Επισκέπτες του χώρου μας

Τρίτη 19 Μαΐου 2015


H ΠΟΡΕΙΑ
ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ "ΔΗΜΟΣΙΑΝΑΣ"
ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ


    
Πολλάκις έχει λεχθεί οτι τα ήθη και τα έθιμά ενός τόπου αποτελούν την ταυτότητα του. Με αυτή τη λογική οι Ποταμίτες της Κέρκυρας συνέχισαν μια παράδοση που πηγάζει εδώ και 560 έτη. Πρόκειται για την μεγάλη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγιάς της "Δημοσιάνας", που φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγίου Βαρβάρου. Η εικόνα αυτή, η προέλευση της οποίας δεν είναι γνωστή (πιθανολογείται οτι προέρχεται από την εποχή της εικονομαχίας), στιγμάτισε για πάντα το προάστιο του Ποταμού, όταν στα μέσα του 15ου αιώνος θαυματούργησε λυτρώνοντας το νησί  από τα φοβερά δεινά της ανομβρίας. Τότε που τα πηγάδια και οι πολλές πηγές της περιοχής είχαν στερέψει από την παρατεταμμένη ξηρασία με αποτέλεσμα λογική και άλογος φύση να υποφέρει δραματικά.
      Στις δύσκολες στιγμές της ζωής του ο άνθρωπος στρέφεται προς τον Θεόν και τους Αγίους Του. Έτσι και οι κάτοικοι της εποχής εκείνης στράφηκαν προς την υπέρμαχο στρατηγό του γένους μας, της οποίας την εικόνα λιτάνευσαν στον δημόσιο δρόμο (εξ΄ου και "Δημοσιάνα") μέχρι την μακρινή Ιερά Μονή της Παλαιοκαστρίτσας. Μία πολύωρη πορεία ανάμεσα  στους αγρούς και τους κατάξερους ελαιώνες της περιοχής. Η εβδομαδιαία παραμονή της Εικόνος στη Μονή χαρακτηρίστηκε από τις αμέτρητες δεήσεις και παρακλήσεις προς την Μητέρα του Θεού. Κατά την επιστροφή εις τον Ποταμό και στο σημείο του σημερινού συνοικισμού του Τεμπλονίου το θαύμα "έγινε"! "Άνοιξαν" οι ουρανοί και δυνατή βροχή κατέπεσε στη γη δροσίζοντας την διψασμένη γη.
         Στο σημείο εκείνο έκτισαν τον Ναό της Παναγίας της Σπαρμιωτίσσης και από τότε κάθε χρόνο πραγματοποιούσαν την ίδια πορεία, θέλοντας να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη προς την Κυρία των Αγγέλων. Το τάμα αυτό κράτησε μέχρι το 1677. Από την επόμενη χρονιά η πορεία περιορίστηκε από τον Ποταμό μέχρι το Τεμπλόνι, αυθημερόν, και η επιστροφή και πάλι στον Ποταμό.
        Η πρωινή εκκίνηση της Εικόνος πραγματοποιείται την Κυριακή του τυφλού στις 06:00 π.μ. και μετά την Θεία Λειτουργία που τελείται στον Ναό του Αγίου Βαρβάρου . Πλήθος πιστών την ακολουθούν μέχρι το Τεμπλόνι, οπου οι πιστοί συμμετέχουν στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας προσφέρεται καφές και βουτήματα και εν συνεχεία πασχαλινό πρόγευμα.
       Η Εικόνα παραμένει στον Ναό της Σπαρμιωτίσσης μέχρι τις 03:00 μ.μ. οπου ξεκινά και ο δρόμος της επιστροφής μέχρι την απόσταση ενός χιλιομέτρου από τον Ναό του Ποταμού, στην ανθοστολισμένη βάση ενός γέρικου ελαιοδένδρου. Από εκεί στις 07:00 μ.μ.  ξεκινά η επίσημη πομπή προς τον κεντρικό Ναό του Ποταμού, παρουσία του Επισκόπου, του κλήρου, των Ιεροπαίδων, των αρχών του νησιού, πολλών αγημάτων, τριών φιλαρμονικών,  του Λυκείου Ελληνίδων, των Ελλήνων Προσκόπων, του Δημοτικού Σχολείου Ποταμού, των μελών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, της Μικτής πολυμελούς Χορωδίας της Π.Ε.Π. " Ο Μπόργος", μελών της Εθελοντικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης κ. ά. αλλά κυρίως τη συνοδεία εκατοντάδων πιστών από όλη την Κέρκυρα.
       Σε επόμενη ανάρτηση θα παραθέσουμε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την πρωινή αλλά και την απογευματινή πορεία της Παναγίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου