Επισκέπτες του χώρου μας

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

ΣΤΟΝ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ




 
       Διπλός ο εφετινός εορτασμός της 24ης Ιουνίου. Δευτέρα μετά την Πεντηκοστή, οπου κυριαρχεί το τρίτο πρόσωπο της Αγίας και Ομοουσίου και ΑδιαιρέτουΤριάδος, ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΠΝΕΥΜΑ.
        Το Άγιο Πνεύμα δεν είναι μια κάποια απρόσωπη δύναμη του Θεού, αλλά Θεός αληθινός, πρόσωπο αληθινό, που ήταν πάντα μαζί με τα άλλα δύο θεία πρόσωπα,τον Πατέρα και τον Υιό. Είναι ο συνεχιστής του απολυτρωτικού έργου του Ιησού Χριστού, μετά την εις ουρανούς Ανάληψή Του και που κατήλθε στο υπερώο της Ιερουσαλήμ 50 ημέρες μετά την Ανάσταση του Θεανθρώπου.
         Αλλά η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη και στον Τίμιο Πρόδρομο που εορτάζουμε τη γέννησή του. Ως γνωστόν η Αγία μας Εκκλησία τιμά και εορτάζει μόνο τρία Γενέθλεια: α) του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, β της Υπεραγίας Θεοτόκου και γ) του Αγίου του Ιωάννου του Προδρόμου.
 
Τοιχογραφία του ιερού παρεκκλησίου
 
 

         Ο Άγιος Ιωάννης αποτελεί την μεγαλύτερη μορφή της Εκκλησίας μας, κατά την αψευδή μαρτυρία του Κυρίου μας που είπε: "δεν υπάρχει ανάμεσα στους ανθρώπους που γεννήθηκαν από γυναίκα (δηλαδή κατά τους όρους της φύσεως) μεγαλύτερος από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο". Είναι αυτός που αξιώθηκε να δει το Άγιο Πνεύμα, εν είδη περιστεράς, να κατεβαίνει προς τον Κύριο και να σφραγίζει τη φωνή του Θεού Πατρός.
       Αυτός ο διπλός εορτασμός τιμήθηκε με ιδιαίτερη κατάνυξη στο γραφικό μικρό παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου που βρίσκεται στις όχθες του ποταμιού της περιοχής .
 
 
 

Η μικρή κεντρική είσοδος του ναΐσκου

       Κτίσμα στα μέσα του 15ου αιώνος, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, στέκει αγέρωχο, παρά τα έντονα σημάδια του χρόνου, επιτρέποντας το μέρος του Αγίου Βήματος να βρέχεται από τα νερά του ποταμού. 
 
 
Το εσωτερικό του παρεκκλησίου

       Η ηρεμία που προσφέρει το μοναδικού κάλλους περιβάλλον σε συνδυασμό με την ευλογία του χώρου, αντάμειψε, όπως πάντα, τους προσκυνητές.
 
 
 
Η μικρή Αγία Τράπεζα

       Η σημερινή ιδιοκτήτρια του κτήματος, κυρία Μαρία χήρα Σπυρίδωνος Καρβούνη, αποδείχθηκε, για μία ακόμη φορά, πρότυπον φιλοξενίας.
 



H πυκνή βλάστηση χαρακτηρίζει τον χώρο


Το γραφικό ποτάμι, ο αχώριστος "σύντροφος" του κτήματος
Το μικρό μονοπάτι που οδηγεί στον Ναΐσκο

Ο γέρος φύλακας του κτήματος
Aπό την ακολουθία της Αρτοκλασίας, έξωθεν του Ναού

Οι ιεροψάλτες μας


Η κυριώνυμος ημέρα

Μετά την Θεία Λειτουργία, στην αυλή.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου