Επισκέπτες του χώρου μας

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ
Η ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΜΝΗΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
ΠΑΡΑΛΥΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΠΟ ΤΟΥ
ΟΣΙΟΥ ΒΑΡΒΑΡΟΥ ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΠΟΛΙΤΟΥ ΚΑΙ ΜΥΡΟΒΛΗΤΟΥ
ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Το ανθοστόλιστο προσκυνητάρι του οσίου ΒΑΡΒΑΡΟΥ
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ξεχωριστή εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια το ιστορικό προάστειο του Ποταμού Κερκύρας, εόρτασε και φέτος την ανάμνηση της υπό του οσίου ΒΑΡΒΑΡΟΥ του Πενταπολίτου και Μυροβλήτου, θεραπείας  παραλύτου νέου.
Αναπαράστασις του θαύματος σε τοιχογραφία του Ναού
Σύμφωνα με τα συναξάρια της Εκκλησίας μας, όταν κατά τα τέλη του 16ου αιώνος, τα ιερά λείψανα του Οσίου μεταφέρονταν (!) από το Ξηρόμερο της Αιτωλοακαρνανίας με προορισμό την Βενετία, το πλοιάριον που μετέφερε τον πολύτιμον αυτόν θησαυρόν αγκυροβόλησε στο μικρό λιμάνι των Αλυκών Ποταμού.

Η είδησις αυτή αστραπιαίως μεταδὀθηκε σε όλη την γύρω περιοχή με αποτέλεσμα πλήθος Ποταμιτών να κατευθυνθούν προς το λιμἀνι για να ασπασθούν τα ιερά λείψανα.
Ανάμεσα σ' αυτούς και ένας παράλυτος νέος, φερόμενος υπό των οικείων του, μόλις ασπάσθηκε την ιερά λάρνακα, θεραπεύθηκε και ανορθώθη παραχρήμα.
Το θαυμαστόν αυτό γεγονός  συγκίνησε όλους τους ευσεβείς κατοίκους, οι οποίοι αποφάσισαν και αφιέρωσαν τον με το χαρακτηριστικό πυργοειδές καμπαναριό, ύψους 35 μέτρων, Ιερό Ναό Υ. Θ. Ζωοδόχου Πηγής του χωρίου τους και στον όσιο ΒΑΡΒΑΡΟ τον Πενταπολίτη.
 
Από την έλευση του Μητροπολίτου Κορωνείας κ. Παντελεήμονος
"Kύριε, εξαπόστειλον την χείρα Σου.."
 Έκτοτε η ιερά μορφή του Οσίου αποτελεί το σημείον ενότητος όλων των χριστιανών της περιοχής που με ιδιαίτερη ευλάβεια σπεύδουν και προσκυνούν την ιερά του εικόνα.

Ο ιστορικός Ναός Υ.Θ.Ζωοδόχου Πηγής & Αγ. Βαρβάρου 

Το ύψους 35 μέτρων πυργοειδές κωδωνοστάσιον
Της εφετινής λαμπράς επετείου, κατά την διάρκεια της  πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, τη αδεία του σεβαστού και φιλόξενου Ποιμενάρχου μας κ. Νεκταρίου, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, ο οποίος βρέθηκε στο νησί μας ως ταπεινός προσκυνητής.
Ο Σεβασμιώτατος, παλαιός γνώριμος του εφημερίου μας, π. Γεωργίου, από την εποχή της διακονίας του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, δεν έκρυψε τη χαρά του για την συνάντηση αυτή.
"εις τόπον και τύπον Χριστού"
Το ιερό Θυσιαστήριον εκόσμησαν με την συμμετοχή τους ιερείς των πέριξ περιοχών. Στην ακολουθία του όρθρου έψαλε βυζαντινός χορός, υπό την καθοδήγηση του καλικελάδου κ. Λουκά Σκορδίλη, ενώ τους ύμνους της Θείας Λειτουργίας απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο πολυμελής χορωδία που αποτελούσαν μέλη των φωνητικών συνόλων "Μπόργου" Ποταμού και Λακώνων.
Στο πολυπληθές εκκλησίασμα συμμετείχαν με απόλυτη τάξη εκατό και πλέον μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της περιοχής καθώς και εκπρόσωποι των αρχών της νήσου.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε οτι κατά τον περασμένο Φεβρουάριο και κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του εφημερίου Ποταμού, π. Γεωργίου, η ενορία απόκτησε μέρος από την τιμία κάρα του Οσίου ΒΑΡΒΑΡΟΥ που ευρίσκετο στην περιοχή Vondgian της Κροατίας. Η επίσημος υποδοχή του ιερού αυτού αποτμήματος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή του τυφλού (9 Ιουνίου) με τις πρέπουσες τιμές, σε συνδυασμό με την μεγάλη λιτάνευση της Ιεράς και θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της Δημοσιάνας που ευρίσκεται εντός του ιστορικού Ναού του Οσίου ΒΑΡΒΑΡΟΥ.   
 

"... ευλόγησον τους άρτους τούτους ..."

"Δεύτε προσκυνήσωμεν Αυτόν..."

"Θυμίαμά Σοι προσφέρωμεν, Χριστέ..."



"Κύριε, σώσον τους ευσεβςίς..."

"και επάκουσον ημών..."

Μητροπολίτου Παντελεήμονος, πολλά τα έτη


"Ο Χριστός εν τω μέσω ημών..."

" Οι Ιερείς Σου, Κύριε..."

κυκλούντες το Θυσιαστήριον

"Πάντων ημών μνησθείη Κύριος..."


"Σε, Κύριε, παρακαλούμεν.."


"Σώμα Χριστού μεταλάβετε..."


"Δεύτε πιστοί..."
 

Το απότμημα της τιμίας κάρας του Οσίου ΒΑΡΒΑΡΟΥ



ΔΙΑ ΠΡΕΣΒΕΙΩΝ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΒΑΡΒΑΡΟΥ
ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ ΚΥΡΙΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου