Επισκέπτες του χώρου μας

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

H BAΣΙΛΟΠΙΤΑ
(από την παράδοση της Εκκλησίας μας)
 
Η βασιλόπιτα, που κυριαρχεί κατά το γιορτινό τραπέζι κατά την  πρώτη ημέρα του έτους, συνδέεται με την ιερή μορφή του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου. Σύμφωνα με την παράδοση της αγίας μας Εκκλησίας, όταν ο Μέγας Βασίλειος ήταν Επίσκοπος στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, ο έπαρχος απαίτησε από τους κατοίκους να του καταβάλλουν κάποιο μεγάλο χρηματικό ποσό, το οποίο και θα λάμβανε μετά την επιστροφή του από κάποια πολεμική επιχείρηση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λεηλατούσε την πόλη. Τότε ο επίσκοπος, Μέγας Βασίλειος, προέτρεψε τους κατοίκους να συλλέξουν όσα τιμαλφή διέθεταν, προκειμένου να ικανοποιήσουν την φιλαργυρία του επάρχου και με τον τρόπο αυτό να γλυτώσει η πόλη τους από την λεηλασία.
Όμως με την σωτήρια επέμβαση του αγίου Μερκουρίου, ο έπαρχος νικήθηκε στη μάχη, με αποτέλεσμα να μην επιστρέψει να ζητήσει τα χρήματα.

 
Τότε ο Μέγας Βασίλειος προκειμένου να επιστραφούν τα τιμαλφή και πάλι στο λαό, προέτρεψε τους κατοίκους να παρασκευάσουν μικρές πίττες, μέσα στις οποίες τοποθέτησε τα διάφορα χρυσαφικά. Εν συνεχεία τις πίττες αυτές τις μοίρασε στο λαό. Μάλιστα λέγεται οτι ένα επιπλέον θαύμα πραγματοποιήθηκε κατά την διανομή. Όσοι έπαιρναν τις πίττες και τις "άνοιγαν" διαπίστωναν οτι μέσα υπήρχαν τα τιμαλφή που είχαν παραδώσει στον επίσκοπό τους.
Η παράδοση αυτή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα κατά την  ημέρα που η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου