Επισκέπτες του χώρου μας

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016


ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ ...

          Οκτώ ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ εγκατέλειψε τα εγκόσμια, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Ήταν 5:15 π.μ. που άφησε την τελευταία του πνοή στην οικία του.
           "Θέλω να φύγω, δεν αντέχω άλλο", ήταν τα τελευταία λόγια του μεγάλου Αρχιεπισκόπου. Κοντά του ήταν τα πνευματικά του παιδιά καθώς και οι θεράποντες ιατροί του.
            Λίγες ώρες πριν είχε εξομολογηθεί και είχε δεχθεί την Θεία Κοινωνία καθώς και το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου. Τα μάτια του μακαριστού Αρχιεπισκόπου έκλεισε ο αρχιδιάκονός του, π. Άνθιμος.
            Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος (κατά κόσμον Χρήστος Παρασκευαΐδης) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Γονείς του ήταν ο Κωνσταντίνος και η Βασιλική, πρόσφυγες από την Ανδριανούπολη. Τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην Ξάνθη και εν συνεχεία στην περιοχή της Κυψέλης των Αθηνών. Από μικρός είχε ιδιαίτερη αγάπη για την Εκκλησία , οπου δεν άργησε να φανεί και η κλίση προς την Ιεροσύνη. παρά το γεγονός ότι ο πατέρας του τον προόριζε για δικηγόρο, δικαστή ή πανεπιστημιακό Καθηγητή. Έμαθε Βυζαντινή μουσική και διορίστηκε Ιεροψάλτης στον Ι. Ναό Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη. Σπούδασε στη Λεόντειο Σχολή μαθαίνοντας συγχρόνως την Αγγλική και Γαλλική γλώσσα.
          Ακολουθώντας την θέληση του πατέρα του, έδωσε εξετάσεις στη Νομική , όπου και πέρασε αλλά λόγω της επιθυμίας του για την Ιεροσύνη έδωσε επιτυχώς εξετάσεις και στη Θεολογία.
           Το 1959 ακολουθεί τον τότε αρχιμανδρίτη και μετέπειτα Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Καλλίνικο καθώς και τον αρχιμανδρίτη και σημερινό Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο Λενή και ιδρύουν την Μοναστική Αδελφότητα της Χρυσοπηγής.
          Το 1961 μεταβαίνουν στα Μετέωρα και στη Μονή Βαρλαάμ , οπου ο Χρήστος γίνεται ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ και χειροτονείται Διάκονος από τον Μητροπολίτη Τρίκκης Διονύσιο.
          Το 1965 χειροτονείται Πρεσβύτερος και διορίζεται Εφημέριος στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Παλαιό Φάληρο ενώ συγχρόνως, κατόπιν εξετάσεων, τοποθετείται γραμματεύς και λίγο αργότερα Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Σύνοδου.
          Στις 14 Ιουλίου 1974 και σε ηλικία μόλις 35 ετών εκλέγεται Μητροπολίτης Δημητριάδος, Βόλου και Αλμυρού, θέση στην οποία παραμένει για 24 συνεχή έτη και αναπτύσσοντας ένα σπουδαίο και λίαν πρωτοποριακό έργο.





          Στις 28 Απριλίου 1998 οι καμπάνες του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών ηχούν χαρμόσυνα αναγγέλοντας  την εκλογή του Μητροπολίτου Δημητριάδος Χριστοδούλου σε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, μετά την κοίμηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ. 

         

Από την πρώτη στιγμή της ανάρρησής του στο θρόνο των Αθηνών ο Χριστόδουλος, έγινε το αγαπημένο πρόσωπο των Μέσων Ενημέρωσης. Ο λόγος του, οι κινήσεις του και δραστηριότητές του αποτελούσαν θέμα συζητήσεων. Όπου κήρυττε  οι πιστοί ενθουσιασμένοι τον χειροκροτούσαν. Ουδέποτε φοβήθηκε να στραφεί εναντίον "ισχυρών" του κόσμου τούτου, υπερασπιζόμενος την πατρίδα αλλά κυρίως την Εκκλησία του Χριστού. Πολλάκις ήρθε σε αντιπαράθεση με τους εν Ελλάδι κυβερνώντες και δε δίστασε να "κατεβάσει" το λαό στους δρόμους προκειμένου να υπερασπισθεί την παραμονή της εγγραφής του Θρησκεύματος στις ταυτότητες.

         Την ιδιαίτερή του, όμως αγάπη την έδωσε στην νεολαία, αφού πολλές φορές επισκέφθηκε σχολικές μονάδες, πραγματοποιώντας πρωτότυπους διαλόγους με τους μαθητές, οι οποίοι άρχισαν να τον έχουν σαν ίνδαλμα. Ανεπανάληπτα και τα ανέκδοτα που σχεδόν πάντα έλεγε στις συνάξεις τους με τα παιδιά.
        Στις 8 Ιουνίου 2007 όλα αλλάζουν. Ο Αρχιεπίσκοπος μετά από έντονη αδιαθεσία διαγνώσθηκε με καρκίνο παχέος εντέρου και υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στο Αρεταίειο Νοσοκομείο των Αθηνών, οπου  εντοπίσθηκε και με προχωρημένο καρκίνο στο ήπαρ.  Παρέμεινε στην εντατική μέχρι και την 20η Ιουλίου 2004.
        
Στις 18 Αυγούστου μετέβη στο Μαϊάμι προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ. Στην Αθήνα επέστρεψε ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, στις 26 Οκτωβρίου 2007. Έκτοτε οι δυνάμεις τους άρχισαν σταδιακά να τον εγκαταλείπουν  μέχρι που ήλθε το μοιραίο τις πρώτες πρωινές ώρες, 5:15 π.μ. της 28ης Ιανουαρίου 2008.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου