Επισκέπτες του χώρου μας

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ
 
Παραπλεύρως του Ιερού Ναού της Ελεούσης βρίσκεται το παλαιό διδακτήριο του Ποταμού, ιδιοκτησία της ενορίας, που επί σειρά ετών φιλοξένησε εκατοντάδες μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το ισόγειο τμήμα χρησίμευε για αποθηκευτικό χώρο και ένα μέρος για κατοικία του ιερέως. Στον πάνω όροφο υπήρχαν οι σχολικές αίθουσες. Πρόκειται για ένα κτίσμα του 1741.
 
 
Σήμερα, όμως, λόγω εμπλοκών με διάφορες υπηρεσίες δεν επιτρέπονται επισκευαστικές επεμβάσεις και παραμένει σε ημιερειπωμένη κατάσταση. Μόνο προ ολίγων ετών, έγιναν μερικές εργασίες στο εσωτερικό του ισογείου, χώρος που χρησιμεύει ως αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για τα ενοριακά δρώμενα. 
 
 
 
TA ENOΡIAKA ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑ
 
Η Ενορία μας κοσμείται και από τέσσερα παρεκκλήσια
Ιερόν Παρεκκλήσιον αγίου Παντελεήμονος
Βρίσκεται στοκορύφωμα του ομώνυμου λόφου, 400 μέτρα από το κέντρο του παλαιού χωριού. Έχει έκταση 54 τ.μ. και είναι κτίσμα των αρχών του 19ου αιώνος και αποτελεί μετόχιον του Ι. Ν. Υ. Θ. Ελεούσης. Δεσπόζει σε έκταση 5 στρεμμάτων με κυπαρρίσια.


Από την κορυφή του λοφίσκου αγναντεύει κανείς την νησίδα Λαζαρέτο.





Πλήθη πιστών συρρέουν στο παραδοσιακό πανηγύρι της 27ης Ιουλίου.

Ιερόν Παρεκκλήσιον Αγίου Δημητρίου
Βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο, μέσα σε έκταση 13 στρεμμάτων. Είναι κτίσμα των αρχών του 19ου αιώνος. Λειτούργησε ως Ησυχαστήριο ευσεβών ρασοφόρων γυναικών. Γι΄αυτό και μέχρι και λίγα χρόνια πριν υπήρχαν και τα κτηριακά εξαρτήματα, συνολικού εμβαδού 33 τ.μ.
Η τελευταία μονάσασα ήταν η αείμνηστος Δημητρούλα Χονδρογιάννη, η οποία ως ιδιοκτήτρια των ακινήτων αυτών, το 1972 τα παραχώρησε στον Ι. Ν. Ελεούσης Ποταμού.









 

Αξίζει να σημειωθεί οτι στα γεράματά της, ανήμπορη να αυτοσυντηρηθεί, διέμεινε φιλοξενούμενη στην οικία του τότε εφημερίου και πάντοτε φιλόξενου μακαριστού Ιερέως π. Γερασίμου Παπικινού, ο οποίος την φρόντισε σαν μητέρα του και την κήδευσε με κάθε τιμή στο Κοιμητήριο της Ελεούσης.
 






Κατά την ετήσιο εορτασμό και παρά το δύσβατον της περιοχής πολλοί πιστοί κατακλύζουν τον ιερό αυτό χώρο. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας όλοι οι πιστοί παρακάθονται σε εόρτια τράπεζα που παρατίθεται στην αυλή του Ησυχαστηρίου, αποτελούμενο από τηγανητό βακαλάο, τυρί, ελιές, ζεστό φρέσκο ψωμί και ντόπιο κρασί. 

 
 
 
Ιερόν Παρεκκλήσιον Αγίου Αρσενίου Μητροπολίτου Κερκύρας
Κτίσμα των μέσων του 18ου αιώνος. Βρίσκεται στο παλαιό χωριό τπυ Ποταμού και είναι συνολικής εκτάσεως 54 τ.μ. Αποτελεί μετόχιον του Ι.Ν. Ζωοδοόχου Πηγής - Αγίου Βαρβάρου.
 
 
Ιερόν Παρεκκλήσιον Αγίου Γεωργίου
Αποκαλείται των Κλουδαίων ή Κλουδάτων (την εποχή που αποτελούσε συναδελφικός Ναός - έως το 1969 - ανήκε στην οικογένεια Κλουδά).
Κτίσμα των αρχών του 18ου αιώνος, εκτάσεως 78 τ.μ. και ευρίσκεται στο άκρο του παλαιού χωριού, απέναντι από τον Ναό του Αγ. Αρσενίου.
Πανηγυρίζει στην μνήμη του Αγίου Γεωργίου αλλά τελείται και αγρυπνία στις 2 προς 3 Νοεμβρίου επί τη ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου.




 
 
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ
 
 
Ιερόν Παρεκκλήσιον Αγίου Νικολάου
Ονομάζεται Άη Νικόλας των Μουχλιανιτών καθώς ανήκει στην οικογένεια Μουχλιανίτη (Μεταλληνού). Βρίσκεται έναντι του Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής - Αγίου Βαρβάρου Ποταμού.
 
 
 
Ιερόν Παρεκκλήσιον Αγ. Παρασκευής
Βρίσκεται στην κορυφή του ομώνυμο λοφίσκου στο ανατολικό τμήμα του προαστείου. Ανήκει στην οικογένεια Σταματίου και Αγλαΐας Σουβλάκη. Εδώ και αρκετά χρόνια πριν η πανήγυρις στο εκκλησάκι της Αγίας διαρκούσε τρείς ημέρες και οι πιστοί διέμεναν στον αύλειο χώρο, περικυκλωμένο με υψηλά κυπαρίσια.
 






 
 
Ιερόν Παρεκκλήσιον Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού
 
Είναι το πιο μικρό από τα παρεκκλήσια αλλά πολύ γραφικό καθώς βρίσκεται στην παραποτάμια οδό.
 

 

 
 
Ιερόν Παρεκκλήσιον Αγίου Ιωάννου

 Αποτελεί κτίσμα του 1454 και βρίσκεται μέσα στην ιδιοκτησία της κας Μαρίας Καρβούνη.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου