Επισκέπτες του χώρου μας

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014


Η  ΑΡΧΗ ....
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΩΔΩΝΟΣΤΑΣΙΟΥ
ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ
ΑΓΙΟΥ ΒΑΡΒΑΡΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ




       Το σήμα κατατεθέν του ιστορικού προαστίου του Ποταμού αποτελεί εδώ και 400 και πλέον χρόνια το πυργοειδές κωδωνοστάσιο ΄του ιστορικού Ιερού Ναού Αγίου Βαρβάρου, συνολικού ύψους 35 μέτρων και 40 μέτρων από την επιφάνεια του δρόμου στην βόρεια πλευρά.
        Το μνημείο αποτελεί έργο του 1605 και κτίστηκε εις ανάμνησιν του υπερφυούς θαύματος του Αγίου Βαρβάρου, δηλαδή την θεραπεία του αναπήρου νέου.



        Πρόκειται για ένα ξεχωριστό μνημείο του νησιού μας που έχει αποτυπωθεί στον καμβά πολλών παλαιοτέρων αλλά σύγχρονων καλλιτεχνών. Όπως επίσης πολλοί είναι εκείνοι που, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, επισκέπτονται το προάστιο για να θαυμάσουν από κοντά το κωδωνοστάσιο αλλά και για να προσκυνήσουν τον περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Βαρβάρου και να ασπασθούν την ιερά και θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της "Δημοσιάνας" αλλά και εσχάτως το απότμημα της τιμίας κάρας του Οσίου Βαρβάρου του Πενταπολίτου και Μυροβλήτου.





       Όμως το όλο κτίσμα του πυργοειδούς κωδωνοστασίου φέρει έντονα σε όλη του την επιφάνεια, εσωτερική και εξωτερική τα σημεία της φθοράς του χρόνου και κυρίως από το τμήμα των κωδώνων και πάνω.
        Εσχάτως ο προϊστάμενος της ενορίας απέστειλλε εναγωνίως επιστολή προς τον Περιφερειάρχην Ιονίων Νήσων κ. Σπυρίδωνα Σπύρου καθώς και φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει την άκρως ανησυχητικήν κατάστασιν στην οποίαν βρίσκεται το μνημείο, που σημειωτέον στέκεται εδώ και τέσσερις αιώνες πάνω από δεκάδες κατοικίες Ποταμιτών.
       Ο κος Περιφερειάρχης υποσχέθηκε οτι θα φροντίσει να βρεθεί λύση για την αποκατάσταση του κωδωνοστασίου. Την ίδια υπόσχεση έδωσε και ενώπιον δεκάδων ενοριτών κατά την κοπή της πίτας της ενορίας.



       Μάλιστα το θέμα αυτό έχει αναφερθεί πολλές φορές και κατά το παρελθόν αλλά και προσφάτως στις συνεδρίες του Περιφερειακού Συμβουλίου, από τον Ποταμίτη περιφερειακό σύμβουλο κ. Πουλιέζο Δημήτριο που με έντονο πάντα ύφος και ιδιαίτερο ζήλο αναφερόταν στην επικινδυνότητα του ιερού κτίσματος αλλά και από τον επίσης Ποταμίτη περιφερειακό σύμβουλο κ. Δημήτριο Κλουδά.
      Το όνειρο και η προσδοκία της αποκατάστασης του κωδωνοστασίου φάνηκε να λαμβάνει δειλά δειλά σάρκα και οστά όταν την Δευτέρα 31 Μαρτίου αρμόδιο τεχνικό συνεργείο με σύγχρονα τεχνικά μέσα και παρουσία του  Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Σπυρίδωνος Σπύρου, του κου Κλουδά Δημητρίου αλλά και του Γενικού Διευθυντή Ανάπτυξης και Τεχνικών έργων της Περιφερείας Ιονίων Νήσων κου Νικήτα Καραλή, αλλά απουσιάζοντος του κου Πουλιέζου Δημητρίου λόγων ανειλημμένων υποχρεώσεων, προχώρησαν στην φωτογραμμετρική αποτύπωση του μνημείου προκειμένου η Διεύθυνση Αναστηλώσεων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού αναλάβει την εκπόνηση μελέτης στατικής ενίσχυσης του κωδωνοστασίου.
       Ευχόμεθα και προσευχόμεθα όπως με τη βοήθεια του Θεού αλλά και τις πρεσβείες της Παναγίας και του Αγίου Βαρβάρου, η όλη διαδικασία να προχωρήσει ανεμποδίστως και ταχύτατα.

      

3 σχόλια:

  1. Αυτά είναι ευχάριστα νέα! Επιτέλους, εκτός από τζαμιά να φτιαχτεί και κάτι ορθόδοξο! Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα πάτερ! να δούμε πόσο καιρό θα πάρει να περατωθεί το έργο...
    Και λόγω της ημέρας: Χρόνια πολλά! Να τα εκατοστήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός . Συγχαρητήρια πρωτίστως στον εφημέριο μας πατέρα Γεώργιο Πετράκη που από την πρώτη μέρα της έλευσης του στον Ποταμό όχι μόνον έδωσε πνοή στην ενορία μας έφερε τους νέους στην εκκλησία εργάστηκε για τη λειτουργία φιλόπτωχου ταμείου ίδρυσε δωρεάν φροντιστήρια κατόρθωσε << να έλθει >> απότμημα της κάρας του Αγίου Βαρβάρου στον Ποταμό αλλά και με πολύ ζήλο και <> προς πάσα κατεύθυνση κατόρθωσε να πείσει ότι ένα θρησκευτικό και αρχιτεκτονικό μνημείο ,όπως το καμπαναριό του Αγίου Βαρβάρου, έπρεπε να τύχει άμεσης φροντίδας και αποκατάστασης των βλαβών του .
    Παπαγιώργη σε ευχαριστούμε θερμά . Εύχομαι να παραμείνεις πολλά χρόνια μαζί μας υγιής και δυνατός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένας παπαγιώργης δεν μπορεί τίποτα απολύτως να κατορθώσει αν δεν έχει δίπλα του ανθρώπους ευσεβείς, με πνεύμα αγωνιστικότητος και ανιδιοτελείς σκοπούς και κυρίως με φόβο Θεού. Εγώ σας ευχαριστώ που είστε δίπλα μου αγαθοί συνοδοιπόροι στην δύσκολη πορεία .... γιατί η πορεία είναι όντως μακρά και δύσκολος.

      Διαγραφή