Επισκέπτες του χώρου μας

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΛΑΜΠΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΜΑΣ ΟΜΑΔΩΝ



         Η "πασχαλινή λαμπάδα" είναι έθιμο που απορρέει από την αρχαία συνήθεια της Εκκλησίας μας να τελεί το Μυστήριο του Βαπτίσματος των νέων μελών Της κατά την νύκτα της Αναστάσεως.
Πράγματι η Εκκλησία μας προχωρούσε στη Βάπτιση των Φωτιζομένων παιδιών της τη νύκτα της αναστάσεως. Με την έναρξη της ιεράς ακολουθίας γινόταν η τελετή του ανάμματος των λαμπάδων οι οποίες ήταν τόσες πολλές, που όπως μας λέει ο άγιος Ευσέβειος, ο χώρος γινόταν πιο φωτεινός και από την πιο ηλιόλουστη μέρα.


      Ο χώρος ήταν κατάφωτος από τους φωτεινούς πολυελαίους και τα πάρα πολλά κηροπήγια. Κάθε πιστός επίσης είχα τη δική του λαμπάδα. Όλοι γιόρταζαν την διπλή Λαμπρή: Την Ανάσταση του Χριστού και την Ανάσταση τόσων ψυχών που θα εγκατέλειπαν οριστικά την πλάνη και θα προσχωρούσαν στην Ποίμνη της Εκκλησίας.



      Οι φωτιζόμενοι, με αναμμένες τις λαμπάδες τους, προχωρούσαν μαζί με τον Επίσκοπο, τους Ιερείς, τις διακόνισσες και τους αναδόχους τους προς το Βαπτιστήριο ενώ οι πιστοί παρέμεναν στο Ναό. προσευχόμενοι.


       Από την όλη αυτή μυσταγωγία και πανήγυρι της εισόδου των νέων πιστών στην Εκκλησία, σήμερα δυστυχώς έχει απομείνει μόνο η λευκή πασχαλινή λαμπάδα, της οποίας η χρήση - αφού ο Νηπιοβαπτισμός έχει περάσει στον χώρο της ιδιωτικής ζωής των οικογενειών - πήρε συμβολικό χαρακτήρα.



        Επίσης οι πασχαλινές λαμπάδες συμβολίζουν το φως του Αναστημένου Κυρίου καθώς και την φλογερή Πίστη και Αγάπη προς τον τον μεγάλο μας Ευεργέτη, Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό. Η δε πολύχρωμη διακόσμηση φανερώνει την εορταστκή λαμπρότητα και τιμή με την οποία υποδεχόμαστε το κοσμοσωτήριο γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος μας, Ιησού Χριστού.






        Στην τήρηση , λοιπόν, αυτού του εθίμου προχώρησαν τα 50 και πλέον παιδιά των Νεανικών Ομάδων της Ενορίας μας, κατά την συνάντησή τους την Κυριακή 17 Απριλίου. Ενθουσιασμός και ένας πανέμορφος "πανικός" επικράτησε από μικρούς και μεγάλους. Μάλιστα κάποια άλλα παιδιά εκτός από τις λαμπάδες , με τη βοήθεια των Κατηχητριών τους, προχώρησαν στην κατασκευή και πολύχρωμων στεφανιών.


      Και επειδή η Ενορία μας είναι το σπίτι μας και προσπαθούμε τις περισσότερες από τις χαρούμενες και ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μας να τις περνάμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ , σαν μία οικογένεια, με την ευκαιρία των γεννεθλίων της καλής φίλης Ναταλίας, "κόψαμε" την καθιερωμένη τούρτα εκφράζοντας τις πιο θερμές μας ευχές στην καλή μας φίλη και αδελφή, που εδώ και χρόνια βρίσκεται στους κόλπους των Ομάδων μας.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου