Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΡΣΕΝΙΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Τόσο τον Μεγάλο Εσπερινό, όσο και τον Όρθρο και την πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο εφημέριός μας, π. Γεώργιος. ο οποίος κατά το θείο κήρυγμα ανέφερε τα εξής:
"Είναι ευλογημένος ο τόπος εκείνος, που βγάζει αγίους. Και οι άγιοι είναι αυτοί που γίνονται αιτία ώστε να δοξολογείται το όνομα του αληθινού Θεού.
Ευλογημένος, όμως είναι και ο τόπος εκείνος, οπου ποιμαίνεται και διοικείται από αγίους ανθρώπους. Και έχουμε πει και άλλοτε, λέμε και σήμερα πως όταν ο Θεός θέλει να ευλογήσει έναν τόπο, στέλνει καλό και άγιο επίσκοπο και ενάρετο κυβερνήτη. Και αντιθέτως, αν θέλει να τιμωρήσει έναν τόπο, τότε επιτρέπει στον τόπο αυτό να βρεθεί κακός επίσκοπος και κακός κυβερνήτης.
Και είναι πολλά τα παραδείγματα μέσα στην ιστορία, που δικαιώνουν το λόγο αυτό.
Η πατρίδα μας, η Ελλάδα μας, θεωρείται και ονομάζεται αγιοτόκος. Και αυτό διότι όπου και αν σταθεί κανείς, σε όποιο μέρος και αν βρεθεί, ακόμα και στο πλέον απομακρυσμένο νησί, και μελετήσει την ιστορία τιυ, θα διαπιστώσει οτι αυτός ο τόπος έχει βγάλει αγίους, που κοσμούν το ουράνιο στερέωμα.
Και ερχόμεθα εδώ στο νησί μας, στην ωραία μας Κέρκυρα, που είναι πλούσια από φυσικές ομορφιές αλλά πιο πλούσια από πνευματικές ομορφιές και στολίδια. Και τα στολίδια αυτά είναι οι κατά καιρούς άγιες μορφές που πέρασαν στο διάβα της ιστορίας.
Πρωτοπόρος όλων ο Άγιός μας, ο Θαυματουργός Σπυρίδων, η Αγία Θεοδώρα Αυυγούστα, οι απόστολοι Ιάσων και Σωσίπατρος, η Αγία βασίλισσα Κερκύρα, οι ἀγιοι επτά Μάρτυρες η εν Κερκύρα μαρτυρήσαντες αλλά και ο σήμερα τιμώμενος άγιος Αρσένιος, ο οποίος διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας.
Οι γονείς του Αγίου, ευσεβείς και φιλόθεοι, δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν για πάρα πολλά χρόνια. Γι΄αυτό και πρσηὐχοντο νηχθημερόν στο Θεό, να τους χαρίσει τέκνο. Και ο Θεός, αφού δοκίμασε την πίστη και την υπομονή τους, τους χάρισε τον Αρσένιον.
Απερίγραπτος η χαρά τους. Ακόμη, όμως, πιο απερίγραπτος η ευγνωμοσύνη τους προς τον Θεόν. Πίστευαν οτι το παιδί που είχαν στην αγκαλιά τους, ήταν παιδί του Αγίου Θεού. Γι΄αυτό και μόλις ο Αρσένιος έγινε τριών ετών, τον πήραν μαζί τους και τον οδήγησαν σε ένα μοναστήρι και το παρέδωσαν στους μοναχούς. Αυτοί δε αφού φὀρεσαν το μοναχικό σχήμα, μετ΄ολίγον εγκατέλειψαν τον μάταιο τούτο κόσμο, οδηγούμενοι εις τον επουράνιον θριαμβεύουσαν Εκκλησίαν.
Και ο νεαρός Αρσένιος προχωρώντας εις την εκμαθησιν των γραμμάτων μεγάλωνε, αναδεικνυόμενος ημέραν με την ημέραν όλο και πιο ενάρετος. Τις αρετές του αυτές εκτίμησε ένας Επίσκοπος της Σελεύκειας, και του έδωσε το της Ιερωσύνης χάρισμα.
Αλλά όπως ο ήλιος δεν μπορεί να κρύψει το φως του, έτσι και ο Ιερομόναχος Αρσένιος, όπου και αν βρισκόταν, εφωτίζετο από την χάριν του Θεού. Ευρισκόμενος, λοιπόν, εις την Κωνσταντινούπολιν, χειροτονείται Αρχιερεύς, εκλεγμένος να ποιμάνει την εκκλησίαν της Κερκύρας.
Έτσι πολύ γρήγορα η Κέρκυρα απέκτησε τον ποιμένα της. Ο Αρχιεπίσκοπος Αρσένιος γίνεται ο πατέρας των ορφανών, ο υπερασπιστής των χηρών, ο προστάτης των αδικουμένων, ο τροφέας των πεινασμένων, ο χορηγός των πτωχών, ο βοηθός των καταπονουμένων, η παράκλησις των ασθενών. Με λίγα λόγια, αναλώθηκε ψυχή τε και σώματι, όχι σε κοσμικές απολαύσεις και τιμές αλλά εις την διακονίαν του ποιμνίου του. Γι΄αυτό και ο Θεός, οχορηγός όλων των χαρισμάτων, τον στόλισε με το χάρισμα της θαυματουργίας. Και μόνον η προσευχή του έφθανε ώστε δαιμονισμένοι να ελευθερώνονται και ασθενείς να ιατρεύονται.
Και τα χρόνια περνούσαν και ο άγιος πατήρ Αρσένιος, άρχισε να αισθάνεται το βάρος των χρόνων.
Η ψυχή, όμως, ουδέποτε γηράσκει και κυρίως η ψυχή εκείνη που παραμένει συνεχώς ηνωμένη μετά του Αληθινού Θεού. Ο άνθρωπος του Θεού δε υπολογίζει την κούραση, τον μόχθο, την δυσκολία και τους κινδύνους.
Ἐτσι και ο γέρος, πλέον, επίσκοπος Αρσένιος, μαθαίνοντας οτι οι σχέσεις Αυτοκράτορος και Κερκυραίων είχαν διασαλευθεί επικίνδυνα, λαμβάνει την απόφαση να καταλαγιάσει τον θυμόν του βασιλέως. Και μη λαμβάνοντας υπ' όψιν του το βαθύ γήρας, την μεγάλη απόσταση και τα μέσα της εποχής, όπως και τον δριμύ χειμώνα που κυλούσε, αποφάσισε να μεταβεί ο ίδιος εις την Βασιλεύουσαν. Και αφού κατόρθωσε να καταπραΰνει τον θυμόν του βασιλέως, ξεκίνησε τον δρόμον της επιστροφής, λαχταρώντας την ώρα και την στιγμήν που θα βρισκόταν και πάλι κοντά στο αγαπημένο του ποίμνιο, κοντά στα πνευματικά του παιδιά.
Φθάνοντας, όμως, στο νησί σκύρος, περιέπεσε σε ασθένεια, που το γέρικο κορμί δεν μπορούσε ν'αντιμετωπίσει.. Ήδη ο Θεός είχε στείλει το μήνυμα της αναχωρήσεως του Αρσενίου.
Και πλησιάζοντας στην Κόρινθο, ο ταπεινός Ιεράρχης της Κερκύρας, παρέδωσε την αγία του ψυχή εις τον Δημιουργόν Θεόν. Και ο αρχιεπίσκοπος Αρσένιος κηδεύεται μακράν της αγαπημένης του νήσου.
Πως, όμως, ήτο δυνατόν οι Κερκυραίοι να ησυχάσουν, γνωρίζοντας οτι το άψυχο κορμί του επισκόπου τους ευρίσκετο σε άλλην γην; Γι΄αυτό και αποφασίζουν να μεταβούν στην Κόρινθο, προκειμένου να παραλάβουν τον προστάτη τους.
Οι Κορίνθιοι, γνωρίζοντας την αγιότητα του ανδρός και βλέποντας οτι επρόκειτο οι Κερκυραίοι να μεταβούν και να απαιτήσουν να παραλάβουν τον άγιον, από ζήλο σφοδρό, απέσπασαν κρυγίως μέρος από την γενειάδα του Αγίου, ως ευλογία.
Όμως φθάνοντας στο νησί και ανοίγοντας το φέρετρο, αντίκρυσαν οτι η γενειάδα του Αγίου, είχε και πάλι μεγαλώσει. Έτσι το σώμα του της Κερκύρας Ιεράρχου και πνευματικού πατρός Αρσενίου, κατετέθη ευλαβώς εις την γην όπυ τόσο πολύ ηγάπησε.
Και σήμερα, αδελφοί, τα χαριτόβρυτα λείψανά του κοσμούν την τοπική μας Εκκλησία.
Αυτού του αγίου ανδρός την μνήμη εορτάζουμε σήμερα. Αυτού του αγίου ανδρός την ιερά εικόνα καλούμεθα να προσκυνήσουμε. Αυτού του αγίου ανδρός την μεσιτεία προς τον Θεόν να ζητήσουμε. Αυτού του αγίου ανδρός η ευλογία να σκέπει και να φρουρεί όλους μας, το προάστειό μας, τις οικογένειές μας, το νησί μας και την πατρίδα μας. Αμήν!".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου