Επισκέπτες του χώρου μας

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ > Τα Σκόπια αποκαλούνται ‘Μακεδονία’ σε ελληνικό βιβλίο ιστορίας για της Γ’ Λυκείου

 

Πηγή: Εθνικά Θέματα -Ελλάδα 
Ο πρώην Περιφερειάρχης της ελληνικής Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καλώντας τον να αντιδράσει άμεσα για να αποσύρει βιβλίο Ιστορίας της τρίτης τάξης του Λυκείου,  στο οποίο η γειτονική νοτιοσλαβική χώρα  παρουσιάζεται με την ονομασία ‘Μακεδονία’.
Σύμφωνα με τον Ψωμιάδη, στο βιβλίο «Ιστορία του Νεότερου και Σύγχρονου Κόσμου»,  παρουσιάζεται χάρτης όπου η γειτονική χώρα των Σκοπίων, αυθαίρετα, έχει την ονομασία «Μακεδονία».
 
Ο χάρτης εμπεριέχει ένα κείμενο για τα κύρια ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Κατεχόμενη Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Υπενθυμίζεται ότι η εμφάνιση αυτού του χάρτη κατά το 2007, είχε προκαλέσει αντιδράσεις, επειδή «ανοίγει την πίσω πόρτα για τους ισχυρισμούς της γειτονικής χώρας».
«Τα κάστρα πέφτουν από μέσα  κ. Πρωθυπουργέ. Είναι, ευτυχώς, γνωστοί πλέον στην κοινή γνώμη οι «αβανταδόροι» της προπαγάνδας των Σκοπίων εντός των εθνικών μας συνόρων. Έλληνες, ή καλύτερα ελληνόφωνοι, που πρώτοι αυτοί αμφισβητούν και στρεβλώνουν την ιστορική αλήθεια, τα δίκαια του Ελληνισμού και σπεύδουν να προσφέρουν (έναντι ποιων ανταλλαγμάτων άραγε;) επιχειρήματα και δικαιώματα στους παραχαράκτες της ιστορίας», αναφέρει στην επιστολή του ο Ψωμιάδης, αντίγραφο της οποίας εστάλη και στον Υπουργό Παιδείας.
 
Η ανταποκρίτρια του Kanal 5 των Σκοπίων, Σάνια Ριστόφσκα ανέφερε στην  ανταπόκρισή  της ότι το ελληνικό υπουργείο Παιδείας το Φεβρουάριο του περασμένου έτους είχε  απαντήσει σε σχετικό δημοσίευμα.
 
«Στο ελληνικό εγχειρίδιο η χρήση του όρου Μακεδονία, ουδόλως  αναφέρεται σε ένα ανεξάρτητο κράτος και καμία σχέση δεν έχει με την FYROM που σήμερα ιστορικά είναι λάθος», αναφέρει η δήλωση.
»Ο χάρτης αναφέρεται  στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία και την Ευρώπη, καθώς και τον αριθμό των θυμάτων του Ολοκαυτώματος κατά την περίοδο 1939-1944 σε κάθε χώρα, όπως και στη Μακεδονία. Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο, ωστόσο, δεν ήταν η σημερινή χώρα των Σκοπίων, λέει η τηλεόραση.

Μεγάλο μέρος της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας δόθηκε  από τους Γερμανούς στη σύμμαχό της, Βουλγαρία. Η Μακεδονία εκείνη την εποχή ήταν κατεχόμενα εδάφη και επαρχία του βουλγαρικού κράτους.
 
Αυτά είναι ιστορικά γεγονότα που σαφώς αναφέρεται στο βιβλίο, δεν υπάρχει πιθανότητα παρερμηνείας» αναφέρει στην εξήγησή του το υπουργείο, σύμφωνα με το Focus.
 
--
Η επιστολή Ψωμιάδη, όπως την πήραμε από την ιστοσελίδα της  Ζούγκλας

 
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Αφορμή για την παρούσα επιστολή αποτελεί ένα ζήτημα το οποίο επανήλθε τον τελευταίο καιρό στην επικαιρότητα και το οποίο χρήζει, κατά την προσωπική μου άποψη, της άμεσης προσωπικής σας παρέμβασης.

Διάβασα με έκπληξη πως στο διδακτικό βιβλίο της Γ’ Λυκείου «Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου» και συγκεκριμένα στην σελίδα 130, παραμένει ο περίφημος χάρτης όπου η ΠΓΔΜ παρουσιάζεται τελείως αυθαίρετα ως «Μακεδονία».

Η παρουσία του χάρτη αυτού, που σύμφωνα με τους συγγραφείς απεικονίζει τα κυριότερα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στην κατεχόμενη Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θυμίζω πως είχε προκαλέσει ήδη από το 2007 οξύτατες αντιδράσεις, καθώς άνοιγε ορθάνοιχτα την κερκόπορτα των διεκδικήσεων στους γείτονες μας.

Τα κάστρα πέφτουν από μέσα κύριε Πρωθυπουργέ. Είναι, ευτυχώς, γνωστοί πλέον στην κοινή γνώμη οι «αβανταδόροι» της προπαγάνδας των Σκοπίων εντός των εθνικών μας συνόρων. Έλληνες, ή καλύτερα ελληνόφωνοι, που πρώτοι αυτοί αμφισβητούν και στρεβλώνουν την ιστορική αλήθεια, τα δίκαια του Ελληνισμού και σπεύδουν να προσφέρουν (έναντι ποιων ανταλλαγμάτων άραγε;) επιχειρήματα και δικαιώματα στους παραχαράκτες της ιστορίας.

Το όνομα, όμως, της Μακεδονίας είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση κύριε Πρωθυπουργέ. Σεις ο ίδιος στο παρελθόν έχετε αποδείξει τις εθνικές σας ευαισθησίες και γνωρίζετε άριστα τα αισθήματα των Μακεδόνων γύρω από το θέμα αυτό.

Σε αυτούς που κρύβονται πίσω από αστείες δικαιολογίες, σε αυτούς τους ινστρούχτορες της «μοντέρνας» ιστορίας, απαντούμε πως το όνομα της Μακεδονίας δεν είναι προς πώληση. Γιατί πρώτιστα ξέρουμε πως το όνομα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας. Δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη Μακεδονία μας από τον ιστό της Ελλάδας. Σημαία μας παραμένει το περήφανο ΟΧΙ του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Βουκουρέστι, όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός αντιστάθηκε με γενναιότητα στις ασφυκτικές έξωθεν πιέσεις.

Κύριε πρωθυπουργέ,
Σας ζητώ να παρέμβετε άμεσα και να ζητήσετε την απόσυρση του κατάπτυστου αυτού χάρτη από το βιβλίο ιστορίας της Γ’ Λυκείου. Η προπαγάνδα των Σκοπίων δεν έχει θέση στην ελληνική εκπαίδευση. Την εθνική μας αξιοπρέπεια, την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, δεν τα παραχωρούμε. Οι καιροί είναι πονηροί. Απαιτούν απ’ όλους μας αφύπνιση, ενότητα και ομοψυχία.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης
--

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου