Επισκέπτες του χώρου μας

Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Το πρόβλημα είναι το Άγιο Φως;






 
άρθρο του Ελευθ. Ε. Πολίτη

Δεν είναι το θέμα το Άγιο Φως. Ακόμη και εάν δεν υπήρχε καθόλου το φαινόμενο της αυτοπυρπόλησης του ή ακόμη και εάν υπήρχε περίτρανη απόδειξη του ότι όντως αυτοπυρπολείται, κάτι άλλο θα υπήρχε για να ασχοληθεί η εμμονικά άκριτη σκέψη κάποιων εναντία στον Χριστιανισμό.

Το Άγιο Φως είναι αυτή την περίοδο η αφορμή, όπως κάθε Σεπτέμβριο η συζήτηση στρέφεται στο αν πρέπει να γίνει ή όχι αγιασμός στα σχολεία, στο αν χρειάζεται ή όχι το μάθημα των θρησκευτικών, και σε άλλες στιγμές μέσα στο χρόνο ξαναέρχονται στην επικαιρότητα θέματα όπως αν πρέπει ή όχι να πληρώνονται οι κληρικοί, αν θα πρέπει να υπάρχουν εικόνες σε σχολικές αίθουσες και δημόσιες υπηρεσίες και διάφορα άλλα θέματα.


Επί της ουσίας μια πνευματική ιντελιγκέντσια διανοουμένων της εποχής προκειμένου να πουλήσουν την πραμάτεια τους ανακυκλώνουν στην επικαιρότητα με τρόπο μανιακό μια ατζέντα που πλέον έχει διαβαστεί πολλές φορές και δεν ξέρω αν έχει κάτι να προσφέρει, εκτός από υλικό προς τέρψιν ιδεοληπτικών εκατέρωθεν ιδεολογιών ανθρώπων που βρίσκουν ευκαιρία να εκφράσουν με πάθος τα προσωπικά τους απωθημένα.

Έτσι γεννούνται ανούσιες και ανόητες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε θεωρητικούς αγνωστικιστές και αυτόκλητους υπερασπιστές ευσεβιστές. Επί της ουσίας όμως, κρύβονται τραγικά συμπλέγματα κάτω από τη σκόνη της επιφανειακής αντιπαράθεσης.
Στην πραγματικότητα η μαχητική αθεΐα και ο αντικληρικαλισμός, έχουν να κάνουν με παλαιότερα, παρωχημένα πλέον, στάδια της πνευματικής διαδρομής του δυτικού κόσμου. Την οποία όπως και με μύρια όσα αντιγράφηκαν σε κακέκτυπα μοντέλα και επεκταθήκαν χωρίς να υπάρχει ούτε η στοιχειώδης ενημέρωση, για την επιστημονική αλήθεια των πραγμάτων.


Αναρωτιέμαι γιατί άραγε οι θερμόαιμοι οπαδοί της διαφορετικότητας και των επαναστατικών αγώνων δεν κάθονται για λίγο στο γραφείο τους να στοχαστούν να σκεφτούν να μελετήσουν.

Είναι μορφωμένοι άνθρωποι και διανοούμενοι, ας διαβάσουν και ας ψάξουν την αλήθεια μέσα από τις επιστήμες της ιστορίας, της κριτικής κειμένου, της ιστορίας, της θεολογίας, της αρχαιολογίας.

Γιατί να φοβούνται κάποιοι να πουν ότι υιοθετούν το λόγο του Ευαγγελίου; Του πιο ριζοσπαστικού κειμένου που γράφηκε ποτέ, και στάθηκε η κύρια αφορμή να γίνουν μέσα στους αιώνες κοινωνικές ζυμώσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολιτικοί και κοινωνικοί σχηματισμοί σε ολόκληρο τον κόσμο, με σκοπό να αναβαθμιστεί η κοινωνία των ανθρώπων.

Το θέμα δεν είναι το άγιο φως. Το θέμα είναι οι φόβοι, οι ανασφάλειες, οι εμμονές, η λάθος θεώρηση, τα απωθημένα και κυρίως η άγνοια!

Σκοπός δεν είναι ο άγονος ανταγωνιστικός συγγραφικός λυρισμός, αλλά η ουσιαστική γνωριμία με το τι είπε ο Χριστός.
Αν γνωρίσουμε όλοι μας το τι είπε ο Χριστός, όχι μέσα από ιστοσελίδες, μπλοκ και ευσεβιστικά κηρύγματα, αλλά μέσα από την Καινή Διαθήκη, ίσως κλείσει ο δρόμος της αντιπαράθεσης και ανοίξει αυτός της συμπόρευσης!



Πηγή: ierovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου