Επισκέπτες του χώρου μας

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Λάβρος η Ιερά Σύνοδος για Σώρρα: Προτρέπει κληρικούς και λαό να απέχουν από την οργάνωση της αρχαιολατρείας







Η από πολύ νωρίς είχε ενημερώσει το ποίμνιό της για το κίνημα του Σώρρα και σήμερα, στη συνεδρίαση της , επανήλθε στο θέμα με νέα υπενθύμιση ενώ ενημέρωσε πως όσοι Ιερείς εμφανίζονται να το υποστηρίζουν δεν ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος.


Το ανακοινωθέν αναφέρει:
Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Ιανουάριο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Κατά την σημερινή Συνεδρία:
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.
Ακολούθως ενέκρινε τον Κατάλογο Ομιλητών της Ημερίδας Νομικών Συμβούλων της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία θα πραγματοποιηθεί την 4η Φεβρουαρίου ε.έ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου. Στην Α’ Ενότητα, με θέμα την Εκκλησιαστική Περιουσία, θα ομιλήσουν οι: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Επίκ. Καθηγητής Εκκλ. Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Λάμπρος Κιτσαράς, Αναπλ. Καθηγητής Νομικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Χρήστος Τεάζης και Muhammed Ceyhan Λέκτορες Πανεπιστημίου Άγκυρας, Νικόλαος Τόμπρος, Λέκτωρ Ιστορίας Α.Σ.Ε.Ι. Ευελπίδων και Θεόδωρος Παπαγεωργίου, Δικηγόρος Ε.Ν.Σ. Ιεράς Συνόδου. Στη Β’ Ενότητα, με θέμα τις Σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, θα ομιλήσουν οι: Νίκος Μαγγιώρος, Επίκ. Καθηγητής Κανονικού Δικαίου Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Ειρήνη Χριστινάκη, Επίκ. Καθηγήτρια Κανονικού Δικαίου Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, εξωτ. νομική σύμβουλος Ιεράς Συνόδου, Στέφανος Βαζάκας, Δικηγόρος LL.M. Νομικός Σύμβουλος Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, Νικόλαος Χάρτζης, Δικηγόρος LLM, Νομικός Σύμβουλος Ι.Μ. Νικαίας και Πέτρος Ρηγάτος, Δ.Ν. Νομικός Σύμβουλος Ι. Μ. Πατρών.
Η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε την υποβληθείσα πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Λειτουργικής Αναγεννήσεως περί συγκλήσεως του ΙΖ’ Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων με κεντρικό θέμα: «Οι Ιερές Ακολουθίες στην περίοδο της ‘’Παρακλητικής’’, του ‘’Τριωδίου’’ και του ‘’Πεντηκοσταρίιου’’».

Επίσης ενημερώθηκε περί του εκδοθησόμενου βιβλίου από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό τον τίτλο «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΚΔΗΜΟΣ ΤΟΥ ΟΛΟΥ ΕΝΙΑΥΤΟΥ».
Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε όπως τα «Δίπτυχα» του έτους 2018 να αφιερωθούν στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης.
Ακολούθως έγινε αναφορά στην οργάνωση Ε.ΣΥ. – Ελλήνων Συνέλευσις, για την οποία εγκαίρως η Ιερά Σύνοδος δια του από 7ης Μαρτίου 2016 Εγκυκλίου Σημειώματός της ενημέρωσε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον αμφιλεγόμενο, έντονα εθνικιστικό, αντιεκκλησιαστικό και αρχαιολατρικό χαρακτήρα και τον ρατσιστικό λόγο της. Δια του ιδίου Εγκλυκλίου Σημειώματος είχαν προτραπεί οι Σεβασμιώτατοι Ιεράρχες, οι Κληρικοί και το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα «όπως απέχουν από εκδηλώσεις τοιούτων οργανώσεων και μη ενθαρρύνουν ή υποστηρίζουν παρομοίας πρωτοβουλίας». Η Δ.Ι.Σ. επισημαίνει επίσης ότι οι ρασοφόροι, οι οποίοι εμφανίζονται στα Μέσα Ενημέρωσης ως υποστηρικτές της οργανώσεως, δεν τυγχάνουν κληρικοί της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος.
Επίσης η Δ.Ι.Σ. ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων και των Συνοδικών Επιτροπών: Αρχιγραμματείας, επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και επί της Θείας Λατρείας και του Ποιμαντικού Έργου.
Τέλος, η Δ.Ι.Σ. έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου