Επισκέπτες του χώρου μας

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ
ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ
ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΝΑΣ


     Μεγάλη αφοσίωση και ιδιαίτερο ζήλο παρουσιάζουν οι Ποταμίτες κάθε φορά που καλούνται να συνεχίσουν την τοπική τους παράδοση, τιμώντας με τον τρόπο αυτό και τους προγόνους τους που με πίστη στον Άγιο Θεό θέσπισαν, εκατοντάδες χρόνια πριν, τα λατρευτικά τους ήθη και έθιμα.
     Κορωνίδα αυτής της παράδοσης αποτελεί η ετήσια λιτάνευση της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της "Δημοσιάνας", κατά την Κυριακή του "τυφλού". Πρόκειται για την ευχαριστήρια εκδήλωση όλων των πιστών προς το ιερό πρόσωπο της Θεομήτορος, όταν δια της μεσιτείας της, προ 500 και πλέον ετών, το προάστιο Ποταμός και οι γύρω περιοχές ελυτρώθησαν από το φοβερό φαινόμενο της ανομβρίας που μάστιζε για μακρύ χρονικό διάστημα την λογική και άλογο δημιουργία.
       Η λιτάνευση αυτή αποτελεί ΄μία εκ των τριών αρχαιοτέρων λιτανειών του νησιού μας που την χαρακτηρίζει η ξεχωριστή λαμπρότητα σε συνδυασμό με την  ιερά μεγαλοπρέπεια.
       Εφέτος για πρώτη φορά η ιερά πομπή θα στολιστεί με την συνλιτάνευση του ιερού αποτμήματος  της τιμίας κάρας του συμπολιούχου του προαστίου, Οσίου Βαρβάρου του Πενταπολίτου και Μυροβλήτου, που αποκτήθηκε την περασμένη χρονιά εκ της πόλεως Vodjan της Κροατίας.
       Για να φθάσει όμως η εόρτιος ημέρα της λιτανεύσεως, απαιτείται χρόνος και  κόπος καθώς και συμμετοχή πολλών πιστών. Οι προετοιμασίες ξεκινούν από το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Εσπερινού της Αγάπης.
       Το απόγευμα της 28ης Απριλίου, στον χώρο του γραφείου του Ιερού Ναού Αγίου Βαρβάρου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύναξη της "Επιτροπής Λιτανείας", υπό την προεδρία του προϊσταμένου των Ιερών Ναών, πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Πετράκη. Ανάμεσα στα 30 μέλη που απαρτίζουν την επιτροπή συμμετέχει οικειοθελώς ο Ποταμίτης εφημέριος Τεμπλονίου αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π.Παναγιώτης Διαβάτης καθώς και ο εφημέριος Κυράς Χρυσικού, αιδεσιμολογιώτατος π. Γρηγόριος Γκισδάκης.
       Κατά την σύναξη αυτή συζητήθηκαν οι διάφορες λεπτομέρειες της όλης διοργάνωσης και πάρθηκαν οι σχετικές αποφάσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου