Επισκέπτες του χώρου μας

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

ΚΥΡΙΑΚΗ  Δ΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ
στην Ενορία μας
 
 

Κυριακή Δ΄των Νηστειών και η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον ιστορικό Ιερό Ναό της Υπερ. Θεοτόκου Ελεούσης. Οι πιστοί με ιδιαίτερη προσοχή και ευπρέπεια συμμετείχαν στον θειότατο Μυστήριο. Πολύ σημαντικό γεγονός υπήρξε η παρουσία νέων παιδιών και η συμμετοχή τους στην διακονία του Ιερέως.
Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο εφημέριος, αιδεσιμ. π. Γεώργιος, αναφέρθηκε στον τιμώμενο από την Εκκλησία μας Άγιο και ασκητή, όσιο Ιωάννη τον Σιναΐτη, τον αποκαλούμενο "συγγραφέα της Κλίμακος".
Ο π. Γεώργιος μεταξύ άλλων τόνισε οτι: "οι πραγματικοί φίλοι του Θεού είναι οι αληθινοί χριστιανοί. Και αληθινός χριστιανός δεν είναι αυτός της ταυτότητος αλλά αυτός που συνειδητά, αβίαστα και χωρίς ίχνος αμφιβολίας δέχεται και υλοποιεί στη ζωή του το Θείο θέλημα.
Από την άλλη, εχθροί του Θεού πέρα από τους δηλωμένους αθέους και απίστους είναι και όσοι εξoστρακίζουν από την ζωή τους τον Χριστό. Αλλά και όσοι μυκτηρίζουν και ειρωνεύονται εκείνους που αγωνίζονται και προσπαθούν να τηρούν τις ευαγγελικές επιταγές. Αληθινός χριστιανός είναι αυτός που σε όλη την επίγεια πορεία του καλλιεργεί, με την βοήθεια του πνευματικού, την μετάνοια και την ταπεινοφροσύνη.
Και γι' αυτήν την μετάνοια ο όσιος Ιωάννης της Κλίμακος κάνει εκτενή λόγο, παρουσιάζοντας μάλιστα ως πρότυπο τον απόστολο Πέτρο, που "έκλαυσε πικρώς" μετά την τριπλή "άρνηση" του Διδασκάλου, "έξω της αυλής του Αρχιερέως".
Ο άνθρωπος με την μετάνοια δίδει την ευκαιρία στον εαυτό του ν΄αποκτήσει και πάλι την καθαρότητα του πνευματικού χιτώνα που λαμβάνει κατά την ημέρα της βαπτίσεώς του και που όμως λερώνει στην πορεία της ζωής του με τα ποικίλα σφάλματα.
Θα πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε οτι το τρένο που οδηγεί στη σωτηρία περνά  απαραιτήτως από τον σταθμό της μετανοίας. Μη σας παραπλανά ο κόσμος, οι φωνές των ανθρώπων του κόσμου που προσπαθούν να σας απομακρύνουν από την ορθή και αληθινή Πίστη, χλευάζοντάς σας.
Γιατί, ναι! οι σημερινοί χριστιανοί χλευάζονται και μυκτηρίζονται από τους ανθρώπους του κόσμου. Αν τολμήσεις και κάνεις το σημείο του τιμίου Σταυρού μέσα σε δημόσιο δρόμο, θα διαπιστώσεις οτι δεκάδες ζευγάρια οφθαλμών σε κοιτούν με ειρωνεία. Αν τολμήσεις στον εργασιακό ή ακόμη και στον συγγενικό σου χώρο ομιλήσεις για νηστεία και προσευχή, θα γίνεις περίγελος των πάντων.
Ακόμη και στα σχολεία και αυτά ακόμη τα Δημοτικά, εάν κάποιο παιδί ομολογήσει οτι παρακολουθεί τις κατηχητικές συνάξεις της ενορίας του, δάσκαλοι και μαθητές το ειρωνεύονται, το απομακρύνουν από τις παρέες, το απομονώνουν και το περιπαίζουν.
Γι' αυτό σας λέγω οτι αυτά τα παιδιά, τα λιγοστά, που με τη χάρη του Θεού εκκλησιάζονται τακτικότατα, και που ενίοτε ζωηρά καθώς είναι ορισμένα από αυτά, δημιουργούν μικροφασαρίες και αναστατώσεις, κυρίως αυτα που διακονούν τον λειτουργό Ιερέα, και που τα μαλώνουμε, αυτά τα παιδιά  είναι μικροί ήρωες της πίστεως, διότι παρά το γεγονός οτι δέχονται ψυχολογικό πόλεμο μέσα στις σχολικές τους κοινότητες, εν τούτοις αυτά δίνουν την μαρτυρία τους και υπομένουν και συνεχίζουν τον δρόμο της καρδιάς τους, τον δρόμο της Εκκλησίας μας.
Επομένως, αδελφοί, ας ακολουθήσουμε κι εμείς τον δρόμο που χάραξαν οι πατέρες μας. Ο δρόμος αυτός, όμως, για να γίνει βατός απαιτείται η ταπείνωσις. Και μόνον τότε θα μας δοθεί η ευσπλαχνία, η αγάπη και το έλεος του Θεού".



Μετά το πέρας της Ευχαριστιακής Συνάξεως και την προσφορά του καφέ στην πάντα φιλόξενη αίθουσα του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου, τα νεαρά μέλη της Ενοριακής  Νεανικής Ομάδας πραγματοποίησαν την σύναξή τους με κύριο θέμα την υποδοχή των Αγίων Γεγονότων. Ευθύς αμέσως τους προσφέρθηκε το καθιερωμένο "κολατσιό" και εν συνεχεία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: στην ομάδα των αγοριών που μετά από παράκληση στον γυμναστή κ. Αλέξανδρο Γουδέλη ανέλαβε στην προπόνησή τους στην δημιουργία μικρής ποδοσφαιρικής ομάδας και στα υπόλοιπα μικρότερα παιδιά που ανέλαβαν να δημιουργήσουν μικρές πασχαλιάτικες κάρτες για να διακοσμήσουν τα υπνοδωμάτιά τους.


Με τη βοήθεια του Θεού και της γλυκυτάτης Παρθένου η ενορία μας ολοένα και ζωντανεύει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου