Επισκέπτες του χώρου μας

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015






Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Μπορεί ένας μαρξιστής να ορίζει τη ζωή και το μέλλον της Εκκλησίας;»




archi ier


«Μπορεί ένας μαρξιστής να ορίζει τη ζωή της Εκκλησίας;». Με αυτή τη φράση που στοχεύει ευθέως προς την σημερινή ηγεσία του Υπουργείου, ο Αρχιεπίσκοπος στέλνει το έμμεσο πλην σαφές μήνυμα πως δεν δικαιούται να ομιλεί για τα θέματα της Εκκλησίας, κρατώντας ψηλά τους τόνους της κόντρας των τελευταίων μηνών.
Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, ο οποίος σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές,δεν σκοπεύει να υποχωρήσει στο θέμα των Θρησκευτικών, κάνει λόγο για επαναστάσεις που «θα χρειαστεί να γίνουν… και θα γίνουν» καταθέτοντας τους προβληματισμούς του.

«Όμως, κι αυτοί που έρχονται τώρα και θέλουν να τα διορθώσουν, αυτοί είναι χειρότεροι από εμάς, διότι, αφού βρε παιδί μου δεν γνώρισες ή αφού λες ότι τα αρνείσαι αυτά τα πράγματα γιατί είναι βλακείες και ανόητα για σένα, τι θες και ανακατεύεσαι; Άσε να τα κάνουν άλλοι που ξέρουν από αυτά..» σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος που για μια ακόμη φορά δείχνει τις προθέσεις της Εκκλησίας.
Συμπληρώνει δε με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο: «Λες ότι είσαι αριστερός, είσαι μαρξιστής… λοιπόν, σε θαυμάζω και σε καμαρώνω για τις γνώσεις σου, αλλά μπορεί ένας μαρξιστής να ορίζει τη ζωή της Εκκλησίας; Επομένως, είναι τεράστιο το θέμα, όχι μόνο για την Θεολογία, αλλά και για την παιδεία γενικότερα, και ούτε εμείς θα το λύσουμε τώρα, θα χρειαστεί να γίνουν επαναστάσεις και θα γίνουν…».
ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΑΘΜΟ;
Για πρώτη φορά, στο διάστημα που πραγματοποιείται ο άτυπος δημόσιος διάλογος για το θέμα των θρησκευτικών στην εκπαίδευση ο Αρχιεπίσκοπος θέτει τους προβληματισμούς του ακόμη και για τη βαθμολογία στο μάθημα όπως και για το υπόβαθρο των θεολόγων.
«Ας πούμε ότι ένας μαθητής διαβάζει και παίρνει στα θρησκευτικά 20. Το θαυμάζουμε , το καμαρώνουμε και το θέλουμε, αλλά Εκκλησία δεν πάει ποτέ. Τι είναι τώρα αυτός ο άνθρωπος, τί τα θέλει τα θρησκευτικά, τί ζητά από τα θρησκευτικά; Είναι ένα πρόβλημα αυτό» σημειώνει.
Στη συνέχεια προσθέτει πως «Άλλο ένα πρόβλημα είναι, τα θρησκευτικά παίρνουν βαθμό; Ο βαθμός θα μας δείξει αν έχουμε πίστη ή δεν έχουμε πίστη; Άλλο ένα πρόβλημα είναι ποιος θα μας διδάξει θρησκευτικά… Έχουμε θεολόγους που είναι προσωπικότητες, είναι σπουδαίοι άνθρωποι, από όπου περνάνε αφήνουν έργο, κι άλλους που σκέφτονται «κι εγώ δεν τα πιστεύω αυτά, αλλά αφού ήρθα εδώ, να βγάλω το ψωμάκι μου και να ζήσω την οικογένεια μου». Επομένως, είναι πολυποίκιλα τα προβλήματα».
Οι δηλώσεις αυτές του Αρχιεπισκόπου πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη Τρίτη μετά την ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Κεφαλληνίας στο τοπικό portal e-kefalonia, που φιλοξένησε σύντομη συνέντευξη του με αφορμή το γεγονός της ενθρονίσεως.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η απάντηση του κ. Ιερωνύμου στο ερώτημα που του τέθηκε για τις σχέσεις των νέων με την Εκκλησία.
«Καμία φορά λέμε ότι οι νέοι δεν είναι κοντά στην εκκλησία. Αυτήν την τοποθέτηση νομίζω την έχουν περισσότερο όσοι δεν πηγαίνουν στην εκκλησία. Αν πάνε στην εκκλησία και είναι τακτικοί στην εκκλησία πιθανότατα θα πουν «τι γίνεται εδώ πέρα; έχει προσκύνημα ουρά και όλο παιδιά είναι από πίσω». Θα πρέπει ακόμη να ξέρουμε ότι η πιο δύσκολη ηλικία γενικότερα είναι ο νέος άνθρωπος και φυσικό είναι να υπάρχουν δυσκολίες. Είναι όμως σημεία υγείας όταν ο άνθρωπος κάνει επανάσταση, όταν ψάχνει, δεν τρώει κουτόχορτο, αλλά του αρέσει να είναι πνεύμα ανήσυχο. Στη Ελλάδα υπάρχει αυτό, υπάρχει και η ανησυχία, υπάρχουν κι αυτοί που εμπνέουν, υπάρχουν και όλα τα άλλα, διάλεξε και πάρε…» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου