Επισκέπτες του χώρου μας

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

O ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ
ΚΩΔΩΝΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ
ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
κας ΑΝΤΖΕΛΑΣ ΓΚΕΡΕΚΟΥ
 
 
 
          Ημίωρη συνάντηση με την επί του πολιτισμού υφυπουργό, ερίτιμο κα Άντζελα Γκερέκου είχε ο εφημέριός μας, π. Γεώργιος. Σκοπός της επίσκεψης αυτής υπήρξε το φλέγον θέμα της αποκατάστασης του ιστορικού πυργοειδούς κωδωνοστασίου του Ιερού Ναού Αγίου Βαρβάρου Ποταμού Κερκύρας.

 
 
Ο αιδεσιμώτατος τόνισε στην κα υφυπουργό οτι το έργο αυτό δεν μπορεί "να περιμένει" καθώς ημέρα με την ημέρα οι φθορές, κυρίως στο εξωτερικό μέρος αλλά και στον χώρo των κωδώνων, γίνονται όλο και πιο ορατές με αποτέλεσμα σε λίγο διάστημα, ενδεχομένως, να καταστεί άκρως επικίνδυνο καθώς οι κοντινότερες οικίες βρίσκονται σε απόσταση 3 μέτρων από το μνημείο και τμήματα του σοβά καταρρέουν από ύψος 25 περίπου μέτρων. Επίσης ο τρούλος του κωδωνοστασίου, που βρίσκεται σε ύψος 40 μέτρων από το έδαφος παρουσιάζει μεγάλη ρωγμή, οι δε τεραστίου βάρους κώδωνες στηρίζονται σε σαθρούς, πλέον ξύλινους δοκούς. 
 
 

        
               Η κυρία υφυπουργούς φάνηκε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο θέμα αυτό, αφού η ίδια έχει σπουδασει αρχιετεκτονική στο πανεπιστήμιο της Ρώμης και αντιλαμβάνεται πλήρως τόσο την θρησκευτική όσο και αρχιτεκτονική αξία του μνημείου που χρονολογείται από του έτους 1605. Υποσχέθηκε δε οτι αμέσως θα ενημερωθεί από τις υπηρεσίες και διευθύνσεις του υπουργείου για τις δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε το έργο να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.
 
 
         Ο π. Γεώργιος πριν από το τέλος της συνάντησης παρέδωσε στην κα Γκερέκου το φάκελο που περιείχε την φωτογραμμετρική απότύπωση του κωδωνοστασίου  που επιμελήθηκε και πρόσφατα ολοκλήρωσε η  Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερείας Ιονίων Νήσων υπό την εποπτεία του κου Νικήτα Καραλή καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την εξωτερική και εσωτερική κατάσταση του μνημείου.
        Ελπίζουμε οτι δεν θα προκύψουν ιδιαίτερες δυσκολίες και οτι σύντομα το κωδωνοστάσιο του Αγίου Βαρβάρου Ποταμού θα καταστεί το κόσμημα της ευρύτερης περιοχής.
         Αξίζει να σημειωθεί οτι πολλοί είναι αυτοί που έχουν ενδιαφερθεί και εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για την αποκατάσταση του μνημείου. Μεταξύ αυτών ο πρ. Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κος Σπυρίδων Σπύρου, οι πρ. Περιφερειακοί Σύμβουλοι Δημήτριος Πουλιέζος και Δημήτριος Κλουδάς καθώς και ο επίσης συντοπίτης μας κος Σπυρίδων Γεωργοτάς ο οποίος και συνόδευσε τον π. Γεώργιο στο γραφείο της κας Υφυπουργού.
         
 
 
        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου