Επισκέπτες του χώρου μας

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ
ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
ΣΤΟ ΠΡΟΑΣΤΙΟ ΜΑΣ
 
 
 
 
        Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια αλλά και κατάνυξη πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό μας προάστιο η μεγάλη Θεομητορική πανήγυρις της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου με επίκεντρο τον Ιερό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Ελεούσης, κτίσμα του 1542, εις τον οποίον δεσπόζει η μεγάλη τοιχογραφία με την ιερά της μορφή, που έχει διασωθεί από την φοβερή καταστροφή της 13ης Σεπτεμβρίου του 1943, όταν γερμανικό πολεμικό αεροσκάφος κατέπεσε επί του κωδωνοστασίου και της στέγης του Ναού, με αποτέλεσμα ν΄αποτεφρωθεί πλήρως το ιερό οικοδόμημα.
 
 
 
         Μέρες πριν ξεκίνησαν οι πολλές προετοιμασίες του χώρου του Ναού και του προαυλίου με καθαρισμό, σημαιοστολισμό, ασβέστωμα και ποικίλες άλλες εργασίες, από μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, ομάδας γυναικών αλλά και τη συνδρομή του Δήμου Κερκύρας με εργάτες και ειδικά μηχανήματα.
         Κατά το εσπέρας της παραμονής ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, οπου ενώπιον του ανθοστολισμένου Θεομητορικού Επιταφίου ο χορός των Ιεροψαλτών έψαλλε τα Ιερά Εγκώμια.
 


 
 
 
         Μετά το πέρας της Ακολουθίας, σύμφωνα με την πρόσφατη παράδοση, εις όλο το εκκλησίασμα  παρετέθη λιτό δείπνο με διάφορα δροσερά φρούτα, χυμούς και αναψυκτικά, στο μεγάλο προαύλιο του Ναού, κάτω από τον καθαρό έναστρο ουρανό και την όμορφη θέα προς τη θάλασσα.
 
 
 
 
 
         Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής ετελέσθη η ακολουθία του Όρθρου μετ΄Αρτοκλασίας και εν συνεχεία η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, εις την οποία εκτός του εφημερίου μας συμμετείχε και ο 86χρονος συνταξιούχος πρωτοπρεσβύτερος π. Σπυρίδων Τησαρχόντου.
 
 
 
 
 
 
 
 
 Το Ιερόν αναλόγιον πλαισίωσε πολυμελής χορός υπό την ευθύνη του μουσικολογιωτάτου κ. Λουκά Σκορδίλη.
 
 Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε μικρά Λιτάνευσις πέριξ του Ιερού Ναού.
 



 
        Το εσπέρας της εορτίου ημέρας οι πιστοί ακολούθησαν το κουβούκλιο του Θεομητορικού Επιταφίου στην μεγάλη Λιτάνευση με κατεύθυνση από τον Ναό στην περιοχή του προφήτου Ηλιού και αντιστρόφως.
 
 
 Εις αυτήν συμμετείχε  ο Ποταμίτης αιδεσιμολογιώτατος π. Παναγιώτης Διαβάτης, η Φιλαρμονική Κορακιάνας, η πολυμελής μικτή χορωδία της Πολιτιστικής Ενώσεως Ποταμού "ο Μπόργος", το 5ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ποταμού καθώς και μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
 







 
        Μετά την επιστροφή της ιεράς πομπής  εις τον Ναόν και την Απόλυση ακολούθησε μεγάλο κερκυραϊκό παραδοσιακό πανηγύρι με ζωντανή μουσική και τραγούδια από το το πολυμελές μουσικό συγκρότημα του κ. Πουλιάση.
 




 
        Την ευθύνη δια την οργάνωση του τελευταίου αυτού μέρους είχε όπως πάντα η Π.Ε.Π. "ο Μπόργος", μέλη του οποίου  εργάσθηκαν σκληρά για την επιτυχία των εκδηλώσεων.
 

 
 

 
          Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, Χειμαριό Σπυρίδωνα, Ραψομανίκη Ανδρέα, Αλαμάνο Γεράσιμο και όλως ιδιαιτέρως στην κα Μουρμουράκη Ευτυχία, οικονόμο των Ιερών Ναών της ενορίας μας,  που ψυχή τε και σώματι  αναλώθηκαν προκειμένου ο ετήσιος αυτός εορτασμός να πραγματοποιηθεί με την πρέπουσα λαμπρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου