Επισκέπτες του χώρου μας

Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΔΟΥΛΟΥΣ



        Κατάνυξη και περισυλλογή! Αυτά κυριάρχησαν στην καρδιά όλων όσων επισκέφθηκαν την ιστορική Ιερά Μονή ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ στους Αγίου Δούλους, με την ευκαιρία της εκεί τελέσεως της Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Δώρων.
        Η είσοδος στον χώρο της Ιεράς Μονής εσήμανε σε όλους, χωρίς κάποιος να το επιβάλλει, την αλλαγή σκέψεως και συμπεριφοράς.
        Η διακριτική στάση των μοναζουσών, η ησυχία της φύσης, η κατανυκτική ψαλμωδ...ία, η συμμετοχή στο Μυστήριο των Μυστηρίων, η κατανυκτική ατμόσφαιρα εντός του μεγάλου Καθολικού και εν συνεχεία η αβραμιαία φιλοξενία στο παραδοσιακό αρχονταρίκι της Μονής μας σημάδεψαν την ψυχή.
        Παντού νοιώθαμε την "ασφυκτική" παρουσία του Θεού και του οικοδεσπότη Αγίου Δημητρίου. Μία παρουσία που σε έκανε να νοιώθεις ασφάλεια, εμπιστοσύνη, ηρεμία ψυχής, γαλήνη, χαρά, πραότητα. Κι έπειτα, μέσα στο πούλμαν, κατά την επιστροφή, ο σύντομος λόγος του Ιερέως μας σχετικά με τον στίχο του Προφητάνακτος Δαβίδ: " εάν μη Κύριος οικοδομήση οίκον εις μάτην εκοπίασαν οι οικοδομούντες. Εάν μη Κύριος φυλάξη πόλιν, εις μάτην ηγρύπνησεν ο φυλάσσων" και ο οποίος μας τόνισε οτι ουδέποτε θα πρέπει να εμπιστευόμεθα απολύτως τις "δικές" μας δυνάμεις, τις "δικές" μας δυνατότητες, την ευφυϊα μας αλλά πρωτίστως και πάντα το θέλημα του Θεού.
         Ξεχάσαμε, έστω και για λίγο το άγχος της καθημερινότητας και της βιοπάλης. Και αναρωτηθήκαμε: άραγε πόσο δύσκολη έχουμε κάνει την ζωή μας; Γιατί δεν έχουμε ακόμη καταλάβει οτι όλα όσα μας χρειάζονται βρίσκονται στην απλότητα που περιέχεται στην Ορθόδοξη παράδοσή μας;
        Όντως, πνευματικές οάσεις, τα Μοναστήρια μας, που δέχονται τις διψασμένες και σκλαβωμένες, από την αμαρτία, ψυχές των ανθρώπων!


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου