότητα, ενταχθεί σε ένα νέο κόμμα που τώρα διαμορφώνει το δικό του προφίλ; Το κόμμα αυτό θέλει να είναι δημοκρατικό και ανοιχτό, όμως από την άλλη μεριά, μπορεί να το ταυτίσουν με τις απόψεις του νέου μέλους του – οι οποίες δεν είναι αναγκαστικά οι δικές του – π. χ. του αρχηγού, ή της πλειοψηφίας των μελών.
Πάλι, ο διανοούμενος, από τη στιγμή που συντάσσεται με κόμμα, γίνεται στόχος των αντιπάλων παρατάξεων. Αυτά που έλεγε παλιά χωρίς συνέπειες, τώρα μετράνε τριπλά. Και δύσκολα μπορεί να αλλάξει απόψεις αντιφάσκοντας προς τον παλιό εαυτό του. Αν πάλι πάψει εντελώς να τοποθετείται, ή επιλέγει μόνο ανώδυνα θέματα, θα φανεί παράξενο. Άλλωστε είναι χρήσιμος κυρίως όταν εκφράζεται στα ουσιώδη και παίρνει θέση.
(Ο διανοούμενος και το κόμμα, 1.4.14).
Δεν πέρασαν ούτε δεκαπέντε ημέρες και το ασυμβίβαστο επικυρώθηκε. Έγραψα κάτι το αντικληρικόν, ξεσηκώθηκαν τα Μέσα και ο αρχηγός αναγκάστηκε να «κρατήσει αποστάσεις» (ή, όπως έγραψε άλλο Μέσο, «με άδειασε»). Κι εγώ, ως όφειλα, έστειλα την παραίτησή μου. Δεν πήρα απάντηση, άρα έγινε δεκτή.
Όχι πως είχα κανένα αξίωμα – σκέτο μέλος ήμουνα. Αλλά είχα αναγγελθεί με την πρώτη ομάδα, το όνομά μου είναι γνωστό και τα Μέσα με ταύτισαν. Κι έτσι βρήκαμε τον μπελά μας και εγώ και το κόμμα.
Εξακολουθώ να στηρίζω το Ποτάμι και να πιστεύω στον Σταύρο Θεοδωράκη. Λυπάμαι που άθελά μου του έκανα ζημιά. Αλλά ήταν πια πολύ αργά για να αλλάξω».
Άνθιμος για το Άγιον Φως
"Ναι αυτό μας έλειπε.Από αυτό θα σωνόταν η οικονομία" σχολίασε με πολλές δόσεις ειρωνείας ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης στην άκρως προβοκατόρικη ερώτηση του ΣΚΑΙ αν θα μπορούσε η Εκκλησία να αναλάβει το κόστος της μεταφοράς του Αγίου Φωτός. "Και πέρυσι είχαμε κρίση αλλά δεν έγινε καμία τέτοια συζήτηση" συμπλήρωσε....
Τέλος έστειλε μήνυμα: "Ολοι μπορούν να έχουν όποια ιδιεολογία θέλουν αλλα΄στις μεγάλες εορτές της Χριστιανοσύνης ζητάμε να μας αφήσουν ήσυχους. Εμείς δεν αχολούμαστε με τα δικα΄τους. "
"Αν είναι αναμμένο θα σε κάψει αν είναι μαύρο θα σε μουτζουρώσει" είπε τέλος για τη δύναμη του ράσου...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου