Επισκέπτες του χώρου μας

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016


Μπορεί να γίνει σε βάπτιση ανάδοχος, (νονός/νονά), ένας ανήλικος;

  • Από orthodoxanswers.gr
Μπορεί να γίνει σε βάπτιση ανάδοχος, (νονός/νονά), ένας ανήλικος;
                                                   
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη, όχι και πάλι όχι!
Το Μυστήριο του Ιερού Βαπτίσματος δεν είναι μέρος και δρώμενο ψυχαγωγίας ούτε μέσο κοινωνικής και εθιμοτυπικής προβολής. Ο ανάδοχος καλείται να είναι ¨εγγυητής¨, να δύναται να προσδώσει και να εμφυσήσει στο βρέφος τον σεβασμό, την αγάπη και την ορθή έκφραση της ορθόδοξης Πίστης.
Συνήθως οι ανήλικοι, ακόμη περισσότερο τα μικρά παιδιά, δεν πρέπει ούτε να συμμετέχουν ως συν-ανάδοχοι ούτε να αποτελούν τους κυρίους αναδόχους του βρέφους, συνήθεια που κατά κόρον παρουσιάζεται τελευταία και εμπαίζει την ιερότητα του ιερού Μυστηρίου και τον ίδιο τον Κύριο Ιησού Χριστό.
«Αυτός γαρ αυτού εγγυητής εις Χριστόν, ώστε τηρείν τα της πίστεως και χριστιανικώς ζην και το όνομα δε δηλοί. Ανάδοχος γαρ, εις εαυτόν οίον αναδεχόμενος»[1]. Όχι ανάδοχοι λοιπόν τα παιδιά παρά οι ενήλικες. Τώρα, κατά πόσον πολλοί ανάδοχοι ενήλικες φαντάζουν οι πλέον ακατάλληλοι σε σχέση με τα ανήλικα παιδιά, άλλη κουβέντα αυτό. Ας κρατάμε τους εκκλησιαστικούς τύπους που περιέχουν ουσία και περιεχόμενο διότι «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε».
- See more at: http://www.ekklisiaonline.gr/arxontariki/item/17181-borei-na-ginei-se-vaptisi-anadoxos-nonos-nona-enas-anilikos#sthash.N10esA7a.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου