Επισκέπτες του χώρου μας

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΤΟΥΡΚΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΝΗΣΙΩΝ


 

1Του Μανώλη Κωστίδη

Επερώτηση στο τουρκικό Κοινοβούλιο κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Γιουσουφ Χαλάτσογλου και ρωτά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν « είναι αλήθεια πως η Ελλάδα έχει καταλάβει παράνομα 16 νησιά και βραχονησίδες μας στο Αιγαίο»;

Στην ίδια επερώτηση ο βουλευτής ρωτά « αν αληθεύουν οι ειδήσεις περι παράνομης κατάληψης τους , γιατί η κυβέρνηση μας το επέτρεψε. Οι βραχονησίδες μας και τα νησιά μας παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα έναντι κάποιας συμφωνίας; Tι ζητήθηκε από την Ελλάδα και τι πήραμε;
Ποιος είναι ο λόγος που η κυβέρνηση μας δεν απαντά δεν κάνει καμία δήλωση και δεν κάνει κάποιο διάβημα στην Ελλάδα”.

Τα νησιά που κάποιοι τούρκοι εθνικιστές ισχυρίζονται πως δεν πρέπει να ανήκουν στην Ελλάδα είναι οι Οινούσσες, οι Φούρνοι, η Θύμαινα, το Αγαθονήσι, οι Αρκοί, το Φαρμακονήσι, η Καλόλιμνος, η Ψέριμος, το Γυαλί, η Λέβιθα, η Κίναρος, η Γαύδος, η Δία, οι Διονυσάδες,το Γαϊδουρονήσι και το Κουφονήσι.

Σε παρόμοια επερώτηση άλλου βουλευτή του Εθνικιστικού Κόμματος ο Αχμέτ Νταβούτογλου είχε αναφέρει πως η κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου « είναι θέμα ερμηνειών των συνθηκών».

Η επίσημη απάντηση του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών ήταν : «Τα βασικά έγγραφα αναφορικά με την κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και το καθεστώς αφοπλισμού τους είναι η συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και η συμφωνία ειρήνης των Παρισίων του 1947. Οι συμφωνίες αυτές περιέχουν διάφορες λεπτομερείς διατάξεις αναφορικά με την κυριαρχία και τον αφοπλισμό των νησιών αυτών. Υπό την έννοια αυτή, πρόκειται για ένα νομικό θέμα που έχει σχέση με την ερμηνεία των σχετικών άρθρων στις δύο συμφωνίες. Πέραν αυτού, το γεγονός ότι τα σύνορα στη θάλασσα του Αιγαίου δεν καθορίστηκαν με την Ελλάδα με μία ισχύουσα συμφωνία μέχρι σήμερα, αποτελεί μια άλλη διάσταση του προβλήματος.

Η επίσημη στάση της Ελλάδος στο θέμα αυτό είναι προς την κατεύθυνση ότι δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα. Όμως η στάση της χώρας μας είναι προς την κατεύθυνση ότι το θέμα (των νησιών) αποτελεί ένα κομμάτι των ζητημάτων του Αιγαίου. Ως γνωστό, τα θέματα του Αιγαίου συζητούνται με τη χώρα αυτή στο πλαίσιο των διαύλων του ισχύοντος διαλόγου με όλες τις πλευρές. Η χώρα μας επιθυμεί την εξεύρεση λύσης σε όλα αυτά τα προβλήματα σύμφωνα με την ευθυδικία και επιδεικνύοντας προσοχή για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας.

Η πολιτική που ακολουθείται για την επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου είναι μια κρατική πολιτική που υιοθετήθηκε όχι μόνο από την κυβέρνηση μας, αλλά από την πρώτη στιγμή που προέκυψαν τα προβλήματα αυτά και η οποία φέρει έναν υπερκομματικό χαρακτήρα. Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα του Αιγαίου θα πρέπει να επιλυθούν στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης και οι ενέργειές μας στρέφονται προς αυτήν την κατεύθυνση μαζί με όλους τους κρατικούς θεσμούς. Οι απόψεις της χώρας μας αναφορικά με όλα τα θέματα του Αιγαίου και την επίλυση αυτών, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος των νησιών, έχουν αναφερθεί την κοινή γνώμη με διάφορες ανακοινώσεις του Υπουργείου μας από το 1996 μέχρι σήμερα»
 
Πηγή: ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου