Επισκέπτες του χώρου μας

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΕ  ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Η 5η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΠΟΤΑΜΟΥ




     Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 5η ΕΚΔΗΛΩΣΗ  ΜΝΗΜΗΣ  ΠΟΤΑΜΟΥ, την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 73 χρόνων (13.9.1943 -13.9.2016) μετά την πυρπόληση της πόλεως της Κερκύρας από τις γερμανικές εμπρηστικές βόμβες αλλά και την ολική καταστροφή του κωδωνοστασίου και του περικαλλούς Ιερού Ναού Υ. Θ. Ελεούσης Ποταμού. 

           Η εφετινή εκδήλωση είχε αφιερωματικό χαρακτήρα, στον πρώτο πολεοδόμο της νεότερης Ελλάδος, γεωγράφο,  ζωγράφο και στενό συνεργάτη του κυβερνήτη Ιωάννου Καποδίστρια,  μεγάλο Κερκυραίο ΣΤΑΜΑΤΙΟ  ΒΟΥΛΓΑΡΗ (1774-1842), ο οποίος τα τελευταία έτη της ζωής του αποσύρθηκε στο ιστορικό προάστιο του Ποταμού, οπου και ετάφη εις τον εξωνάρθηκα του Ναού της Ελεούσης.
           Η Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας, με κύριο ομιλητή τον εκπαιδευτικό κ. Πανδή Σταματέλο, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στον βίο αλλά και την  μεγάλη προσφορά του ΒΟΥΛΓΑΡΗ.  Ακολούθως ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, κος Μιχαήλ Πολίτης, αναφέρθηκε στην στενή φιλική  σχέση του πολεοδόμου με τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια και στην συνεργασία τους σχετικά με την πολεοδόμηση της πόλεως των Πατρών. Στην συνέχεια ο ηθοποιός Σπύρος Βερονίκης ανέγνωσε αποσπάσματα από την διαθήκη του Σταματίου Βούλγαρη, οπου ξεχύλισε το ήθος και ο τρόπος σκέψης του διαθέτου.


           Όλων αυτὠν προηγήθηκε επιμνημόσυνος δέησις στον τάφο του ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΗ και σύντομος ομιλία του προϊσταμένου της ενορίας, π. Γεωργίου, ο οποίος μεταξύ  άλλων επεσήμανε την ανάγκη όλοι οι σύγχρονοι Έλληνες να επαναφέρουν από την λήθη και την αδιαφορία τις μεγάλες και σημαντικές αυτές προσωπικότητες που αποτελούν τους γνήσιους καρπούς αυτού που λέγεται Ελληνισμός.




           Τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης είχε ο γνωστός ιστοριοδίφης κος Θεόδωρος Μεταλληνός ο οποίος επιμελήθηκε την χρήση πολυμέσων.
             Η όμορφη βραδιά "έκλεισε" με την συμμετοχή της Μικτής Χορωδίας της Π.Ε.Π. "ο Μπόργος", οπου υπό την διεύθυνση της καθηγήτριας Μουσικής κας Ρόζης Ανεμογιάννη, απέδωσε παλαιά Κερκυραϊκά τραγούδια.

             Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός των Ποταμιτών παρευρέθηκαν και αρκετοί κάτοικοι της Λευκίμης που συνόδευσαν  τους Ιερείς τους  π. Σπυρίδωνα Μοναστηριώτη και π. Γεώργιο Στασινούλα. 
          Χορηγός της εκδήλωσης υπήρξε ο Ποταμίτης κος Κωνσταντίνος Κροκίδης, ιδιοκτήτης της εταιρείας ΚΡΟ ΚΑΝ., ο οποίος προσέφερε όλα τα κεράσματα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου