Η θαυματουργική θεραπεία ενός άθεου!
Τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Λουκά του Ιατρού |
Ο π. Κυπριανός Σ. κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεώς μας (πλέον διακονεί στην Ρουμανία) που κατάγεται από τη Ρουμανία μας μετέφερε ένα διπλό θαύμα το οποίο συνέβη σε κάποιο στρατιωτικό συγγενή του στη Ρουμανία. Η γυναίκα του στρατιωτικού σε αντίθεση με το σύζυγό της ήταν πιστή στο Θεό ενώ εκείνος περνούσε τη ζωή του με πολλές καταχρήσεις, κάπνιζε συνεχώς και έπινε, δεν παραδεχόταν την Εκκλησία και δήλωνε άθεος.
Οι καταχρήσεις και ο απρόσεκτος τρόπος της ζωής του τελικά έβλαψαν σοβαρά την υγεία του. Άρχισε να υποφέρει από έντονους πόνους στο στομάχι. Όταν αποφάσισε να απευθυνθεί σε κάποιους γιατρούς εκείνοι μετά από τις απαραίτητες εξετάσεις διαπίστωσαν ένα μεγάλο τραύμα στο στομάχι. Το χειρότερο ήταν ότι δεν επιδέχονταν καμία θεραπεία. Τελικά τα περιθώρια ζωής που του έδιναν δεν ξεπερνούσαν του τρεις μήνες!
Ο Άγιος Λουκάς ως επίσκοπος και ως νέος ιατρός |
Ο π. Κυπριανός όταν έμαθε από τη γυναίκα του ασθενούς τα δυσάρεστα, έσπευσε να τον σταυρώσει με λαδάκι του Αγίου Λουκά. Ο στρατιωτικός αρχικά δεν δέχθηκε, μια που ο εγωισμός της πολυετούς «αθεΐας» δεν του επέτρεπε να ταπεινωθεί και να ζητήσει τη βοήθεια Εκείνου που μέχρι τότε την ύπαρξη αμφισβητούσε. Πώς ήταν δυνατόν να επικαλεσθεί την πρεσβεία των Αγίων που μέχρι προ ολίγου θεωρούσε ως φανταστικά πρόσωπα και τις θαυματουργικές τους δυνάμεις ως μυθεύματα των «παπάδων», για να κρατούν υποταγμένους του ευκολόπιστους και φανατικούς;
Όμως η ασθένεια δεν περίμενε και οι πόνοι δεν καταλαβαίνουν από εγωισμούς και ιδεολογίες. Έτσι μετά από τις συνεχείς παρακλήσεις της συζύγου του – η οποία προκειμένου να τον πείσει, έφτασε να χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα το ότι ο Άγιος Λουκάς ήταν επιστήμων- υπεχώρησε και δέχθηκε να σταυρωθεί με το θαυματουργό λαδάκι από την καντήλα του Αγίου.
Τότε συνέβη το διπλό θαύμα του οποίο υπαινιχθήκαμε στην αρχή. Αφ’ ενός η κατάστασή του άρχισε να καλυτερεύει με γοργούς ρυθμούς και μετά από τρεις μήνες η υγεία του, σε αντίθεση με τις δυσοίωνες προβλέψεις, αποκαταστάθηκε πλήρως. Ταυτόχρονα όμως συνέβη και το δεύτερο θαύμα, που είναι ακόμη σπουδαιότερο από το πρώτο. Φρόντισε να αποκαταστήσει και τις σχέσεις του με την Εκκλησία, με τον Θεό. Έτσι ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός του χάρισε διπλή την υγεία, σωματική και πνευματική.
Αρχιμ. Διονυσίου Ανθοπούλου
από το βιβλίο: «Διηγού όσα εποίησέ σοι ο Άγιος…»
εκδόσεις: Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά, Βέροια
ο "πατήρ Κυπριανός" που αναφέρει το άρθρο, δεν είναι άλλος από τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Μπουζαουλούι και Βραντσέας κ.κ. Κυπριανό Spiridon, ο οποίος διηκόνησε στην Ι.Μ. Εδέσσης ως διάκονος στον Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος Ν. Χαλκηδόνας την περίοδο 1992-1997, οπότε και ήταν διδακτορικός φοιτητής του ΑΠΘ. Είναι ένας ευλαβέστος, απλός και ταπεινός άνθρωπος, μειλίχιος, χαμογελαστός, φιλέλληνας πραγματικός.
ΑπάντησηΔιαγραφή