Επισκέπτες του χώρου μας

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΩΝ ΔΩΡΩΝ
ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ
ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΥΝΟΠΙΑΣΤΩΝ



     Από ετών έχει καθιερωθεί στην Ενορία μας, μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες της αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, να πραγματοποιούνται μικρά προσκυνήματα σε διάφορα Μοναστήρια και Ησυχαστήρια του νησιού μας σε συνδυασμό με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Δώρων.


      Σειρά για φέτος είχε το ιστορικό Ησυχαστήριο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής,  στο χωριό Κυνοπιάστες. Έτσι 50 περίπου προσκυνητές με επικεφαλής τον εφημέριό μας, π. Γεώργιο και συνοδεία τον εφημέριο Κάτω Παυλιάνας, π. Θεόδωρο Αυλωνίτη είχαν την ευλογία να μεταβούν στον ευλογημένο αυτόν χώρο και να τελέσουν με κατάνυξη την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. 



    Στο σύντομο κήρυγμά του ο π. Γεώργιος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα πνευματικό ταξίδι με προορισμό την μεγάλη εορτή του Πάσχα. Και προκειμένου οι πιστοί να διανύσουν όλην αυτήν την περίοδον με ασφάλειαν, η Εκκλησία τους παρέχει τις κατανυκτικές αυτές ιερές ακολουθίες στην προσπάθεια  ν΄ ανοιχθούν οι οφθαλμοί της ψυχής τους και να μπορέσουν να βιώσουν το μεγάλο γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου μας.



      Το Ιερό Ησυχαστήριο της Αγίας Παρασκευής  χρονολογείται από του έτους 1620 και  έχουν εγκαταβιώσει κατά το παρελθόν αγίες ψυχές. Σήμερα η πενταμελής μικρή γυναικεία αδελφότητα, υπό την πνευματική καθοδήγηση της ηγουμένης Νυμφοδώρας μοναχής, επιτελεί σπουδαίο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο. Ένα έργο ευλογημένο από τον Θεό και την Αγία Παρασκευή και που καθιστά τον χώρο πόλο έλξης πιστών από όλα τα μέρη της πατρίδος μας αλλά και χωρών του εξωτερικού.



      Στο μικρό και απλό Ιερό Βήμα του Καθολικού υπάρχουν ιερά λείψανα πολλών Αγίων της Εκκλησίας μας. Εκείνο όμως που συγκινεί τον κάθε προσκυνητή είναι η χείρα της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής που αποτελεί το μεγαλύτερο σωζώμενο τμήμα ιερού λειψάνου της αγίας, με κύριο χαρακτηριστικό την άρρητη ευωδία που εκπέμπει. Φυλάσσεται σε αργυρά λειψανοθήκη μαζί με τμήμα της χειρός του Οσίου Ιωσήφ του Κρητός.



     Αυτούς τους πολύτιμους θησαυρούς είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν οι πιστοί της ενορίας μας, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.



     Ακολούθως όλοι οι προσκυνητές δέχθηκαν την αβραμιαία φιλοξενία των μοναζουσών στο ανακαινισμένο αρχονταρίκι της Μονής και ανεχώρησαν με προορισμό το προάστιο του Ποταμού έχοντας τροφοδοτήσει πνευματικά την ψυχή τους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου