Επισκέπτες του χώρου μας

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

 

 

«Σβήνει» η Ελλάδα στην ομογένεια

 
 
 
«Σβήνει» η Ελλάδα στην ομογένεια

«Σβήνει» η Ελλάδα στην ομογένεια

«Η Ελλάδα στην ομογένεια αρχίζει να χάνεται. Βρισκόμαστε πλέον στην τέταρτη γενιά. Σιγά–σιγά, τα πράγματα αλλάζουν, αν και γίνεται μεγάλη προσπάθεια μέσα από τις ελληνικές κοινότητες για τη διατήρηση του ελληνικού στοιχείου, της γλώσσας και των παραδόσεων», είπε στο MadeinCreta η πρόεδρος του συλλόγου Κρητών στο Βανκούβερ του Καναδά, Ευθαλία Καραπιδάκη.
Η εξήγηση που δίνεται είναι απλή. Αυτή η αλλαγή της συμπεριφοράς οφείλεται στους μεικτούς γάμους, όπως σημειώνει.
Στη Μητροπολιτική Κοινότητα του Αγίου Γεωργίου του Βανκούβερ που είναι η πρώτη που ιδρύθηκε από τους πρώτους Έλληνες της διασποράς το 1927, το 70% των γάμων που τελούνται σήμερα είναι μεικτοί. Μάλιστα, μέρος της λειτουργίας γίνεται και στην αγγλική γλώσσα.


Σαφώς και υπάρχουν και οι νέοι άνθρωποι που παρακολουθούν μαθήματα στα ελληνικά σχολεία που συντηρούν οι κοινότητες, που μαθαίνουν να χορεύουν τους παραδοσιακούς χορούς, που εκκλησιάζονται και τηρούν τις παραδόσεις, που φτιάχνουν ελληνικά φαγητά και γλυκίσματα, όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά που αποκόπτεται από τις ρίζες της.
Ο σύλλογος Κρητών του Βανκούβερ αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που ιδρύθηκε το 1967, αριθμεί σήμερα μόνο 180 μέλη, την ώρα που ο αριθμός των κατοίκων με κρητική καταγωγή είναι μεγαλύτερος.
Αυτό το φαινόμενο δεν αφορά μόνο στους καταγόμενους από το νησί, αλλά και από τα άλλα μέρη της Ελλάδας.
Παλαιότερα, μόνο στο Βανκούβερ, υπήρχαν 35 σύλλογοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Τώρα, έχουν πάψει να λειτουργούν, παρά το γεγονός ότι στην ευρύτερη Περιφέρεια ζουν περισσότεροι από 15.000 Έλληνες.
«Όταν ήρθαμε εμείς μετανάστες, λαχταρούσαμε να έρθουμε στο σύλλογο, να δούμε τους δικούς μας ανθρώπους. Και μεγαλώσαμε τα παιδιά μας με αυτή την νοοτροπία. Σήμερα, τα πράγματα είναι αλλιώς».
Η κ. Ευθαλία δεν έκρυψε την ανησυχία της για αυτό το γεγονός, για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και των παραδόσεων. Πρόεδρος στο σύλλογο είναι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά εκεί μέσα έχει περάσει όλη της τη ζωή.
«Μας στεναχωρεί αυτό, ιδιαίτερα εμάς που φύγαμε πρώτοι από την Ελλάδα. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια, για να τους βρούμε και να τους προσεγγίσουμε και να τους φέρουμε κοντά μας. Ακόμα και ανθρώπους πιο μεγάλους από εμένα που τους θυμάμαι, όταν ήρθα εδώ».

Πηγή: madeincreta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου